Senaste inläggen
Mums så god! Och lätt att göra!
Till en liten långpanna:
200 g rumsvarmt smör
4 dl socker
4 ägg
3 dl yoghurt
4 dl mjöl
3 tsk malen ingefära
3 tsk malda nejlikor
4 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
Glasyr:
300 g philadelfiaost
50-75 g rumsvarmtsmör
3 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
2 dl frysta lingon till garnering
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker 2-3 minuter med elvisp.
Rör ned äggen.
TIllsätt yoghurt.
Blanda samman mjöl, kryddor och bikarbonat.
Rör ihop allt till en jämn smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna med höga kanter.
Häll i smeten.
Grädda i ca 30-40 minuter.
Rör ihop glasyren.
Låt kakan bli helt kall och bred sedan på glasyren.
Strö över lingon och skär i rutor.
Kakan går bra att frysa!
Hårda skorpor med god saffranssmak!
200 g skållad sötmandel
1 g saffran
2 ägg
2 dl socker
1 tsk salt
4-5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad mörk choklad
Pensling:
1 uppvispad äggvita
Mal en tredjedel av mandeln och grovhacka resten. Blanda mandel, saffran,salt, ägg och socker i en bunke. Tillsätt 3 dl av mjöl blandat med bakpulver. Tillsätt chokladen. Tillsätt resten av mjölet lite i taget, ev så behövs inte allt.
Dela degen i tre bitar och rulla ut till längder.
Lägg dem bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med äggvita.
Grädda i 180 grader ca 20 minuter. Skär dem i snittar och låt dem torka i ugnen på 100grader i ca 30-40 minuter.
Förvars i lufttäta behållare.
Ja vad säger man?!Mums! Våga prova egna smaker både på marängen och på fyllningen!
200 g florsocker
110 skållad torkad sötmandel
2 msk kakao
3 st rumsvarma äggvitor
1 knivsudd salt
2 msk socker
Tryffel:
3 msk baileys
4 msk grädde
2 tsk neskaffepulver
300 g vitchoklad
Mixa mandel och florsocker i en matberedare tills det blivit riktigt rikgtigt finhackat. Sila gärna genom en sil, det beror på hur petig man vill vara!
Vispa äggvitorna och salt till fast skum. TIllsätt socker och vispa lite till.
Blanda kakao med mandelblandningen och kör lite snabbt i matberedaren. Vänd ner äggvispet. Blanda rejält men vispa inte.
Spritsa eller klicka ut marängsmeten på bakplåtspapper. Storlek som en 5-krona blir bra.
Låt de utspritsade kakorna stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.
Grädda marängerna i 150 grader 10-15 minuter.
Tryffel:
Mät upp baileys, grädde och neskaffe i en microtålig behållare. Kör 1 minut i micron på 600w. Hacka chokladen och rör ner den i blandningen. Kör ytterligare en minut i micron. Rör om tills all chokladen smält.
Ställ kallt.
När marängerna har svalnat och tryffeln stelnat är det dax att fylla kakorna. Lägg ihop dem två och två.
Det här receptet hittade jag i en tidning, så mumsiga!
200 g florsocker
110 g skållad och torkad mandel
3 st rumsvarma äggvitor
1 knivsudd salt
2 msk socker
½ g saffran
Vitchokladtryffel:
300 g vitchoklad
100 g vispgrädde
Mixa mandel och florsocker i en matberedare tills det blivit riktigt rikgtigt finhackat. Sila gärna genom en sil, det beror på hur petig man vill vara!
Vispa äggvitorna och salt till fast skum. TIllsätt socker och vispa lite till.
Blanda saffran med mandelblandningen och vänd ner äggvispet. Blanda rejält men vispa inte.
Spritsa eller klicka ut marängsmeten på bakplåtspapper. Storlek som en 5-krona blir bra.
Låt de utspritsade kakorna stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.
Grädda marängerna i 150 grader 10-15 minuter.
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör till en jämnsmet. Ställ kallt. Bred tryffel på marängen och lägg ihop dem två och två.
Så mumsigt med saffran och mandelmassa!Dessa bakar jag alltid till 1a advent.
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
1 g (2påsar) saffran
2 dl vitsirap
½ tsk salt
ca 18 dl vetemjöl
Fyllning:
Smör
Mandelmassa
Vaniljsocker
Pensling:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Smält smöret och tillsätt mjölk, värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över smör och mjölk. Rör tills allt är blandat. TIllsätt sirap,salt, saffran och kesella. Blanda i mjölket.
Arbeta degen smidig. Låt jäsa i ca 45 minuter.
Dela degen i två delar och arbeta lätt på mjölat degunderlägg. Kavla ut till en rektangulär platta. Bred på smör. Riv över mandelmassa och strö på vaniljsocker. Rulla ihop till en rulltårta och skär bitar som du lägger i bullformar.
Låt jäsa i ca 30 min. Pensla lätt med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler.
Det här receptet hittade jag i en tidning för några år sedan, provade till en jul och tyckte det var jättegott! Sen försvann receptet..tills för 6 mån sen! Så här kommer det! Supergott på julbordet!
10 pers på julbordet, 5 pers som middag
10 st benfria kycklinglår
20 st katrinplommon
3 msk skånssenap
3 msk soja
3msk olja
3 apelsin
3 tsk salt
3 krm vitpeppar
3 krm kryddpeppar
Blanda senap, olja, soja och katrinplommon. Tillsätt finrivet apelsinskal. Halvera ev kycklinglåren och lägg i en tät behållare/påse. Slå på marinaden och låt stå i kylen några timmar, gärna över natten.
Bred ut kycklingen och lägg ett katrinplommon i vart och ett. Salta och peppra.Krossa kryddpeppar och strö över.
Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
Lägg ruladerna i en ugnsform och slå över resten av marinaden. Skär apelsinen i klyftor och lägg över även dem.
Stek i ugnen 175 grader i ca 35 minuter.
Ett mkt lättgjort och smaskigt recept! Variera med musli, cornflakes, nötter och frukt!
100g flagad mandel
300 g nougat
150 g mörkchoklad
Rosta mandeln i en torr stekpanna.
Smält nougaten försiktigt i micron.
Hacka chokladen och blanda den med den smälta mougaten. Rör till en jämn smet. TIllsätt mandel.
Klä en liten burk/form med bakplåtspapper och häll i smeten. Ställ kallt.
Skär rutor när den stelnat!
Riktigt sötsliskiga praliner!
Blir det kolasås över, värm den och servera till vaniljglass!
100 g vitchoklad
100 g ljuschoklad
Kolasås:
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljussirap
½ tsk äkta vaniljpulver
Börja med kolasåsen. Blanda alla ingredienser utom vaniljpulver i en kastrull. Låt koka upp.
Sänk värmen och låt småputtra i 5-10 minuter.
Låt kolasåsen bli kall.
Hacka och smält den vita chokladen på låg temeratur i micron.
Pensla lite slarvigt pralinformarna. Ställ kallt.
Hacka och smält den ljusa chokladen på låg temeratur i micron.
Pensla på den vita chokladen i pralinformarna och ställ kallt.
Skeda upp kolasåsen i pralinformarna men inte ända upp.
Ställ formarna kallt.
Värm försiktigt på chokladen, vit eller ljus, det är en smaksak!
Pensla ett lock över kolasåsen.
Ställ kallt, gärna en timma.
Tryck försiktigt ut pralinerna!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|