Senaste inläggen
Jag ville prova på någon nyröra och rökt sik är ju gott!
400 g rökt sik
3 hårdkokta ägg,hackad
1 finhackad rödlök
Hackad dill
Hackad bladpersilja
2 msk pressad citron
2 msk kaviar på tub
Vitpeppar,salt
3 dl creme fraiche
Kavring
Bena ur siken.Blanda sik,ägg rödlök dill och persilja. Häll över pressade citron.Salta och peppra. Blanda kaviar och creme fraiche och vänd ner i sikröran.
Rosta kavringen och dela varja skiva i 4 delar.Klicka på sikröran och servera.
Sikröran är på de små brödbitarna.I skålen bakom är det tonfiskröra.
En smarrig tårta som är både söt och syrlig! Har ingen bild denna gången för min blev så ful :D
Botten:
100 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
5 äggvitor
2½ dl strösocker
Fyllning:
5 dl grädde
1 burk lemon curd
300 g frysta hallon
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget.Rör i mjölken.Rör ner vetemjöl blandat med bakpulver.
Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum.Vispa ner resten av sockret.
Bred ut smeten till botten i en långpanna på ett bakplåtspapper.
Bred över marängen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.Låt kakan kallna och dela den på mitten.
Vispa grädden och blanda den med lemon curd. Bred på ena halvan av kakan.Häll på hallonen och lägg den andra kakan som lock.
Lättgjord och kanske lite anorlunda soppa. Lägg hackade koriander och de hackade jordnötterna i skålar vid sidan om så får var och en ta det de vill ha. Vill man kan man även servera med en klick creme fraiche i soppan.
700 g morötter
2 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
2 msk olivolja
1-1½ l hönsbuljong ( för vegetarisk, byt till grönsaksbuljong)
Färsk koriander
Hackade rostade jordnötter
Hacka morötter, vitlök och ingefära. Hetta upp olivolja och fräs hacket i ca 5 minuter på svag värme. Rör så att det inte bränns vid. Tillsätt buljongen och låt småkoka i ca 10 minuter. Smaka av med salt.
Nästa lördag har vi bjudit hit familjen på brunch! Så nu planeras det och bakas det för fullt! Bilder och fler recept kommer!
Kryddig chokladtryffel som man lägger ner i mugg varm mjölk.Enkelt!Lyxigt
1½ dl vispgrädde
400 g mörk choklad
1-2 kanelstång
1 vaniljstång eller ½ tsk äkta vaniljpulver
Nymalen kardemumma
En gnutta salt
Kakao + kanel att rulla tryfflarna i
Koka upp grädden tillsammans med kanelstång + delad vaniljstång.Låt stå på svag värme i ca 15 minuter.
Hacka chokladen.
Ta upp kanelstången och vaniljstången.Skrapa ur vaniljfröna ner i grädden.Koka upp grädden igen. Ta bort från värmen och rör ner den hackade chokladen.Ställ kallt. Forma sen bollar som rullas i kakao blandad med kanel. Häll upp varm mjölk i en mugg och lägg ner 1-2 tryfflar som får smälta. Rör om och njut!
Har idag premiär bakat egna bagels!Det var inte alls så krångligt trots kokning osv.Det roligaste var nästan att snurra dem runt fingret,en ring flög iväg..
ca 16 st mellansmå eller 12 stora
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2½ tsk salt
2 msk flytande honung
13 dl vetemjöl (gärna special men det fungerar med vanligt)
eller
7 dl vetemjöl+6 dl vetemjöl special,fullkorn
Pensling:
Äggvita
sesamfrön, vallmofrön, pumpakärnor eller solrosfrön
Lös upp jästen med vatten salt och honung.Tillsätt mjölet och arbeta i 5 minuter i maskin.Degen kommer bli ganska kompakt.Låt jäsa övertäckt i 60 minuter.
Dela degen i 16 delar. Forma små bollar och gör ett hål i mitten med pekfingret.Snurra sen degen på fingret så att hålet blir större.
Låt jäsa övertäckta på en plåt i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Fyll en stor kastrull med vatten+ 3 msk socker. Låt koka upp.
Lägg ner några brödringar i taget.Låt koka i ca minuter på varje sida.Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på en kökshandduk.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.Pensla med uppvispad äggvita och strö över tex sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Paj är så smidig bjudmat! Man kan äta den både varm och kall och du kan fylla den med i stort sett vad du vill!
Det här receptet blir en stor paj som räcker till många.Passar bra både till brunch, till grillat och till kräftor.
Pajskal:
3 dl vetemjöl (eller 1½ dl vetemjöl+1½ dl grahamsmjöl)
120 g smör
En gnutta salt
1 dl riven västerbotten ost
1½ msk pressad citronsaft
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
4 dl grädde
300 g riven västerbottenost
Salt och nymalen vitpeppar.
Alla ingredienser till pajskalet hackas ihop.Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg och grädde.Salta och peppra.Blanda i osten.
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.För att kanterna inte ska hasa ner kan du trycka fast folieremsor runt kanterna.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare 30 min.Sänk ev värmen till 175 grader om det behövs.Fyllningen ska stelna innan den är klar.
Spröda kakor med en härlig smörsmak. Gör gärna dubbelsats!
300 g smör
3 dl ljust muscovadoråsocker
1 ägg
1 vaniljstång
3½ dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl havregryn
Extra havregryn att rulla kakorna i
Vispa smör och socker poröst. Rör ner ägget. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.Blanda ner dem i äggsmeten tillsammans med resterande ingredienser.
Forma till bollar och rulla i havregryn.Lägg på bakplåtspapper. Tänk på att de flyter ut!
Grädda i 175 grade ca 10-15 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|