Senaste inläggen

Av matildas-recept - 14 maj 2012 16:29

En klassiker! Lika god nu som när jag var liten!


1 falukorvring

1 gul lök eller purjolök

1 pkt krossade tomater

Pizzakrydda

Några skivor ost

Lite senap

Salt


Skåra korven men inte så att du skär helt igenom. Det ska bli som små fack.

Lägg korven i en ugnsfast form.

Häll krossade tomater runt om. 

Hacka löken och lägg den i tomaterna.

Lägg en klick senap mellan varannan skiva och ost i de andra facken.

Lägg några ostbitar i tomatsåsen.

Salta och krydda med pizzakrydda.

Tillaga i 175 grader i ca 20 minuter.

Serveras med kokt potatis.

Av matildas-recept - 4 maj 2012 19:58

Det finns ju hur många recepte på bullar som helst, och här kommer ännu ett!

det går givetvis bra att halvera receptet om man inte vill fylla frysen tokfull!

Många:

150 g jäst

4 ägg

1 l ljummen mjölk

3 l.vetemjöl

4 dl råsocker (eller vanligt strö)

300 g smör

3 tsk salt

6 tsk grovmalen kardemumma


Fyllning:

200 g smör

Farinsocker och kanel efter smak och tycke

Vrid gärna några varv med kardemumma kvarnen 


Eller:

200 g smör

300 g grovt riven mandelmassa

2 msk vaniljsocker

Pensling:

2 ägg, uppvispade

Pärlsocker


Blanda jäst, ägg, mjölk och hälften av mjölet i en bunke och låt jäsa under duk i ca 1 timma.

Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blanda väl och knåda eller kör i en maskin tills degen är smidig.

Låt jäsa i 30 minuter.

Dela degen i 4 bitar.

Kavla ut varje deg till en rektangel och bred på vald fyllning.

Rulla ihop till en rulltårta och skär i bitar. Lägg på bakplåtspapper eller i bullformar.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i ca 8 minuter.

 

Av matildas-recept - 3 maj 2012 20:17

En klassisk drömtårta som fått ett lager med choklad! Snabbt och lätt att göra! Med lite grädde och bär så blir det en bakelse men den är god som den är!


3 ägg

1½ dl socker

3/4 dl potatismjöl

3 msk kakao

1 tsk bakpulver


Fyllning:

200 g choklad, mörk ljus eller vit


Vaniljsmörkräm:

150 g rumsvarmt smör

2 dl flosocker

1 tsk äkta vanilj pulver

1 äggula


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i äggvispet.

Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter i 200 grader.

Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.

Smält 200 g choklad.

Bred den smälta chokladen på kakan. Låt svalna.

Rör ihop ingredienserna till vaniljsmörkrämen och bred på avsvalnad kaka. Rulla ihop och låt ligga kallt i minst en timma innan den skärs i bitar.

 

Av matildas-recept - 20 april 2012 11:05

Katalaner är en mazarin som fått en klick hallonsylt i botten, samt lite hallonsylt i glasyren. Hur mumsigt som helst!

Följ bara mazarinreceptet som du hittar här, men lägg först en klick hallonsylt i botten på varje mördegsform.

Stryk sedan tunt med hallonsylt över de uppstjälpta kakorna och glasera dem med samma glasyr som till mazariner! 

     





Av matildas-recept - 19 april 2012 17:56

En rör ihop paj! Ta de bär du har hemma eller de du hittar i frysdisken!

250 g björnbär

150 g smält smör

3 dl socker

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

2 ägg


Lägg björnbär i en pajform.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör i det smälta smöret. Rör till sist i äggen. 

Klicka smeten över bären och grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter i 160 grader.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

   

Av matildas-recept - 10 april 2012 19:26

Mandelmassa och citron, otroligt god kombination!

Gör två  när du ändå håller på, går utmärkt att frysa in. Med lite tinade hallon och lättvispad grädde har du snabbt fixat till en bakelse!

250 g grovmalen mandelmassa

100 g rumsvarmt smör

3 ägg

1 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

rivet skal från 1 citron

Smörj och bröa en rund form.

Vispa mandelmassa och smör. Tillsätt sendan övriga ingredienser.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 175 grader i ca 20 minuter.

Av matildas-recept - 10 april 2012 19:21

Mjukseg kladdkaka utan choklad, rikligt smaksatt med nymalen kardemumma!

100 g smält smör

2 ägg

3 dl socker

2½ dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 msk nymalen kardemumma


Smält smöret och rör i alla ingredienser.

Häll i en smord form.

Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 20 minuter.

Av matildas-recept - 5 april 2012 16:52

Söt och syrlig på samma gång!


2 dl grädde

2 dl socker

½ dl ljussirap

1 msk smör

1 tsk vaniljpulver

rivet skal från 2 st lime


Blanda alla ingredienser utom limeskalet i en vid och tjockbottnad kastrull.

Koka ganska livligt på medeltemeratur i ca 15-20 m inuter. Rör om nån gång bara.

Gör kuprovet.

Smaksätt med skal från lime.

Häll kolasmeten på bakplåtspapper och låt svalna

Klipp i bitar.

Förvaras kallt.

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards