Senaste inläggen

Av matildas-recept - 9 mars 2011 15:46

Havrekakor med smak av smör,mums!


12 st

15o g smör

3 dl havregryn

3/4 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3/4 dl russin

1½ dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Liten gnutta salt


Smält smöret och häll det över havregrynen. Låt stå några minuter.

Blanda ner socker, vaniljsocker, russin och salt. Blanda mjölet med bikarbonat och rör ner i smeten.

Klicka ut till små berg på bakplåtspapper.

Grädda i 200 grader ca 15 minuter

 

Av matildas-recept - 9 mars 2011 06:40

Smarrigt och lättgjort godis!


1 påse riven kokos

4dl florsocker

1 dl grädde

1 dl smält smör

400 g smält choklad till att doppa bollarna i


Blanda kokos,florsocker, grädde och smör. Ställ kallt i ca 15 minuter. Rulla små bollar och doppa dem i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper.

 

Av matildas-recept - 6 mars 2011 18:43

Det här receptet har jag fått ifrån min svärmor, en tvätt äkta spanjorska.Många moment men ändå lätt att göra. Laga mycket för det är så gott!


Kyckling

Fläskkarre eller kotlett

Bläckfisk

Musslor

Räkor

Djupfrysta ärtor majs och paprika

Grön färsk paprika

3-4 vitlöksklyftor,hackade

1 förp krossade tomater

Avorioris

Olivolja

Saffran

Salt, peppar

Gröna oliver

Citron

Kräftor


Skala räkorna och koka upp räkskalet.Låt koka i ca 15 minuter.Sila av och spar räkvattnet.

Stek kycklingdelarna och fläskköttet. Lägg i den gröna hackade paprikan och vitlöken. Häll på lite extra olivolja. Ha i riset. Häll på krossade tomater och räkvatten utblandat med saffran.

Tillsätt ev en hönsbuljong för mera smak.

Salta peppra.Låt sjuda under lock i ca 20-40 minuter på svag värme.

Tillsätt de djupfrysta grönsakerna, musslor, räkor och bläckfisk på slutet.

Garnera med citron, oliver och kräftor.

   

Av matildas-recept - 3 mars 2011 09:40

Busenkel och superbra utflyktsmat!


1 pkt tortilla bröd

Smör

Ketchup

Skinka

pizzakrydda

Ost

Smör till stekning


Bred smör och ketchup på hälften av bröden.Lägg på skinka så det täcker hela.Strö på pizzakrydda.Täck hela med ost.Lägg tortilla bröd som lock.Stek på medelsvag värme i rikligt med smör.Dela varje tortilla bröd i fyra bitar.Servera varma eller kalla.

Variera med fyllning efter smak och tycke!

 

Av matildas-recept - 2 mars 2011 19:10

Perfekt att sno ihop om man har några övermogna bananer!


100g rumsvarmt smör

3 dl socker

2 ägg

5 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 tsk ingefära

2 tsk kanel

2 bananer

½ dl kallt kaffe

100 g mörk choklad


Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form på minst 1,5 l.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen.Helst ett i taget men det funkar även att ta alla.

Blanda mjöl, bakpulver, ingefära, kanel och den grovhackade chokladen. Blanda ner i smeten. Mosa bananerna och tillsätt dem + kaffet. Grädda kakan i nedere delen av ugnen i ca 1 tim. Låt svalna innan den stjälps ur formen.

   

Av matildas-recept - 1 mars 2011 15:04

Nygräddade bullar och ett glas kall mjölk måste vara nåt av det godaste som finns!

Min mormor bakade otroligt goda släta bullar som hon skar i skivor.Jag frågade henne vad hon hade för recept.Hon sa att det var vanligt bullrecept men kanske att hon tog i lite extra salt.Det har jag anammat!

Antal: många!


300 g smör

1 l mjölk

2 pkt jäst

2-3 dl strösocker

1½-2 tsk salt

Nymalen kardemumma efter smak och tycke.Gärna grovmalen

ca 2½ l vetemjöl


Fyllning kanelbullar :

300-400 g smör

3 dl strösoscker eller råsocker

Kanel


Fyllning kardemummabullar :

300 g rumsvarmt smör

2 dl muscovado soscker

1 msk vaniljsocker

1 msk kanel

3 msk grovmalen kardemumma


Ägg till pensling

pärlsocker


Smula jästen i en degbunke.Smält smöret och häll på mjölken.Värm till som varmast fingervarmt, 37 grader.(Hellre för kallt än för varmt)

Tillsätt socke, salt, kardemumma och 2 liter av mjölet.Arbeta degen smidig.Tillsätt resterande mängd av mjölet om det behövs. Ha hellre en något kletig deg.

Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.Sätt på ugnen på 220 grader.

Förbered med bullformar på plåtar.

Rör ihop fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord.Dela den i 3-4 delar. Kavla ut till en rektangulär platta.Bred på fyllningen och rulla ihop som en rulltårta.Skär i bitar och lägg i formar. Alternativ kavla ut till en avlång platta, lägg på fyllningen och vik ihop på mitten. Skär sedan remsor som du tvinnar och snurrar till en knut.

Låt jäsa i ytterligare 10-15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. På kardemummabullarna brukar jag strö över strösocker och nymalen kardemumma istället för pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter beroende på hur stora bullarna är.

     

Av matildas-recept - 1 mars 2011 12:22

Bullar är nåt av det godaste fikat som finns!Här kommer ett recept på kalljästabullar.

ca 40-45

50 g jäst

4 dl kall mjölk

400 g rumsvarmt smör

3 msk socker

1 gnutta salt

ca 1,2 l vetemjöl

Fyllning:

150 g smör

4 msk socker

4 tsk vaniljsocker

Pensling:

1 ägg

Glasyr:

2 dl florsocker

2 msk vatten

Smula ner jästen i en bunke.Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.

TIllsätt smör i små kuber,socker, salt och vetmjöl.Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.Dela degen i två delar och kavla ut till en stor fyrkant, ca 40x40 cm.

Skär i fyrkanter.Rör samman ingredienserna till fyllningen.Klicka en liten klick på varje fyrkant.Vik upp hörnen på degbitarna över fyllningen.Lägg i pappersformar och ställ dem på plåtar.Låt jäsa övertäckta i ca 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg.Grädda mitt i ugnen i 250grader 5-8 minuter.

Låt bullarna kallna.Rör ihop glasyren o glasera bullarna strax innan servering.

Av matildas-recept - 28 februari 2011 21:04

Kakor som man bara rör ihop smeten gillar jag!Det går snabbt och det är gott och som med allt går de att variera efter tycke och smak.


125 g smält smör

3ägg

2 dl socker

2½ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

200 g hallon färska eller frysta

100 g vitchoklad

Glasyr:

100 g philadelphiaost

25 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

1 tsk vaniljsoscker

ev rivet skal från en limefrukt

Smält smöret i en kastrull.Rör ner socker,mjöl, vaniljsocker och ägg.Häll upp i en form och grädda i ugnen 200 grader i ca 20 minuter.Låt svalna.Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred på avsvalnad kaka.

  Hallon/vitchoklad kaka fast utan glasyren.Funkar det med!

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards