Senaste inläggen

Av matildas-recept - 2 februari 2011 21:14

Muuuums!


1½ dl hasselnötter

200 g mörkchoklad

1½ dl socker

1½ dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

3½ dl havregryn

2 krm salt

1 tsk bakpulver

125 g rumsvarmt smör

2 ägg


Sätt ugnen på 175 grader

Grovhacka nötter och choklad.Lägg i en skål.Lägg de övriga ingredienserna i matberedare.Blanda väl.Rör ner nötter och choklad i smeten och blanda.Rulla degen till en längd,vira in i folie och lägg kallt minst en timme.Skär i skivor och lägg på bakplåtspapper.Grädda längst ner i ugnen i ca 10-12 minute.Låt svalna på plåten.

Av matildas-recept - 2 februari 2011 17:59

Här är en paj utan äggstanning.Kan förberedas i godtid!

Receptet är till två små runda eller en liten långpanna 25x40 cm

Pajskal:

4½ dl vetemjöl

½krm salt

150 g kallt smör i bitar

2msk pressad citronsaft

3-4msk iskallt vatten


Paprikafyllning:

4msk olivolja

2 msk smör

2 gul lök,skivad

2 röda paprikor i tunna skivor

2 gula paprikor i tunna skivor

2 tsk italiensk salladskrydda

2 pressade vitlöksklyftor

1 kruka färsk basilika, hackad

Salt och nymalen vitpeppar


Tomatfyllning:

100 g soltorkade tomater (torra,ej i olja)

5 mks olivolja

3 pressade vitlöksklyftor

½ tsk oregano

½ tsk timjan

Salt och nymalen vitpeppar

Chevre att smula över


Gör pajdegen.Blanda mjöl och kallt smör.Tillsätt citron och vatten.Låt gärna degen vila kallt övernatten.

Sätt ugnen på 225 grader.Kavla ut degen och klä pajformen.Ställ kallt.Om man inte vill att pajskalet ska sjunka ihop under förgräddningen så klär man formen med bakplåtspapper och fyller pajskalet med torkade ärtor.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca10 min.


Paprikafyllningen: Hetta upp oljan plus smör på medelvärme och fräs paprika och lök mjuka och glansiga tillsammans med örtkryddan i ca 45 minuter.Tillsätt vitlök och basilika samt salt och peppar.Låt sjuda några minuter.Ta sen bort från värmen och häll av överflödig olja.


Tomatfyllningen:

Koka upp tomaterna och låt sjuda på svag värme under lock i ca 15 minuter.Häll sen av vattnet och låt tomaterna rinna av i ett durkslag.Hetta upp oljan på medelvärmeLägg i tomater,vitlök och örtkryddor.Låt puttra under lock på svag värme i ca 20 min.Låt svalna något och mixa sen till en puré.Salta och peppra.


Bred ut tomatfyllningen i pajskalet.Bred paprikafyllningen ovanpå.Smula över chevre och grädda sen i 225 grader i ca 10 minuter.

Servera rumstemprerad.


Kan tänka mig att de här fyllningarna skulle göra sig fint tillsammans med spenat i en lasagne!


Av matildas-recept - 2 februari 2011 10:04

Ett recept som jag testat några gånger.Faktiskt god även kall=bra utflykts mat.

4pers

1 liten squash

1 röd paprika

1 bit purjolök

Några champinjoner

5 cm hackad skalad och hackad ingefära

3 hackade vitlöksklyftor

250 g haricots verts

200 g minimajs

1 bukett färsk broccoli

1 burk persikor

½ dl naturella cashewnötter

sås:

½ dl japansksoja

½ dl persikospad

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk sambal oelek (går att utesluta)

1 dl vatten

1 tsk salt

1½ tsk potatismjöl


Dela squashen i halvmånar,strimmla paprikan,skiva purjolöken,skiva champinjonerna, dela broccolin i lagoma bitar.

Woka alla grönsaker i olja på hyffsat hög värme.Klyfta persikorna och tillsätt dem och cashewnötterna.

Blanda ihop woksåsen och häll över,koka upp och låt puttra i 3 min.

Av matildas-recept - 1 februari 2011 14:16

En farligt lättgjord paj.Bara smälta smör och röra ihop alla ingredienser och in i ugnen.Farligt

Receptet är beräknat till en liten långpanna

400g smör

5-6 dl havregryn

5-6 dl vetemjöl

5-6 dl strösocker

1½ tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

1 dl grädde

1 dl sirap

600 g jordgubbar (färska eller frysta)

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull och blanda i övriga ingredienser. LÄgg jordgubbarna i långpannan strö ev över lite potatismjöl om ni inte vill ha den rinnig(jag hoppar potatismjölet).Klicka smeten på jordgubbarna,grädda mitt i ugnen ca 30-40 min.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Prova med andra bär eller frukt.Rabarber i är mums!Hallon och nektarin också.

Av matildas-recept - 31 januari 2011 18:04

Ett nytt recept för mig.Har tänkt ha det på et buffebord eller servera till grillat.


2 squash

2 ägg

2 dl vetemjöl

200 g smulad fetaost

1 pressad vitlök

Hackad persilja efter smak

Salt,svartpeppar

Olivolja till stekning.


Grovriv squash.Salta lite och låt stå i ca 10 min.Pressa sen bort så mkt vätska som möjligt.Blanda därefter i ägg, mjöl, fetaost,vitlök, persilja samt salt och peppar.

Hetta upp ca ½ dl olivolja i en stekpanna.Klicka i smeten med en matsked,platta till dem något.Stek på medelstark värme,ca 3 min per sida. Vid behov,häll på mer olivolja i pannnan.

Gott med chevrekräm till dessa

Av matildas-recept - 31 januari 2011 17:50

Många smaker,mums!


700g köttfärs

2 msk ströbröd

1 dl buljong eller grädde

1 finriven gullök

1 ägg

salt,peppar,pizzakrydda


Potatis

Sötpotatis

Paltsternacka

Morot


Tomatsås

1 gul lök

2 vitlök

1 förp krosstomater

1 msk tomatpure

Ev en gnutta socker

1 buljongtärning

Ev lite vatten

salt peppar pizzakrydda


Chevrekräm

1 bit chevre

Creme fraiche

salt, svartpeppar


Sätt ugnen på 220 grader.Skala alla rotfrukter och klyfta.Häll olja i en ugnsform,lägg på rotsakerna,ringla lite olja över och sätt in i ugnen.Tar ca 30 min.Salta när de är klara.


Blanda ströbröd+buljong,låt stå i ca 10 min. Blanda ner övriga ingredienser.Smaka av med kryddor.Provstek en liten bit och smaka. Forma till biffar och stek i matfett ca 3 min per sida.


Hacka gula löken och pressa vitlöken.Fräs i olja på medelstarkvärme.Tillsätt kross.tomat+pure+ev socker(smaksak)Låt puttra i ca 10 min.Smaka av med salt,peppar och pizzakrydda.


Skär bort de vita kanterna på chevre.Mosa/mixa med creme fraiche.Smaka av med salt och peppar.


Av matildas-recept - 30 januari 2011 19:33

Jag har en förkärlek till kombinationen blåbär-vitchoklad och lime.Brukar göra praliner i den kombinationen + en vitchokladsås med lime som vi häller över blåbär..mums!

Här kommer ett glassrecept där jag använder just de ingredienserna.Blir en stor glass som räcker till många.Jag fryser in i en låg och vid form, då tinar glassen fortare.

1 l vispgrädde

400 g vitchoklad

4 ägg

300 g frysta blåbär

2 dl florsocker

Rivet skal och saft från 2-3 lime


Vispa grädden fast.Smält den vita chokladen.Vispa ner äggen i chokladen ett i taget.Vispa ganska kraftigt.Blanda chokladvispet med grädden.Blanda ner det rivna limeskalet+saften.Häll upp hälften av smeten i formen.Blanda blåbär och florsocker med resterande smet.Häll blåbärssmeten ovanpå den andra i formen.Ställ i frysen minst 6 timmar

 

Av matildas-recept - 29 januari 2011 19:29

En pastasallad med lite medelhavstouch.Går att variera i det oändliga


ca 20 pers, kanske fler

1kg penne pasta

1 purjolök

10 soltorkade tomater i olja

2 lådor halverade körsbärstomater

1 gurka

Majs

Sockerärtor

1 pkt djupfrysta örter,tex provencale

ca 2 dl olja

ca 1-2 dl vitvinsvinäger

Lite pressad citronsaft

Salt,peppar

2 kg kycklingfile

Salt,vitpeppar,citronpeppar,saft från en pressad citron

Sätt ugnen på 160 grader.

Skölj kycklingfilen i kallt vatten.Lägg i en ugnsfast form.Krydda på båda sidorna.Lägg gärna med den urpressade citronen med kycklingen i ugnen,skölj skalet ordentligt innan bara.Ha gärna ett lock på ugnsformen.Sätt in i ugnen i ca 1½ timma.Dela kycklingen i mindre bitar då den är färdig och avsvalnad.

Koka pastan enligt paketet.Skölj i kallt vatten när den är färdig.Häll på olivolja och rör om.Tillsätt vinäger och örterna.Blanda.Tillsätt alla grönsaker.Salta,peppara och pressa över lite citron.Tillsätt mer olja+vinäger om det behövs,salladen får inte vara för torr.Blanda sist ner kycklingen och ev lite ruccolasallad.


Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards