Senaste inläggen

Av matildas-recept - 4 november 2011 07:42

Lättgjorda kakor där man inte använder allt för många ingredienser. Jag använde köpt smördeg för att underlätta ytterligare. Den tålmodige kan göra egen.


21 st ( i tupperwares mufinsformar)


1 pkt fryst smördeg

Fyllning:

250 g kokos

3 dl socker

4 ägg

1 dl vaniljkräm ( jag tog ekströms som man kokar upp)

en gnutta vaniljsocker


Tina smördegsplattorna helt och knåda sen ihop dem, några åt gången.(Man knådar för att degen inte ska stiga o putta ut kakfyllningen)

Kavla ut smördegen på ett mjölat bakbord/degunderlag. Kavla den ganska tunn och ta sen ut stora rundlar (ca 10 cm) som du klär formarna med.

Låt de klädda formarna få stå och vila medans du gör fyllningen.Tryck sen ut degen lite extra just innan fyllningen ska i.

Rör ihop fyllningen. Det gör ingenting om den får stå och svälla någon timma.

Fyllformarna, gärna med råge.

Värm ugnen till 180-200 grader och grädda i mitten ca 15 min.

 

Av matildas-recept - 2 november 2011 12:15

Smarriga tjocka små pannkakor! Serveras med stekt bacon och lönnsirap!

(Blev så förvånad, trodde att jag hade lagt ut det här receptet men hittade inte åt det! Ber om ursäkt om det blir dubbelt!)


5 dl vetemjöl

½ dl socker

2½ tsk bakpulver

1 tsk salt

75 g smält smör

2½ dl mjölk

3 ägg

smör till stekning


Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt det smälta smöret, mjölken samt äggen. Smeten kommer att bli tjock.

Hetta upp en stekpanna och smält lite smör. Skeda i smeten, det får plats ungefär tre st små pannkakor i en normalstor stekpanna. 

Stek på medelstark värme.

 

Av matildas-recept - 2 november 2011 06:40

Inte alls så krångligt att få till "riktiga" mazariner!


21 st ( i tupperwares muffinsformar)


Mördeg:

5 dl vetemjöl

200 g smör

2 dl florsocker

1 litet ägg

1 krm hjorthornsalt

Fyllning:

500 g mandelmassa

250 g smör

5 ägg

Några droppar bittermandel, hushålls arom

Glasyr:

2 dl florsocker + 4 tsk vatten 


Arbeta ihop ingredienserna till mördegen och låt vila kallt några timmar. (vill man fuska så lägg den en stund i frysen)

Lägg valnötstora bollar av mördegen i mazarinformarna och tryck med mjölade fingrar ut degen.

Skrapa bort överflödig deg med en kniv.

Riv mandelmassan och skär det rumsvarma smöret i bitar. Rör ihop till en jämnsmet, den ska inte vara luftig!

Rör ned äggen.(vispa inte)

Värm ugnen till ca 180 grader.

Fyll de mördegsklädda formarna till 2/3 med smeten.

Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Rör ihop glasyren och bred över kalla kakor.

 

Av matildas-recept - 26 oktober 2011 21:34


200 g rumsvarmt smör

2 dl socker

1 dl råsocker

4 ägg

7 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

½ tsk nejlikor

2 tsk kanel

2 tsk ingefära

1 tsk kardemumma

200 g grovhackade mandlar


Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda resterande ingredienser och rör ner i smeten. Degen ska vara kladdig!

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 längder. 

Rulla varje längd ungefär lika lång som en plåt. Lägg längderna två och två på bakplåtsklädda plåtar.

Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Sänk värmen till 100 grader. Låt längderna svalana något och skär sen i lagoma bitar.

Lägg snittytan uppåt och grädda i ytterligare 20 minuter.

Av matildas-recept - 24 oktober 2011 20:10

Supergoda praliner! Lite piller göra men det är det väl värt!

600 g mörk choklad


½ dl strösocker

2 msk vatten

100 g pecannötter


225 g vitchoklad

1 1/4 dl vispgrädde

2 tsk honung

1 tsk smör


Smält den mörka chokladen och pensla pralinformen en gång. Ställ kallt och pensla sedan en gång till. Ställ kallt.


Häll vatten och soscker i en kastrull. Koka till en ljus karamell, minst 140 grader.

Blanda i nötterna och häll hastigt upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.

Hacka de kanderade nötterna fint eller mixa med mixerstav.

(viktigt att nötterna har kallnat)


Hacka den vita chokladen. Koka upp grädden och honungen. Häll grädden över den vita chokladen och rör till en jämn smet. Blanda i smöret. Låt kallna till rumstemperatur.

Blanda i de kanderade nötterna.


Fyll pralinformarna med chokladtryffeln. Ställ kallt. Pensla ett lock med mörkchoklad. Ställ kallt och tryck sedan försiktigt ut pralinerna.



Av matildas-recept - 24 oktober 2011 19:55

Juliga maränger med kanelsmak och chokladfyllning! Mums!

ca 10 dubbla

2 äggvitor

2 dl florsocker

1 tsk kanel

Fyllning:

1 dl grädde

75 g mörkchoklad


Lägg vitorna i en skål.Sikta i florsocker och kanel. Vispa tills smeten blir hård. Klicka eller spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. 

Grädda i 100 grader ugnsvärme i mitten av ugnen tills marängen är torr och släpper pappret, det tar ca 2 timmar.

Låt marängerna svalna.

Fyllningen: Hacka chokladen. Koka upp grädden och ta den från värmen. Rör i chokladen och rör till en jämn smet. Låt chokladen svalna.

Bred chokladen på de kalla marängerna och lägg ihop dem två och två.

Av matildas-recept - 24 oktober 2011 19:46

De här kakorna är mer godis än kaka! Lättgjorda och goda! variera toppingen med olika sorters nötter , frön och frukter!

15 st

150 g mörk choklad

1 förp röda syltade körsbär

50 g sötmandel

50 g syltade apelsinskal

30 g smör

3/4 dl strösoscker

1 ägg

ev 1 msk citruslikör


Smält chokladen försiktigt i micron eller över vattenbad. Fördela chokladen i 15 st bullformar. Ställ kallt.

Grovhacka mandel och körsbär.

Vispa socker och smör. TIllsätt ägget och ev likör.

Tillsätt nötter+frukt.

Fördela blandningen över den stelnade chokladen.

Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.

Låt svalna på galler.

Förvaras i kylskåp.

Av matildas-recept - 23 oktober 2011 08:14

Den här pajen kan man göra en dag i förväg, men den ska inte frysas.

Passar bra på buffebordet!

Pajskal:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

125 g smör

1-2 msk vatten

En gnutta salt


Fyllning:

200 g chevre

3 ägg

3 dl creme fraiche

salt, svartpeppar

1 squash

smör till stekning

1 liten burk grillad paprika

1 ask körsbärstomater


Hacka ihop degen till pajskalet och tryck ut i en pajform. Låt vila kallt i ca 30 minuter.

Sätt ugen på 200 grader och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.

Skär bort kanterna på osten. Mixa ost, ägg och creme fraiche med en mixerstav eller i en matberedare till en slät smet. Smaka av med salt och peppar.

Skär squashen i skivor och stek dem i smör tills de fått fin färg.

Dela paprikan i bitar.

Häll getostsmeten i pajskalet.

Lägg i squash, paprika och körsbärstomater.

Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.

Pajen är god både varm och kall!

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards