Senaste inläggen

Av matildas-recept - 5 april 2012 16:17

2 dl grädde

2 dl socker

½ dl ljus sirap

2 msk smör

1½ msk snabbkaffepulver

Krossade kaffebönor till garnering


Blanda alla ingredienser utom de krossade kaffebönorna i en vid tjockbottnad kastrull. 

Koka upp och låt det sendan koka ganska livligt utan för mkt omrörning i ca 15-20 minuter. Gör kul provet.

Häll upp kolasmeten på ett bakplåtspapper.

Garnera med krossade kaffebönor. 

Låt svalna och klipp sen i lagomt stora bitar.

Slå in i bakplåtspapper.

Förvaras kallt.

Av matildas-recept - 5 april 2012 16:12

Mmmm smakar sommar! 

225 g frysta jordgubbgar

1 msk citronsaft

2 dl grädde

4 dl socker

2 msk ljus sirap

1 tsk vaniljpulver


Tina och mixa jordgubbarna.

Blanda alla ingredienser i en vid tjockbottnad kastrull.

Låt koka på svag värme länge, nästan 1½ timma! Prova göra kulprovet då och då. Rör om med jämna mellanrum.

Häll upp kolasmeten i en liten långpanna med bakplåtspapper i botten.

Låt kolan stelna och klipp sedan i lagom stora bitar.

Slå in i bakplåtspapper.

Förvaras svalt.

Av matildas-recept - 5 april 2012 16:07

100 g smör

2 dl grädde

3 dl socker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

2-3 msk kakao

1-1½ msk flingsalt


Blanda smör, grädde, socker, sirap och vanijsocker i en vid tjockbottnad kastrull.

Koka utan lock i ca 30-40 minuter. Rör om då och då. Prova göra kulprovet.

Smaksätt med kakao och ½ msk salt.

Klä en liten ugnsform med bakplåtspapper och häll upp kolasmeten. Strö över flingsalt.

Låt kolan stelna. 

Klippp i lagomt stora bitar och slå in dem i bakplåtspapper. 

Förvara kallt.

Av matildas-recept - 30 mars 2012 17:44

Snabbgjord gryta! Men det gör ingenting om man gör själva basen (receptet fram tills det att laxen ska läggas i) dagen innan, kan tänka mig att den blir godare då!


5 pers

4-5 portions laxfileer

250 g färsk eller fryst blad spenat

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 burk krossade tomater

1 flaska vitt matlagningsvin

2 msk hummerfond

Skalet av en citron

Salt, peppar

Börja med att fräsa spenat vitlök och gullök i lite olja.

Häll på tomat och vittvin samt fonden. Tillsätt det rivna citronskalet.

Smaka av med salt och peppar.

Låt stå och små puttra med lock i minst 10 minuter.

Dela laxen i centimeter stora bitar. 

Lägg i gryta. På med lock och låt sjuda i 5-10 minuter.

Servera med potatis och aioli.

Av matildas-recept - 30 mars 2012 16:39

Så gott till så mkt! Fiskgrytor/soppor, på rostat bröd, sallade, till grillat mm!


3 rumsvarma äggulor

3 stora vitlöksklyftor

ca ½ dl god olivolja 

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

Salt


Lägg alla ingredienser utom olja vinäger och salt i en behållare.

Börja vispa och vispa kraftigt! Jag använder tupperwares speedy chef, den vispar så snabbt!

Låt oljan droppa ner långsamt under vispningen.

Smaka av med vinäger och salt.

 

Av matildas-recept - 27 mars 2012 13:30

En klassisker! Riktigt fin chokladsmak och lätta att sno ihop!

ca 30 st

225 g rumsvarmt smör

2½ dl socker

5 dl vetemjöl

1 dl kakao

 ½ tsk salt

1 msk vanilj socker

1 ägg

Garnering:

1 uppvispat ägg

pärlsocker


Rör ihop alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen i tre bitar och forma till rullar.

Lägg på bakplåtsklädd plåt (2 st per plåt)

Platta ut dem något.

Pensla med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker.

Grädda i 175 grader varmluft i ca 15-20 minuter.

Skär kakan i bitar medans den är ljummen.

 

Av matildas-recept - 22 mars 2012 11:43

Härligt att baka i långpanna! Det går fort och är så smidigt!

Här kommer ett vetebröd med mkt smak av kardemumma och med en fyllning av kesella, mandelmassa och vanilj. Syrligt möter sött, mums!

Till en långpanna, 30x40 cm

100 g smör

2 dl mjölk

25 g jäst

En gnutta salt

2-3 tsk nymald kardemumma

6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

250 g mandelmassa

3 ägg

500 g kesella

1 dl socker

1 msk vaniljSmält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingerljummet.

Smula jästen i en bunke och häll över degspadet + socker, salt och kardemumma.

När jästen löst sig blandar du i mjölet, lite i taget.

Arbeta degen smidig.

Låt jäsa i 15 minuter.

Klä långpannan med bakplåtspapper.

Ta bort 1/3 av degen.

Kavla ut resterande deg och lägg den i långpannan.

Låt jäsa ca 30 minuter.

Gör undertiden fyllningen.

Riv mandelmassan grovt och blanda med resterande ingredienser.

Häll fyllningen över deen i långpannan.

Kavla ut degen som du plockade undan.

Skär eller sporra ut remsor som du lägger i ett rutmönster över fyllningen.

Grädda i 200 grader nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter.

Sikta lite florsocker över kakan och skär i bitar då den ska serveras.

 

Av matildas-recept - 4 mars 2012 12:22

Mmmm cheescake!

Botten:

300 g digestivekex

125 g smält smör


Fyllning:

600 g cream cheese, tex philadelphiaost

1½ dl florsocker

2 tsk äkta vaniljpulver eller en vaniljstång

Saft och skal från 1 citron

3 dl lättvispad grädde


Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en stor form, ca 24 cm. Ställ kallt.

Rör ihop cream cheese, florsocker och vaniljpulver. Tillsätt saft och skal från citron.

Blanda med den lättvispade grädden.

Bred smeten på digestivebotten och frys minst 4 timmar. Ta fram ca 30 min före servering. 

Garnera med blåbär,hallon,jordgubbar eller passionsfrukt.

För att få den glutenfri, skippa digestivekekexen eller köp glutenfria kakor som du mixar med smör.

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards