Senaste inläggen
Lättgjord!God till både pasta och ris.
5 pers
5 st kycklingfile
500g spenat,färsk eller djupfryst
3 vitlöksklyftor,pressade
1-2 röda paprikor
4 soltorkade tomater i strimmlor
Saft från en citron
Kyckling fond
2 dl vatten
2 msk vetemjöl
3-5 dl vispgrädde
1 kuvert saffran
Salt,svartpeppar,citronpeppar
Hetta upp lite olja och fräs vitlöken på svag värme.Tillsätt spenaten.Dela kycklingfilen i lagomt stora bitar.Fräs i en stekpanna.Salta och peppra.Kärna ur paprikan och skär i strimmlor.Tillsätt spenat,paprika och soltorkade tomater i kycklingen.Häll på vatten,kycklingfond och citronsaft.Rör ut mjölet i lite av grädden.Tillsätt det och resten av grädden.Smaka av.
En stor smörgåstårta som räcker till många!Fyll den gärna dagen innan servering.
10-15 pers
10 st hönökakor (nästan 2 förpackningar)
5 burkar tonfisk i vatten
2 rödlök
Ca 10 cm purjolök
1 skalat grönt äpple
Ca 1 dl hackad smörgåsgurka
1½ dl majonäs
1 l creme fraiche
Citronpeppar
Salt
Nymalen vitpeppar
Förslag till garneringen:
Sallad,gurka,tomater,ostskivor,skinka,ägg,räkor,la
x,dill,citron,rom mm
Låt tonfisken rinna av.Hacka lök+purjolök+äpple+smörgåsgurka.Blanda hacket med tonfisk i en bunke.Ha på ganska mycket citronpeppar(1-2msk kanske)salta och peppra.Se till så att allt blandas.Rör ner majonäs och cremefraiche,smaka så att det är tillräckligt kryddat.
Lägg ut två hönökakor så det blir en rund tårta på en bricka.Varva sen med fyllning och hönökakor.Det räcker till 4 lager fyllning.Avsluta med hönökakor.Lägg på en fuktad kökshandduk som täcker tårtan.Låt stå kallt,gärna över natten.Garnera innan servering.
Ett gott tillbehör till tacos och till grillat.Vill man så kan man säkert mixa stuvningen lite,jag vill ha lite tuggmotstånd så jag mixar den inte.
1 stor burk majs
2-3 vitlöksklyftor
En klick smör
3-4 skivor cheddarost
Grädde
Lite vetemjöl
salt peppar
Smält smöret i en kastrull.Fräs den pressade vitlöken försiktigt på medelvärme.Tillsätt majsen och ev en klick smör till.Fräs i någon minut.Strö över lite mjöl,kan röra sig om max en msk.Häll på grädden,ca 1 dl.
Lägg ner ostskivorna.Jag har kört med den mjuka cheddar som är i portionsförpackningar till hamburgare.
Rör om tills osten har smält.Är stuvningen för rinnig tillsätt bara lite mera mjöl.
Smaka av med salt och peppar.Severas ljummen.
Faktiskt inte så svårt att göra,har inga direkta mått, bara ungefärliga.Prova att smaksätta med olika kryddor!
Ca 500 g benfri laxfile
1 ägg
En skvätt grädde
Dill
Lite pressad citronsaft
Ev en bit chili
Salt,nymalen vitpeppar
Smör till stekning
Mixa laxfilen i matberedare.Tillsätt grädde dill citronsaft chili salt och vitpeppar.Blanda väl.Forma till burgare och stek i stekpanna med smör på medelhög värme.
Servera antingen med hamburgare bröd eller potatis.Räkröra eller romsås till är gott!
Som med allt kan man variera även det här receptet nästan hur mycket som helst!
Grundsås:
Gorgonzola
2 msk vetemjöl
Grädde eller creme fraiche
salt och svartpeppar
ev en skvätt vittvin
Tillägg:
Vitlök
Gul lök
Champinjoner
Räkor
Körsbärstomater
Spenat
Vispa samman mjöl och grädde i en kastrull.Koka upp och sjud i ca tre minuter.Tillsätt smulad gorgonzola ev vin samt salt och nymalen peppar.Låt sjuda någon minut.Blanda genast med nykokt pasta.
Ska något av tillbehören användas: fräs lök,vitlök och champinjoner.Blanda ner i gorgonzolasåsen.Tillsätt räkor och körsbärstomater. Lägg färsk spenat i botten på djupa tallrikar.Blanda såsen med nykokt pasta och servera.
3 äggvitor
½ krm ättiksprit
2 dl strösocker
30 g hackade valnötter
Sätt ugnen på 100 grader
Vispa äggvitor och ättiksprit till hårt skum.Tillsätt sockret i omgångar och vispa tills äggvispet är blank och fast.
Vänd ner 3/4 av nötterna i smeten.Klicka ut smeten på bakplåtspapper och strö på resten av nötterna.Grädda 45-55 minuter i mitten av ugnen.Låt svalna på galler.
Kom just på att det var längesen jag gjorde just den här pajen.Den är fruktansvärt god!
3½ dl krossade digestivekex
1 dl smält smör
Fyllning:
1 burk krossad ananas(varav 280g fruktkött)
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 dl creme fraiche
Sätt ugnen på 175 grader.
Låt ananasen rinna av i ett durkslag. Gör under tiden pajskalet.Blanda digestivekross med smält smör.Tryck ut i en pajform.Förgrädda i ca 8 minuter,då blir skalet sprödare.Låt svalna.
Blanda ananas,vaniljsocker,socker och creme fraiche.Häll i pajskalet.Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.Låt svalna på galler.Servera pajen kylskåpskall.
Det krävs ett rånjärn för att kunna göra dessa.Man bränner sig lätt flera gånger om men det är det värt!
ca 15 st
100 g smör
1och en fjärdedels socker
1½ dl vatten
2½ dl vetemjöl
Smält smöret på svag värme och låt det svalna.Blanda ner socker och rör tills massan blir porös.Blanda ner mjöl och vatten och rör till en jämn smet.Värm upp rånjärnet och pensla med smör.Häll i 1 msk av smeten,bred ut och grädda ca ½-1 minut.Rulla genast ihop kakorna till rullar och låt svalna på galler.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|