Senaste inläggen

Av matildas-recept - 13 juni 2011 15:16

Här kommer ett litet tips på en smidig och rolig present!

   Blanda alla torra ingredienser i en fin glasburk och plötsligt så har ni där en egengjord kakmix!

Jag tog klassisk kladdkaka som jag hottade upp med grovhackad vitchoklad

Av matildas-recept - 12 juni 2011 09:53

Vanliga, klassiska och så goda chokladbollar!

Jag brukar oftast mixa smeten för att slå sönder havregrynen. Då blir smeten så där kletig och god!

En stor sats!

250 g rumsvarmt smör (smält lätt i micron, 350w 30 sek)

8 dl havregryn

3 dl strösocker

1 dl kakao

1 msk vaniljsocker

4 msk stark kaffe

Garnering:

Pärlsocker, kokos, strössel, hackade nötter, smält choklad


Blanda alla ingredienser, mixa gärna som jag skrev ovan. Låt degen hellre vara för kladdig än för torr.

Ställ kallt ca 10-15 min, då blir den mer lätthanterlig.

Förbered garneringen genom att hälla upp i skålar. Sen är det bara till att rulla bollar i önskad storlek och sen rulla i garneringen. 

 

   

Av matildas-recept - 12 juni 2011 07:50

De här spetten kan man tillaga både i ugen med självklart även på grillen!


ca 5-10 pers beroende på om det är ensamrätt eller ett inslag på en buffé


1 kg lammfärs

2-3 vitlöksklyftor

½ msk salt

2 msk spiskummin

1 msk paprikapulver

1 msk mald kummin

½ dl finhackad persilja

2 ägg


Garnering:

1 vitlöksklyfta

1 dl finhackad persilja

rivetskal från 1 citron

2 msk olivolja


Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och pressa vitlöken. Blanda färsen med vitlök, kryddor och ägg.

Forma till runda avlånga biffar.

Lägg dem på oljade plåtar.

Tillaga mitt i ugen i ca 15 minuter. Stick in ett grillspett i varje biff och lägg på ett fat.

Garnering: skala och pressa vitlök.Blanda alla ingredienser med oljan och strö över biffarna.

Av matildas-recept - 12 juni 2011 07:38

Citron och honung är gott ihop!


4 pers

4 kycklingfileer i bitar

1 citron, skalet rivet

2 krm salt

1 krm nymalen svartpeppar

3 msk pressad citronsaft

2 msk flytande honung

1 msk vatten

½ hönsbuljongtärning

½ tunnt skivad citron

1 pressad vitlöksklyfta


Krydda kycklingen med citronskal salt och peppar. 

Hetta upp olja i en stekpanna och fräs kycklingen i några minuter.

Tillsätt citronsaft honung, vatten, buljongtärning, skivad citron och vitlök.

Låt allt koka ihop under några minuter.

Servera med ris och en sallad.



Av matildas-recept - 12 juni 2011 07:26

Brytbröd blir ett vackert inslag på beuffébordet!


2 brytbröd

50 g smör

3 dl vatten

2 dl mjölk

50g jäst

2 msk strösocker

2 tsk salt

ca 14 dl vetemjöl


Fyllning:

100 g rumsvarmt smör

2 dl lagrad riven ost

1 dl hackad rosmarin

1 dl hackad basilika


pensling:

1 ägg


Garnering:

½ dl pumpakärnor

½ dl solroskärnor

2 tsk flingsalt


Smält smöret, tillsätt vatten och mjölk. Värm till 37 grader.

Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt socker och salt.

Arbeta in mjölet, lite i taget till en smidig deg.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Ta upp degen och dela den i två bitar.

Kavla ut degen till rektangulär platta. Bred på smör, ost och örter. Rulla sen ihop degen och skär i ca 2-3 cm tjocka bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt på plåt med bakplåtspapper. Lägg bullarna ganska tätt och i cirklar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Låt jäsa under bakduk i 25 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över frön och flingsalt.

Grädda mitt i ungen i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

 

Av matildas-recept - 12 juni 2011 07:14

En smarrig kall tårta! Fyllningen fungerar utmärkt även i smörgåstårtor!


ca 6-8 pers


Botten:

200 g kavring

50 g smör


Fyllning:

5 ägg

200 g kallrökt lax

1dl hackad gräslök

2 msk senap, gärna dijon

2 dl cremefraiche

Salt och vitpeppar


Garnering:

100 g löjrom

Tunna citronskivor

Ev rödlöksringar

Man tar det man har och vill ha på


Mixa eller finhacka brödet. Smältsmöret och blanda med brödet.Tryck ut i en form på ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.

Koka äggen, skala och hacka.

Finhacka lax och gräslök.

Blanda ägg, lax, gräslök och senap. Rör försiktigt ner cremefraiche. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Lägg fyllningen i formen och ställkallt i minst 2 timmar, gärna över natten.

Lägg på garneringen och servera!

Av matildas-recept - 3 juni 2011 18:44

Gott till grillat!


500 g färska champinjoner

Saften från en halv citron


1 msk dijonsenap

1 msk vinäger

1½ dl olivolja

2 pressade vitlöksklyftor

Salt och svartpeppar

Ett stort knippe persilja


Dela champinjonerna i lagomt stora bitar. Pressa över citronsaften och blanda.

Blanda alla ingredienser till dressingen utom persilja.

Häll dressingen över champinjonerna, täck över och låt stå kallt över natten.

Blanda i persilja just innan servering.

Av matildas-recept - 31 maj 2011 08:40

Ett recept där man helt sonika tager vad man haver och blandar i! Bra till alla bjudningar och grillfester osv


10 port ca

1½ kg färskpotatis, kokt och delad

1 gurka, skalad och urkärnad

1 knippe rädisor, halverade

1 bunt grönsparris, skuren i lagomabitar och lätt smörstekt

1 hg sockerärtor, strimmlade

2 stora morötter, skurna i slantar

3 röda äpplen, klyftade

2 rödlök skuren i grova ringar

1 stor bunt bladpersilja

1 burk stora delikatess kapris

1-2 röda paprikor, strimmlade 

Ev 1 dl riven parmesanost

Ev saft från ½ citron

Dressing:

1½ dl grönsaksbuljong, kall (vatten+1/4 buljongtärning)

½ msk dijonsenap

1-2 msk vinäger

1 dl olivolja

salt, svartpeppar


Lägg potatisen varm i en rymlig bunke.

Blanda alla ingredienser till dressingen och häll över den varma potatisen.

Låt svalna.

Blanda i övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev mer olivolja och vinäger.

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards