Senaste inläggen

Av matildas-recept - 23 oktober 2011 07:50

En god och smakrik paj! Variera fyllningen med räkor .

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

125 g smör

1-2 msk kallt vatten

liten gnutta salt


Fyllning:

1-2 burkar kfräftstjärtar i lag

2 dl riven västerbottenost

3 ägg

1 dl mjölk

2 dl grädde

En kruka dill, hackad

salt och svartpeppar


Börja med att hacka ihop pajdegen. Tryck ut den i en form och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet mitt i ugen i ca 10 minuter.

Låt kräftstjärtarna rinna av och lägg dem i pajskalet.

Strö över osten.

Vispa ihop ägg  mjölk, grädde och dill. Smaka av med salt och peppar.

Häll över fyllningen och grädda mitt i ugnen 30-35 minuter.

Servera pajen med en god sallad.

Av matildas-recept - 20 oktober 2011 11:57

För några år sen blev jag bjuden på en variant av denna soppa på en tjejmiddag. Då serverades den smördegsinbakad, jättelyxigt och jättegott!

Idag har jag valt att inte baka in den.

Man tar det man har hemma i rotsaks väg. Dagens variant blev som följer:

8 potatisar

3 stora morötter

½ kålrot

En bit rotselleri

1 gul lök

3 palsternackor

2 fiskbuljongtärningar (för lite lyxigare smak, ta hummerfond istället!)

3 dl grädde

2 pkt saffran

salt, vitpeppar

1 förp. kräftstjärtar i lag


Skala och dela alla rotfrukter. Lägg i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker. Salta.

Låt koka så pass länge att de nästan kokar sönder. Häll av vattnet men spar det till utspädning!

Salta och peppra och ha på saffran. Mosa med en grönsaksstöt eller kör med en stavmixer. Tillsätt grädde. Späd med vätskan.

Värm upp soppan, den ska inte koka.

Smula i buljontärning alt. hummerfond. Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt kräftorna.

Det går även bra att tärna i fisk eller räkor.

 

Av matildas-recept - 13 september 2011 11:40

Här kommer en superenkel variant av bountygodis! Endast tre ingredienser!


1 påse kokos

1 burk kondenserad mjölk

400 g choklad


Blanda kokos och kondenseradmjölk i en microtårlig kanna. Värm i micron på 600w i ca 2 minuter.

Smält chokladen och pensla pralinformar. (Har du inga formar går det även bra att forma kokossmeten till kulor och doppa i den smälta chokladen.)

Låt pralinformarna stå kallt i ca 5 minuter. Pensla sedan ytterligare ett lager, ställ kallt och fyll sedan formarna med kokosmeten.

Avsluta med att pensla på ett lock med choklad. Ställ kallt och tryck sedan ut pralinerna ur formen.

 

Av matildas-recept - 13 september 2011 11:31

En god cheescake som är lätt att göra!


4 ägg

1½ dl socker

4 dl grädde

300 g mascarponeost ( eller philadelfiaost)

Saft och skal från en citron eller 2 lime

1 vaniljstång.


Dela äggulor och vitorna. Vispa gulor och socker. Rör ner mascarpone + citronskal och saft i äggsmeten.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.Blanda ner dem i smeten.

Vispa grädden fast och blanda i.

Vispa vitorna till skum och vänd varsamt ner det i smeten.

Häll upp i en form och ställ i frysen i minst 5 timmar.


Servera frukt eller bär till. Kanderade nötter är också gott! Eller havregrynsströssel! (havregryn+smör+socker som får fräsas ihop till små klumpar i stekpanna)

   


Av matildas-recept - 13 september 2011 11:22

Gammal hederlig husmanskost! Ett gott alternativ till vanliga pannkisar!

Gör dubbelsats och gör matlådor!


4-5 pers


ca 10-12 potatisar, gärna fasta

2½ dl vetemjöl

1 tsk salt

5 dl mjölk

1-2 ägg


Blanda mjöl och salt. Rör i mjölk och ägg.

Skala potatisen och riv den. Pressa ut så mkt vatten som möjligt ur potatisen. Använd gärna ett durkslag.

Blanda ner potatisen i smeten.

Smält smör i en stekpanna. Klicka i lagomt med smet och platta ut den med en sked.

Stek raggmunkarna gyllenbruna på båda sidorna.

Servera med rårörda lingon eller lingonsylt och knaperstekt bacon


 

Av matildas-recept - 8 september 2011 19:59

Mums så gott! Ett jag tager vad jag haver recept!


Potatis

Kålrot

Morot

Sellerirot

Lök

Squash

Färsk rosmarin

Salt, peppar

Olja till stekning


Skala och tärna rotfrukterna. 

Hettta upp olivolja i en traktörpanna och börja med att fräsa upp de hårda rotsakerna. Ta i squashen sist, den behöver mest bara värmas.

Salta och peppra. Hacka rosmarin och blanda i.

Av matildas-recept - 8 september 2011 11:32

En smakrik färgklick på buffebordet!


Tomater

Rödlök

Mozarellaost

Olivolja

VInäger

Salt, peppar

Goda färska örter, tex oregano och timjan


Skiva rödlöken och lägg i en skål. Häll på olja och vinäger. Ungefär lika delar. Salta lite. Låt stå i 15-20 minuter. Rör om någon gång.

Skiva tomater och mozarella.

Varva i en skål med rödlöken.

Häll på olja och vinäger, salt och peppar. 

Blanda och smaka av.

Garnera med färska örter.

 

Av matildas-recept - 8 september 2011 11:25

En lättgjord och god rätt till buffebordet!

20 pers

2-3 kg kyckling file

1 burk delikatess kapris

10 soltorkade tomater i olja, strimmlade

Ruccola

Basilika

Crema de balsamico


Bryn kycklingfileerna i smör. Salta och peppra.

Lägg i en ugnsform o grädda i 200 grader ca 20 minuter.

När kycklingen har kallnat delas den i bitar.

Varva alla ingredienser i en stor skål.

 

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards