Senaste inläggen
Scones är ju så gott!Och så lätt att göra!Godast nybakade men de går även att frysa.
10-12 st
3 dl gramhamsmjöl
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
250 g kesella eller keso
4 dl filmjölk
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.Tillsätt kesella eller keso och filmjölk.Arbeta ihop till en lagom fast deg. Forma degen till en rulle och skär i snibbgar eller gör bollar.Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200 grader,15-20 minuter.Låt dem svalna under bakduk på galler.
En snabbakad kaka!Lika god till kaffet som att smula den över vaniljglass.
100 g smör
4½ dl havregryn
1 msk vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
Garnering:
100 g nougat
100 g mörkchoklad
Smält smöret.Blanda övriga ingredienserna i en skål och häll på det smälta smöret.Blanda och tryck ut i en smord liten långpanna.Grädda kakan i nedredelen av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Smält undertiden chokladen och nougaten.Bred nougaten på varm kaka.Låt svalna något och skär sen rutor.Ställ kallt.
Man fyller pajskalet med en kycklingstuvning,just den här varianten har bla chilisås och ananas i sig,gott!
Pajdeg:
100 g smör
2½ dl vetemjöl
1-2 msk vatten
Fyllning:
1 kall grillad kyckling
1 gul paprika
1 röd paprika
1 fin hackad gul lök
2 msk vetemjöl
2½ dl grädde
1 dl chilisås
1 burk ananas i skivor (220g)
1-2 tsk italiensk salladskrydda
salt,svartpeppar
För lite mera sting:
1-2 klyftor vitlök
½ röd chilifrukt,finhackad
Pensling:
1 uppvispat ägg
Börja med att hacka samman ingredienserna till pajdegen.Lägg kallt i 30 min och gör under tiden fyllningen. Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar.Hacka paprikan.Fräs paparika och lök i lite smör.Strö över mjöl och späd med grädde.Tillsätt chilisås och låt stuvningen koka några minuter.Skär ananasen i bitar och tillsätt den + kycklingen i stuvningen.Smaka av med kryddorna. Den blir säkert jättegod med lite soltorkade tomater och färsk basilika i också, det är bara att prova sig fram!
Lägg stuvninge i en ugnsfast form.Kavla ut ett lock av pajdegen och lägg den över kycklingen.Pensla locket med det uppvispade ägget.Grädda pajen mitt i ugnen i 225 grader i ca 25-30 min.
Det här receptet har jag fått av en kollega för några år sen.Så mycket godare med hemmagjord senap!Och lätt att göra!
Vill man använda hela burken med senaps pulver tar man receptet 4 ggr.
4 msk colemans senapspulver
4 msk socker
½ tsk salt
4-6 msk kokt vatten
1 msk matättika
Blanda alla ingredienser och rör till en jämn smet.Koka i vattenbad till lagom konsistens.
Det här måste vara en av de godaste korvmackorna som finns!Jag åt den som barn och tycker fortfarande den är super god!Och mina barn verkar gilla den lika mycket som jag gjorde som barn!
1 pers
2 formfranskeskivor
Falukorv
Ägg
Ketchup
Senap
Bostongurka
Smör att steka i
Serveras med ett stort glas kall mjölk!
Smält smör och stek brödet på medelsvag värme.Stek ägg och falukorv.Bred ketchup på brödet, lägg på ägg och falukorv,ringla över senap och klicka på bostongurka.På med den andra brödskivan,klart!
Söta och syrliga och mumsiga!
Deg:
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
Citronkräm:
3 ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
1 dl pressad citronsaft
Rivet skal från en stor citron
Florsocker att sikta över
Sätt på ugnen på 200 grader.
Hacka ihop mjöl, socker, vaniljsocker och smör.Smör en liten långpanna och tryck ut degen med mjölade fingrar.Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Vispa under tiden ägg och socker pösigt.Tillsätt lite vetemjöl,citronsaft+rivet skal.Häll citronkrämen över den förgräddade kakan och grädda i ytterligare 8-10 minuter. Pudra mycket florsocker över den nygräddade kakan och låt den sen kallna innan servering.
Praliner kan man äta året om!Inte bara till jul.En fördel är om man har pralinformar, men jag kan tänka mig att man även kan använda ischokladformar som penslas.
19 st (om man använder tupperwares pralinform)
150-200 g mörk choklad
100 g vit choklad
2 msk baileys
4 msk grädde
2 tsk frystorkat kaffe
Smält den mörka chokladen och pensla pralinformarna ett varv.Ställ kallt i 5 minuter.Pensla ytterligare ett varv.Ställ kallt. Blanda baileys, grädde och kaffe i en microtålig behållare.Hacka den vita chokladen och lägg ner den i gräddsmeten.Sätt in i micron i en minut på 750 w.Ta ut och rör om.Kör ytterligare en minut.Ställ kallt i 5-10 minuter.Fördela smeten i de chokladpenslade formarna och ställ kallt i 10 minuter.Pensla med mörkchoklad så att det blir ett lock.Låt stå kallt en stund innan pralinerna trycks ur sina formar.
Som bekant tycker jag om att baka sånt som går snabbt!Gillar när man kan röra ihop alla ingredienserna och sen bara klicka ut! Här kommer en variant på knäckflarn, där jag bytt ut havregryn mot sesamfrön.
150 g smör
2 dl socker
½ dl ljus sirap
½ dl grädde
3-4 dl sesamfrön
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smält mörk choklad till fyllningen
Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna.Klicka ut smeten på bakplåtspapper.Se till att ha mellanrum mellan kakorna då de flyter ut under gräddningen.Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Lägg ihop kakorna två och två med smält choklad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|