Senaste inläggen
Små goda rullar med röktlax och pepparrotsost
Tunnbröd
Kallrökt skivad lax
pepparrotsost
Sallad
Bred ost på brödet,lägg på två salladsblad och två-3 skivor lax.Rulla ihop och skär ca 5 bitar per tunnbröd.
Så god,så enkel! Vi har den oftast på crostini men den funkar även till pasta och bakadpotatis och varför inte till smörgåstårta?!
1pkt philadelfia ost
Färskbasilika efter smak och tyckte,hellre för mycket..
4-5 bitar soltorkad tomat i olja
2-3 vitlöksklyftor
salt,peppar
Finhacka basilikan,skär tomaterna i små bitar och pressa vitlöken.Sen blandas allt med osten och man smakar av med salt och peppar.
De här kakorna smakar nästan som twix godis!Funkar att äta djupfrysta!
Mördegsbotten:
6-7 dl vetemjöl
225 g smör
1 dl socker
Kolasås:
175 g smör
2½ dl socker
1½msk sirap
3 dl grädde
200 g ljus blockchoklad
Sätt ugnen på 175grade.
Blanda ihop alla ingredienser till mördegsbotten.Lägg den gryniga massan i en långpanna (35x45 cm) Tryck ut degen ända ut i kanterna.Grädda ganska högt upp i ugnen ca 15 min.
Gör under tiden kolasåsen.Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.Låt koka på medelvärme tills såsen tjocknat.
Bred såsen över kakan.Ställ kallt.
Smält chokladen i micro eller över vattenbad.Bred den över den kalla kakan.Låt stelna och skär sedan i bitar.
En av många favoriter!
250 g smör
1½ dl socker
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl snabb marsanpulver
1-2dl hallonsylt
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda alla ingredienser utom sylten i en vid bunke och arbeta samman till en deg (tillsätt 1msk vatten om det behövs)
Rulla ut degen till en rulle och dela i bitar 25-50 beroende på vilken storlek du har på kakformarna!Rulla varje bit till en boll och lägg i formarna.Gör en grop mitt i bollen och fyll gropen med sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Brownies kan man ju variera hur mycket som helst så här kommer ett recept till!
225 g smör
100 g mörk blockchoklad
4 dl socker
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 msk snabbkaffepulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
200 g hackade mörk choklad
150 g hackade valnötter
En gnutta salt
smör och kakao till formen
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en rektangulär form ca 25x35 cm.
Smält smör och blockchokladen tillsamans i en kastrull på lägsta värme.Tillsätt socker och låt svalna.
Blanda mjöl,bakpulver,kaffepulver och vaniljsocker och tillsätt i den avsvalnade chokladblandningen.
Tillsätt äggen,ett i taget,rör ordentligt.
Tillsätt halva mängden av den hackade chokladen+halva mängden av de hackade valnötterna.Smaka av med en liten gnutta salt
Fördela smeten i formen och strö på resten av choklad-och nöthacket.
Grädda i ca 20-30 min.Det gör absolut ingenting om kakan är lite kladdig!
Smarriga!
250 g smör
2½ dl farinsocker
2 dl socker
3 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
200 g grovhackad vit choklad
2 dl grovhackade röda cocktailkörsbär+ca 15 till garnering
Sätt ugnen på 175 grader
Rör smör, farinsocker och strösocker smidigt.Tillsätt äggen.
Blanda mjöl,bikarbonat,kakao och vaniljsocker.Rör ned det i ägg/socker blandningen och blanda till en deg.Tillsätt den hackade chokladen och de hackade körsbären.
Forma degen till runda bollar.Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.Halvera resterande körsbär och tryck ner halvorna på kakorna.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 min.Låt dem sen svalna på galler.
Har inte varit något fan av chili con carne tidigare men när jag gjorde det här receptet så fick jag något av en aha upplevelse!Så god!
4pers
400 g krossade tomater
4 msk tomatepuré
460 g röda kidney bönor (på burk)
2 (fast jag brukar nog ta 3-4) vitlöksklyftor
2 gullök
1 röd färsk chili
2 grön paprika
500 g nötfärs
Olivolja
1 tsk spiskummin
Salt och nymalen peppar
Den här rätten kan tillagas i micro,hör av er till mig om ni vill ha den versionen!
Hetta upp olja i en stekpanna/stekgryta.Sänk värmen.Fräs lök+vitlök.Tillsätt köttfärs och bryn den.Häll på krossade tomater,tomatpure och en gnutta olja.Dela chilin och skrapa ur kärnorna.Finhacka och blanda ner i grytan.Skär paprika i tärningar och blanda i.Skölj bönorna och blanda i dem. Smaka av med salt peppar och spiskummin.
Servera med bröd och ev ris
Som vanligt har jag inget fast recept utan varierar maträtten med vad som finns hemma.Den här varianten blev det häromdagen!
Köttfärs
Gullök
3 vitlöksklyftor
1pkt bacon
1 stort pkt krossade tomater
1 pkt djupfryst basilika
1 buljongtärning
tomatpure
en gnutta socker
Salt,peppar
Grädde
Olivolja
Hetta upp en stekpanna.Klipp i bacon i småbitar.Låt fräsa.Lägg i lök+vitlök.Lägg med köttfärs.Rör om så att den blir finfördelad.
(Har man tid och ork så gör man en tomatsås vid sidan om som får stå och puttra ihop sig och som man blandar köttfärsen i sen)
Häll på de krossade tomaterna,tomatpure,buljongtärning ,grädde och kryddor.Låt det puttra ca 10 min.Servera med pasta.
Utan grädde resp med grädde.Båda goda!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|