Senaste inläggen

Av matildas-recept - 8 september 2011 10:43

En klassisk äppelpaj med höjd och galler på!

Pajdeg:

6 dl vetemjöl

1 gnutta salt

225 g smör

2 msk pressad citronsaft

4-6 msk kallt vatten

Fyllning:

8-10 stora äpplen, skalade och skivade

1½ dl socker

½ dl brun farin

½ dl mjöl

1-2 tsk kanel

1 krm salt

2 msk pressad citron

Rivet skal av en citron

3 msk smör

Pensling:

Grädde,socker och kanel


Sätt ugnen på 225 grader. 

Hacka ihop pajdegen och dela den i två delar.

Kavla ut den ena till botten, klä formen och låt den stå kallt i ca 30 min.

Kavla ut locket och använd gärna en nätkavel. Låt locket vila kallt.


Blanda alla ingredienser till fyllningen utom smöret.

Lägg fyllningen i pajskalet,stapla den högt!

Klicka på smöret på toppen.

Pensla degkanterna med lite vatten och lägg på locket.

Pensla med grädde och strö över socker och kanel.

Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 45 minuter.

Servera vipsad grädde eller vaniljsås till!

 

Av matildas-recept - 30 augusti 2011 07:08

Paj är bra buffe mat. Det går så bra att förbereda och är så lätt att sno ihop!

Här kommer ett recept där bara pajskalet ska gräddas! Pajskal kan göras några dagar i förväg om de sen förvaras i täta burkar.

Ett tips är att göra minipajer i små aluminiumformar.


Pajdeg:

3 dl mjöl

125 g smör

en gnutta salt

2-3 msk vatten


Fyllning:

2-3 gelatinblad

2 dl grädde

500 g philadelfiaost

400 g getost

Salt

Svartpeppar


Garnering:

30 g pinje

Flytande honung


Hacka ihop degen till pajskalet. Tryck ut i en form och låt stå kallt i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Grädda pajskalet mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt kallna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden. Krama ur gelatinbladen och rör ut dem noga i grädden.

Ta bort den vita kanten från getosten.

Mixa getost philadelfiaost och gelatingrädden till en slät smet. Smaka av med salt och peppar.

Häll ostsmeten i pajskalet och ställ kallt, gärna över natten.

Rosta pinje lätt i en torr stekpanna.

Strö pinje äver pajen och ringla över honung.

 

Av matildas-recept - 30 augusti 2011 06:56

Det tar totalt max 6-8 minuter att göra äppelkompott i micron.

Kompotten kan du sen använda till våfflor, pannkakor, scones eller varför inte som fyllning i tårta eller bullar?


3 äpplen, gärna mjölig sort

½ dl socker

2-3 msk vatten

Kanel efter smak och tycke


Skala och hacka äpplena i lagomt små bitar. Lägg dem i en kanna som tål micro. Bra om kannan har lock.

Tillsätt socker och vatten.

Sätt in i micron på högsta effekt 3-4 minuter.

Mosa lätt med grönsakstöt eller gaffel.

Smaka av med kanel.

 

Av matildas-recept - 26 augusti 2011 21:07

God, söt och lite syrlig! Och lättgjord!

Jag gör en stor sats som räcker till många, det går givetvis bra att halvera receptet och använda en vanlig pajform.

Pajdeg:

300 g smör

6 dl vetemjöl

4 msk vatten

2 krm salt

Fyllning:

200 g smör

5 dl socker

5 ägg

10 äpplen, grovrivna eller hackade

saft+rivet skal från en liten citron

Blanda alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en liten långpanna. Ställ kallt ca 30 minuter

Vispa smör och socker pösigt och tillsätt äggen.

Rör ner de grovrivna äpplena + citron. Blanda väl och häll smeten i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter i 225 grader.

Servera med vaniljvisp eller vaniljgrädde.

Av matildas-recept - 20 augusti 2011 08:36

Goda att äta,lätta att göra!


200 g smör

2 dl socker

2 ägg

2 msk grovmald kardemumma

2 dl grädde

1 l mjöl

2 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 200 grade.

Vispa smör och socker poröst.

Rör i kardemumma, ägg och grädde.

Blanda 8 dl mjöl med bakpulver och rör ner det i smeten. TIllsätt de övriga 2 dl om det behövs.

Arbeta ihop till en deg. Rulla till 5-6 längder och lägg dem på bakplåtspapper.

Platta ut dem något.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Skär längderna i långa smala skivor på snedden. Lägg tillbaka dem på plåten med snitt ytan uppåt.

Rosta dem i 5 minuter. Stäng av ugnen och öppna ugnsluckan. Låt skorporna vara kvar i ca 30 minuter.

Förvara dem i en tät burk så håller de länge.

   

Av matildas-recept - 19 augusti 2011 19:24

Det går oftast snabbt att sno ihop en rulltårta. Om man sen spritsar på lite grädde eller vitchokladmousse och garnerar med bär så har man sig en bakelse.

Här kommer en chokladrulltårta variant med god chokladtryffel.


3 ägg

1½ dl socker

5 msk potatismjöl

3 msk kakao

1 tsk bakpulver


tryffel:

1 dl vispgrädde

200 g mörk choklad


Sätt ugnen på 250 grader

Börja med tryffeln.

Koka upp grädden och rör i den hackade chokladen. Smaksätt ev med kaffe, mint, citrus eller likör. Ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker kraftigt. 

Vänd ner övriga ingredienser.

Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 5 minuter.

Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper med socker och kakao.

Bred tryffeln på den varma kakan.

Rulla ihop till en rulle och lägg kallt någon timma.

Servera med grädde.

Av matildas-recept - 19 augusti 2011 12:31

Så otroligt gott! Och lätt att göra! Jag gjorde stor sats och fyllde frysen med matlådor. Man serverar med kokt potatis och lingonsylt, men det går lika bra utan potatis också!


1½ kg köttfärs

5 dl rundkorningt ris

3 ägg

Salt

Peppar

1 vitkålshuvud

Smör

Sirap

Salt

Soja


Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Tillsätt ca 1 dl mjölk när allt vatten kokat in och låt koka ihop.

Blanda färsen med ris, ägg och kryddor.

Skär vitkål i halvstora bitar. Bryn i smör. Ringla över sirap och salta. Låt efterkoka i lite vaten+ soja

Lägg vitkål i botten av en stor ugnsfast form. Varva sedan med köttfärs och kål. Avsluta med kål längst upp.

Grädda i 200 graders värme mitt i ugnen i ca 1 timma. 

Om puddingen ser torr ut : Blanda ut en köttbuljongtärning i vatten och skeda över.

Av matildas-recept - 14 augusti 2011 17:28

Pesto är ju gott till allt! Här i en enkel potatissallad variant.


Potatis

körsbärstomater

pesto


Skrubba potatisen ren, dela i klyftor. Värm ugnen till 200 grader.

Häll lite olivolja på botten av en plåt. Vänd i potatisen.

Tillaga i ugn i ca 25 minuter. 

Ringla ev över lite mer olja+salt.


Pesto :

Antingen tar man en fusk variant som består av:

Basilika

Vitlök

Parmesanost

Pinje

Olivolja

Salt


Man mixar ihop allt.


Eller så tar men det riktiga receptet som är nästan lika samma, och det hittar ni här! 


När potatisen är klar blandas den med pesto och halverade körsbärstomater.

God att äta både varm och kall!


Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards