Senaste inläggen
Mmmm så goda!
Prova att byta ut sylten mot färska bär som får lite socker och potatismjöl över sig!
30-40 st
250 g smör
1½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 dl snabbmarsanpulver
1 krm salt
1 ½ dl halonsylt
Hacka ihop alla ingredienserna utom sylten. Rulla till en rulle och dela i 40 bitar.
Rulla varje bit till en boll och lägg i en pappersform. Gör en grop i mitten på bollen och fyll med sylt.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
En sötsliskig minipaj. Lätt att göra, men många moment. Går att variera efter smak och tycke.
10 st
1½ dl vetemjöl
1 msk socker
50 g smör
1-2 msk vatten
Fyllning:
1 dl marsankräm
1-2 dl bär, tex blåbär,vinbär,hallon
Kolasås:
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
½ tsk vaniljsocker
Hacka ihop pajdegen. Tryck ut i små aluminiumformar. Ställ kallt i minst 15 minuter.
Förgrädda pajskalen i nedre delen av ugnen, 200 g i ca 10 minuter. Låt svalna.
Koka marsankrämen enligt anvisningen på paketet. Låt kallna.
Blanda ingredienserna till kolasåsen utom vaniljsockret. Låt småkoka i 15-20 minuter. Smaksätt med vaniljsocker.
Fyll formarna med vaniljkrämen. Lägg på bären och täck med kolasås.
Bör ätas samma dag.
Tips: Riv lite citronskal ovanpå kolasåsen!
Efterrätten är god även utan kolasås, det beror på hur sötsliskig man vill ha den!
Byt ut marsankrämen mot lemoncurd!
150 g smält smör
4½ dl vetemjöl
1½ dl socker
3 tsk bakpulver
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1,25 dl mjölk
1,25 dl yoghurt
2-3 dl blåbär, färska eller frysta
Vispa upp äggen lätt för hand. Vispa ner mjölk yoghurt och smör i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Vänd försiktigt ner blåbär.
Skeda upp smeten i muffins formar.
Grädda ca 10 minuter i 175 grader mitt i ugnen.
Tips: smaksätt smeten med rivet skal + saft från 1 citron, citron och blåbär passar bra ihop!
Tillsätt 50 g grovhackad choklad i smeten, det blir gott!
Bred på en glasyr gjord på 1dl grädde+100 g vitchoklad (koka upp grädden, hacka vitchoklad och blanda i, ställ kallt över natten, vispa till fluff! )
Syrligt möter sött! Otroligt smarrigt!
Pajskal:
100 g smör
1 dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
2 msk socker
1-2 msk vatten
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
ev ½ tsk vaniljpulver
3-4 dl röda vinbär
Hacka ihop pajdegen och låt den vila kallt minst 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut pajdegen i en form och nagga lätt med en gaffel. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Blanda grädde sirap socker och salt i en kastrull.
Låt det koka utan lock i ca 20 minuter.
Lägg vinbären i pajskalet och häll på kolasåsen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Servera pajen kall med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.
God o snabb att göra, perfekt sommarfika!
75 g smör
3 ägg
2 dl socker
1msk vaniljsocker
En gnutta salt
2½ dl vetemjöl
2 dl färska eller frysta röda eller svarta vinbär
Smält smöret. Låt det svalna något. Rör ihop alla ingredienserna i smöret. Obs, vispa inte!
Fördela smeten i en smord och bröad form (bröa gärna med kokos)
Lägg på bären och grädda kakan o 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Servera med lättvispad grädde.
Nu är det ju bär säsong så i helgen kommer några smarriga recept!
En "rör-ihop"paj med smörig smak och lite småseg konsistens.Mums
175 g smör
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vanilj socker
Fyllning:
300 g bär, färska eller frysta
2 msk socker
2 tsk potatis mjöl
Garnering:
50 g riven vitchoklad
Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Tryck ut degen i en ugnsfast form
Grädda 10 minuter i 225 grader.
Blanda bären med socker och potatismjöl. Häll på den halvgräddade kakan.
Sätt in ytterligare 10 minuter i ugnen.
När kakan är klar river du över chokladen.
En torr kryddblandning att gnugga in i köttet några minuter före grillning. Blir riktigt riktigt gott!
Prova dig fram med olika kryddor!
5-6 vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika eller 1 pkt djupfryst
2 tsk grovmalen vitpeppar
2 tsk grovmalen svartpeppar
salt
Finhacka vitlöken och fräs den lätt i lite smör. Låt kallna. Blanda med örter, peppar och salt. Gnugga in blandningen ordentligt i köttet. Grilla!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|