Senaste inläggen
Havrekakor med smak av smör,mums!
12 st
15o g smör
3 dl havregryn
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl russin
1½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Liten gnutta salt
Smält smöret och häll det över havregrynen. Låt stå några minuter.
Blanda ner socker, vaniljsocker, russin och salt. Blanda mjölet med bikarbonat och rör ner i smeten.
Klicka ut till små berg på bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader ca 15 minuter
Smarrigt och lättgjort godis!
1 påse riven kokos
4dl florsocker
1 dl grädde
1 dl smält smör
400 g smält choklad till att doppa bollarna i
Blanda kokos,florsocker, grädde och smör. Ställ kallt i ca 15 minuter. Rulla små bollar och doppa dem i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper.
Det här receptet har jag fått ifrån min svärmor, en tvätt äkta spanjorska.Många moment men ändå lätt att göra. Laga mycket för det är så gott!
Kyckling
Fläskkarre eller kotlett
Bläckfisk
Musslor
Räkor
Djupfrysta ärtor majs och paprika
Grön färsk paprika
3-4 vitlöksklyftor,hackade
1 förp krossade tomater
Avorioris
Olivolja
Saffran
Salt, peppar
Gröna oliver
Citron
Kräftor
Skala räkorna och koka upp räkskalet.Låt koka i ca 15 minuter.Sila av och spar räkvattnet.
Stek kycklingdelarna och fläskköttet. Lägg i den gröna hackade paprikan och vitlöken. Häll på lite extra olivolja. Ha i riset. Häll på krossade tomater och räkvatten utblandat med saffran.
Tillsätt ev en hönsbuljong för mera smak.
Salta peppra.Låt sjuda under lock i ca 20-40 minuter på svag värme.
Tillsätt de djupfrysta grönsakerna, musslor, räkor och bläckfisk på slutet.
Garnera med citron, oliver och kräftor.
Busenkel och superbra utflyktsmat!
1 pkt tortilla bröd
Smör
Ketchup
Skinka
pizzakrydda
Ost
Smör till stekning
Bred smör och ketchup på hälften av bröden.Lägg på skinka så det täcker hela.Strö på pizzakrydda.Täck hela med ost.Lägg tortilla bröd som lock.Stek på medelsvag värme i rikligt med smör.Dela varje tortilla bröd i fyra bitar.Servera varma eller kalla.
Variera med fyllning efter smak och tycke!
Perfekt att sno ihop om man har några övermogna bananer!
100g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 bananer
½ dl kallt kaffe
100 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form på minst 1,5 l.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen.Helst ett i taget men det funkar även att ta alla.
Blanda mjöl, bakpulver, ingefära, kanel och den grovhackade chokladen. Blanda ner i smeten. Mosa bananerna och tillsätt dem + kaffet. Grädda kakan i nedere delen av ugnen i ca 1 tim. Låt svalna innan den stjälps ur formen.
Nygräddade bullar och ett glas kall mjölk måste vara nåt av det godaste som finns!
Min mormor bakade otroligt goda släta bullar som hon skar i skivor.Jag frågade henne vad hon hade för recept.Hon sa att det var vanligt bullrecept men kanske att hon tog i lite extra salt.Det har jag anammat!
Antal: många!
300 g smör
1 l mjölk
2 pkt jäst
2-3 dl strösocker
1½-2 tsk salt
Nymalen kardemumma efter smak och tycke.Gärna grovmalen
ca 2½ l vetemjöl
Fyllning kanelbullar :
300-400 g smör
3 dl strösoscker eller råsocker
Kanel
Fyllning kardemummabullar :
300 g rumsvarmt smör
2 dl muscovado soscker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3 msk grovmalen kardemumma
Ägg till pensling
pärlsocker
Smula jästen i en degbunke.Smält smöret och häll på mjölken.Värm till som varmast fingervarmt, 37 grader.(Hellre för kallt än för varmt)
Tillsätt socke, salt, kardemumma och 2 liter av mjölet.Arbeta degen smidig.Tillsätt resterande mängd av mjölet om det behövs. Ha hellre en något kletig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.Sätt på ugnen på 220 grader.
Förbered med bullformar på plåtar.
Rör ihop fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord.Dela den i 3-4 delar. Kavla ut till en rektangulär platta.Bred på fyllningen och rulla ihop som en rulltårta.Skär i bitar och lägg i formar. Alternativ kavla ut till en avlång platta, lägg på fyllningen och vik ihop på mitten. Skär sedan remsor som du tvinnar och snurrar till en knut.
Låt jäsa i ytterligare 10-15 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. På kardemummabullarna brukar jag strö över strösocker och nymalen kardemumma istället för pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter beroende på hur stora bullarna är.
Bullar är nåt av det godaste fikat som finns!Här kommer ett recept på kalljästabullar.
ca 40-45
50 g jäst
4 dl kall mjölk
400 g rumsvarmt smör
3 msk socker
1 gnutta salt
ca 1,2 l vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker
Pensling:
1 ägg
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten
Smula ner jästen i en bunke.Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
TIllsätt smör i små kuber,socker, salt och vetmjöl.Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.Dela degen i två delar och kavla ut till en stor fyrkant, ca 40x40 cm.
Skär i fyrkanter.Rör samman ingredienserna till fyllningen.Klicka en liten klick på varje fyrkant.Vik upp hörnen på degbitarna över fyllningen.Lägg i pappersformar och ställ dem på plåtar.Låt jäsa övertäckta i ca 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg.Grädda mitt i ugnen i 250grader 5-8 minuter.
Låt bullarna kallna.Rör ihop glasyren o glasera bullarna strax innan servering.
Kakor som man bara rör ihop smeten gillar jag!Det går snabbt och det är gott och som med allt går de att variera efter tycke och smak.
125 g smält smör
3ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
200 g hallon färska eller frysta
100 g vitchoklad
Glasyr:
100 g philadelphiaost
25 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsoscker
ev rivet skal från en limefrukt
Smält smöret i en kastrull.Rör ner socker,mjöl, vaniljsocker och ägg.Häll upp i en form och grädda i ugnen 200 grader i ca 20 minuter.Låt svalna.Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred på avsvalnad kaka.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|