Senaste inläggen
En sås som passar till allt! Lite sting i tack vare ruccola och västerbottenost.Som alla såser så blir den bara godare om den görs en dag i förväg.
4 p
2 dl creme fraiche
½ påse ruccola(á 80g)finhackad
2 msk grov och sötad senap
1 klyfta vitlök,pressad
½ tsk salt
1½ dl riven västerbottenost
Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt.
Ett super enkelt och gott snacks!
Tunnbröd
Olivolja
Flingsalt
Rosmarin
Lägg tunnbrödet på en skärbräda och pensla det med olivolja.
Skär i stavar. Strö över flingsalt eller rosmarin eller blanda!
Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader ca 3-5 minuter. Pass på så de inte bränns!
En syrlig och god röra att ha på tex tunnbrödsnacks eller bara som ett gott tillbehör till sallader, grillat osv
1 burk kronärtskocksbottnar
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
Saft från en halv citron
Salt, peppar
Lägg allt i en mixer och mixa till en jämn smet. Låt gärna stå över natten, blir godare smak då!
Ytterligare ett pajrecept! Gott på buffebordet!
Pajdeg:
3 dl vetemjöl eller grahamsmjöl
125 g smör
2 msk vatten
En gnutta salt
Fyllning:
2 st färska broccolibuketter
150 g ädelost
3 ägg
3 dl grädde
3 dl riven ost
salt och svartpeppar
Hacka ihop pajdegen, tryck ut i en rund form och förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Dela broccolin i mindre bitar. Koka i ca 3 minuter.
Riv ädelosten.
Vispa ihop ägg, grädde plus båda sorterna ost.Salta och peppra.
Lägg broccolibitarna i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
Pajen serveras varm eller kall och gärna ihop med en sallad.
Paj är en bra bjudrätt, går att äta både varm och kall och går att förbereda.
I det här receptet har jag tagit kycklingfiler men det går naturligtvis lika bra att göra på köttfärs!
Pajdeg:
5 dl vetemjöl eller grahamsmjöl
150 g smör
½ dl vatten
Fyllning:
4-5 st kycklingfileer
1 gul lök
1 röd paprika
2 påsar taco krydda
5 dl cremefraiche
3 msk mjöl
Majsstuvningen hittar ni här!
3 dl riven ost
Hacka ihop pajdegen och tryck ut i en liten långpanna. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 minuter.
Strimmla kycklingen och stek i lite olja. Hacka lök och paprika och tillsätt dem med kycklingen. TIllsätt tacokrydda+½ glas vatten. Låt småputtra några minuter. Strö över mjöl och rör om. Till sätt cremefraichen.
Häll stuvningen i pajskalet.
Gör majsstuvningen enligt receptet. Fördela ovanpå kycklingen och strö till sist över osten. Grädda tills osten börjar få lite färg.Servera gärna med en sallad.
Här om kvällen var jag hos min goa vän Birsen. Där fick jag för första gången hemmagjorda friterade bananer. Men så gott!
Jag var ju tvungen att prova själv också och idag var dagen!
Mellan sonen sa: mjöl vatten och bakpulver, så simpelt? Och just så enkelt är det. Och blir bara så gott!
Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl iskallt vatten
Rapsolja att fritera i
4-5 bananer
Vaniljglass
Sirap
Skala bananerna och dela dem på hälften.Dela sen ytterligare en gång, nu på längden. Vispa ihop frityr smeten. Hetta upp oljan i en kastrull. Droppa ner lite frityrsmet.Börjar det genast att bubbla kring den och den blir brun så är oljan lagomt varm. Den ska bli ca 180 grader.
Vänd bananbitarna i smeten. Lägg ner dem två och två i oljan. Vänd med en hålsslev.När de är gyllene tar du upp dem och låter dem rinna av på hushållspapper.
Servera med vaniljglass och sirap.
Lättbakade piroger! Goda som mellanmål och bra utflyktsmat! Jag fryser in dessa en och en i fryspåsar.Då är det lätt för barnen att ta upp en pirog från frysen och värma till mellanmål.
Deg:
50g jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
Fyllning:
Köttfärs ca 400g
1 Gul lök, fin hackad
2 Vitlök, fin hackad
1 Morot , fint riven
½ palsternacka, fint riven
1 burk krossade tomater
1 hönsbuljongtärning
Curry
Salt peppar
Grillkrydda
Ägg till pensling
Sesamfrön
Smula jästen i en bunke och häll på vatten+olja. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Gör under tiden fyllningen.
Fräs lök, vitlök, morot och palsternacka i lite olivolja. Fräsk köttfärsen samtidigt vid sidan om. Blanda sen ihop. Häll på tomaterna och alla kryddor.
Smaka av.
Dela degen i 12 bitar. Platta ut till en rektangulär platta och lägg på fyllning. Vik ihop kanterna.
Lägg på bakplåtspapper med skarven neråt.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
Tänk vad man kan göra mycket med färska lassagneplattor!
Idag kom jag på att jag hade ett paket i kylen. Jag kollade igenom kylen för att se vad jag kunde ha för tänkbara fyllningar hemma. Så här blev det!
Det här behöver du :
Färska lassagneplattor
Skinka
Spenat, färsk eller fryst
Lök
Squash
Färsk bailika
Ricotta ost
Salt, peppar
Tomatsås:
Krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöks klyftor
Salt, peppar och en gnutta socker
1 pkt kelda ostsås ( om man inte ids göra egen hehe )
Fräs spenat och lök i lite olivolja. Hyvla tunna skivor squash . Fräs ihop tomatsåsen.
Bred ricottan på lassagneplattorna. Lägg på skinka, squash, spenatfräs och basilika.Salta och peppra. Rulla ihop.Häll tomatsåsen i botten av en ugnsfast form och lägg i de fyllda pastarullarna. Häll över ostsåsen.
Grädda i ugnen 175 grader ca 15 minuter.
Variera fyllningen med tex lax eller kyckling, getost, tonfiskröra, skaldjur eller svampstuvning.Feel free!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|