Senaste inläggen
En seg och kladdig kaka!
200 g smör
3 dl socker
1½dl mjöl
2 ägg
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Glasyr :
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk choklad
Garnering :
50 g flagad mandel
Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen och rör ner socker och ägg.
Blanda ner kakao mjöl vaniljsocker och bakpulver.
Klä en form med bakplåtspapper. Häll över smeten i formen.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Gör glasyren.
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknat och chokladen har smält. Det tar ca 15 minuter.
Bred glasyren över kakan och strö över flagad mandel. Låt stå kallt över natten.
Lättgjord kolakasvariant, smaksatt med både muscovado socker och krossade kaffebönor.
200 g rumsvarmt smör
2½ dl ljust muscovado socker
1 ägg
2 msk socker
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
kaffebönor till garnering
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ägg och sirap. Blanda i resterande ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg.
Rulla längder av degen och lägg på en bakplåtspappers klädd plåt.
Hacka kaffebönorna och strö över kakorna.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Skär i snittar medans längderna fortfarande är varma.
För en mer intensiv kaffesmak kan du blanda i krossade kaffebönor i degen.
Ibland måste det gå snabbt att laga till lunchen,idag var det en sån dag. Omelett fick det bli, gick på max 10 minuter.Helt perfekt!
1 port
2 ägg
En skvätt vatten
Salt
Vitpeppar
Citron olivolja till stekpannan
Röd paprika i bitar
Purjolök
Bladpersilja
3 skivor rökt skinka
Dijoncreme :
2 msk cremefraiche
1 tsk lättmajonäs
1 dessertsked dijonsenap
Gnutta salt
Vitpeppar
Rör ihop vatten och ägg, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och häll i en liten skvätt citronolivolja. Häll över äggvispet. Sänk värmen till medel. Tärna lite paprika och strö över.Strimmla purjolök och strö över.
Rulla skinkan till rullar och lägg på.
Rör ihop dijoncremen och lägg en klick på mitten.
Klipp över bladpersilja.
Klar.
4dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 krm salt
200 g kylskåpskallt smör
1 dl socker
Fyllning:
1 dl hallon
150 g vit choklad
2½ msk vispgrädde
ev nån droppe röd karamellfärg
Blanda mjöl, potatismjöl och salt i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i små kuber och nyp ihop till en deg. Blanda i sockret.
Lägg degen i kylen ca 30 minuter.
Mosa hallonen med gaffel.
Hacka chokladen.
Lägg hallon och choklad i en kastrull tillsammans med grädden. Värm försiktigt på lägsta temperaturen tills chokladen smält. TIllsätt ev några droppar karamell färg.
Låt kallna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen till ungefär 2mm tjock. Det är bra att kolla till degen så att den inte fastnar.
Ta ut rundlar med ett kakmått. Gör ett hål i mitten på hälften av kakorna.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.
Låt kallna.
Bred hallonkrämen på kakorna utan hål. Lägg en kaka med hål som lock på.
En kladdig chokladkaka med mintsmak...mums!
200 g mörk choklad
200 g smör
140 g polkagrisar ( en påse )
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl socker
4 ägg
en gnutta salt
Sätt ugnen på 225 grader.
Fin hacka 3/4 av polkagrisarna.
Smält smör och choklad. Rör ner de finhackade polkagrisarna. Blanda ner mjöl och bakpulver samt socker. Smaka av med lite salt.
Rör tillsist i äggen.
Häll smeten i en form.
Grovhacka resterande polkagrisar och strö över. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Servera med lättvispad grädde.
Marinader utan alltför många ingredienser är bra! Här är det dessutom ingredienser som man oftast redan har hemma!
Som med allt kan man variera. Vill man ha lite mera sting, tillsätt lite finhackad chili.
Vill man ha lite rökigare smak, tillsätt liquid smooke.
4 pers
500 g fläskfile eller kycklingfile
Marinad:
4 msk ketchup
4 msk soja
1 pressad vitlök
1 msk olivolja
Blanda alla ingredienser och tillsätt köttet skuret i mindre bitar.
Låt ligga i marinaden ca 30 minuter.
Trä upp på spett och grilla några minuter på varje sida.
En marinad som inte kräver massor av ingredienser och planering! Det räcker att köttet får ligga i marinaden den tiden det tar för grillen att bli klar. Om man har kolgrill dvs :) Räkna annars med ca 30 minuter i marinaden.
Eftersom spetten även går att äta kalla är det bra utflyktsmat!
4 pers
500 g fläskfile eller kyckling
Marinad :
1 dl teryakisås
2 msk riven färsk ingefära
1 vitlök
1 tsk svartpeppar
Dela köttet i mindre bitar. Riv ingefäran grovt i en skål. Den behöver inte skalas först!
Riv vitlöken och blanda med ingefäran. Häll över teryakisåsen.Blanda
Mal över svart peppar. Lägg ner köttet och låt stå i ca 30 minuter. Trä upp på spett och grilla.
Grillad halloumi är ju så gott! Här får den ligga i en sallad tillsammans med grillade (eller stekta)grönsaker. Honungsvinigrett och knaperstekt bacon (bacon kan uteslutas för en vegetarisk sallad) på.Salt möter sött.Gott
4 p :
Ett paket halloumi
Saften från en liten citron
½ sallads huvuvd
1 kruka romansallad
1 aubergin
1 zucchini
Vinigretten:
½ dl honung
2 msk olivolja
2 msk vinäger
3 msk russin
Ev några skivor knaperstekt bacon
Värm honungen i en kastrull så den blir rinnig. Tillsätt övriga ingredienser och ställ åt sidan.
Skär aubergine och zucchinin i halvcenimeter tjocka strimmlor på längden. Grilla eller stek i smör på spisen. Salta och peppra och lägg i en skål.
Häll citronsaft över de varma grönsakerna.
Grilla eller stek halloumin i tunna skivor tills de är gyllenbruna.
Strimmla salladen.
Lägg salladen i botten på en vid skål/stort fat. Lägg över de grillade grönsakerna + halloumin.
Häll över honungsvinigretten. Strö ev över stekt baccon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|