Senaste inläggen
Hittade en stor burk med hjortron i frysen!Lycka! Använde några till lördagens pannacotta resten fick bli till sylt!
Hjortrosylt är ju så gott till vaniljglass, våfflor.En stor sked sylt i yoghurten är vardagslyx!
Väg bären innan du kokar och sen tar du hälften så mycket socker.
Låt bär och socker långsamt sjuda upp och sjud sedan på svag värme i ca 10-15 minuter. Häll upp i varma glasburkar och förslut på engång. Ska sylten frysas får den först svalna i kastrullen för att sen hällas upp i plastburkar.
Det blev fika även idag. Spontanbjöd hem svärföräldrarna på middag. Till efterrätt snodde jag ihop mammas goda blåbärsefterrätt. Jag gjorde den i små portionsglas.
Den är otroligt god och går riktigt snabb att sno ihop!
Ingredienser:
Havregryn
Strösocker
Smör
Djupfrysta blåbär
Grädde
Smält smöret i en stekpanna på svag värme. Tillsätt havregryn och socker. Rör så gott som hela tiden, det bränns lätt vid.
Låt grynen svalna.
Vispa grädden. Varva sen havregryn, frysta blåbär och grädde. Mums!
I lördags fick vi besök! Jag hade någon dag innan frågat vad jag fick bjuda på. "Fika med tillbehör" blev svaret. Vad är fika med tillbehör tänkte jag, svaret blev FIKABUFFE! Såklart!
Det blev vaniljpannacotta med limemarinerade blåbär och några med hjortron, Havrekakor med russin, spröda smörkakor, brownies med vit choklad , madeleinekakor och semlor. Pannacotta, brownie och semlor bakades på morgonen, resten hade jag i frysen.
Semlorna bakade jag ut små som pingisbollar,de blev alldeles lagomt små
Åh så gott det blev!Att göra egen snabb-pesto är inte så svårt, väl värt besväret, blir så mkt godare!
3 stora plåtar pizza
Botten:
50g jäst
5 dl ljummet vatten
5 msk olivolja
1 tsk salt
15 dl vetemjöl
Smula jästen i en degbunke och häll på vatten+olja. Rör tills jästen har löst upp sig.Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i ca 40 minuter.
Gör under tiden tomatsås och pesto
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt
1 msk socker
pizzakrydda
Hacka lök+vitlök.Fräs i rikligt med olivolja.Tillsätt tomater och salt.Låt puttra ihop.Späd ev med mera olja.Tillsätt soscker+pizzakrydda.
Pesto:
2 krukor färsk basilika
2 vitlöksklyftor
50 g pinje
3 msk riven parmesanost
några skvättar olivolja
Mixa ihop alla ingredienser till en grynig massa.
Dela pizzadegen i tre delar. Olja in plåtarna med olivolja.Hellre lite för mkt än för lite. Tryck ut degen till en tunn platta. Bred på ett lager tomatsås, jag föredrar lite mindre av tomatsåsen när det även ska vara pesto på.
Bred på ett tjockare lager med pesto. Lägg sen på önskad fyllning och avsluta med riven ost.
Grädda mitt i ugnen 200 grader tills osten fått fin färg.
Jag hittade några halvtrista äpplen som ingen ville äta. Skalet hade blivit lite skrynkligt. Perfekt att baka kaka med äpplen på då!
125 g smör
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
Garnering:
4 st äpplen
strösocker
kanel
Smörj och bröa en liten långpanna. Smält smöret och låt det svalna något. Rör sedan ner övriga ingredienser och bred ut smeten i långpannan.
Skala och hacka äpplena. Jag hackar lite i en köksmaskin.
Strö hacket över smeten. Sockra och strö över kanel.
Grädda kakan i ca 20 minuter i 175 grader.
En fräsch och nyttig smoothie!
1 korg kiwi, ca 12 st
8 dl äppeljuice
1 pressad citron
1 kruka mynta,fin hackad
Skala kiwi och lägg i en mixer tillsammans med äppeljuice och citronsaft. Kör tills det blivit en jämn smet. Tillsätt den finhackade myntan och mixa som hastigast. Häll upp i glas och servera!
Idag har vi haft vår så gott som årliga kalas brunch! Vi började för några år sedan och tycker att det funkar så bra och är så mysigt! Gästerna kommer och får äta både frukost och lunch och stannar så kort tid eller så lång tid de vill!
Idag bjöds det på yoghurt , hemmagjord musli , blåbär, hallon, valnötter , honung, turkisk yoghurt aprikoser och fruktsallad+grädde.Lite olika juicer och kiwi smoothie fanns också med. Det på det "kalla" bordet.
Vid spisen serverades det köttfärspiroger , spenat och fetaost paj, västerbottenpaj, råstekt potatis,prinskorv, bacon, äggröra och plättar.
Smörgåsbordet bestod av bagels, frukt och nötbröd.Diverse olika hårdbröd, ägg,sikröra på rostad kavring, tonfiskröra, kallrökt lax , salami ,skinka, ost, grönsaker, räkor och diverse andra pålägg.
Till efterätt fanns det chokladkola paj, mascarpone tårta med vitchoklad, hallon kaka med vitchoklad, rimbobullar, vanliga bullar, havrekakor med russin, madeleinekakor och kanske något mer som jag inte kommer ihåg i skrivande stund.
Jag tycker om brunch :)
En len och god och lättgjord tårta! Mastig..:) Den går utmärkt att frysa!
Botten:
10 digestivekex
50 g smält smör
Fyllning:
300 g vitchoklad
1½ dl vispgrädde
250 g mascarponeost
Kör kex och smör i en mixer till en smulig massa.Tryck ut i en liten rund form ca 20 cm.
Hacka chokladen. Koka upp grädden.
Ta grädden från värmen och rör ner chokladen.Rör tills den smält.
Lägg osten i en bunke. Tillsätt chokladsmeten och vispa med elvisp.
Bred ut fyllningen i formen och ställ kallt i minst 6 timmar.
Garnera med lite riven vitchoklad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|