Senaste inläggen

Av matildas-recept - 26 augusti 2012 20:20

Super enkelt och super gott!


5 pers

3 vitlöksklyftor

200 g (minst!) färsk babyspenat

En burk (350 g ) Ajvar

5 dl grädde

1 hönsbuljong tärning upplös i lite varmt vatten

Ev 3 msk mjöl för att få såsen lite tjock, går att utesluta

Körsbärstomater

5 st kycklingfileer

salt och peppar


Tag fram en ugnsform. Pressa i vitlöken. Lägg på spenaten. 

Blanda Ajvar buljong, grädde och ev vetemjöl.

Lägg kycklingen på spenaten, salta och peppra.

Häll över gräddajvar.

Lägg i tomater

Tillaga i ugnen 175 grader tills kycklingen är genomstekt, tar ca 30-40 min.

Servera med ris.


Av matildas-recept - 26 augusti 2012 20:03

Att göra glass är inte så där jättekrångligt egentligen. Jag har ingen glassmaskin, fryser in i formar, funkar det med!

Just det här receptet har en del moment, men är som sagt inte så svårt!


ca 10 pers

300 g florsocker'

1½ dl vatten

8 äggulor

100 g vit choklad (+ ev 50 g vit choklad om man vill ha lite bitar i glassen)

100 g mörkchoklad av god kvalitet

7 tsk neskaffe

ca 1 dl baileys

1 liter grädde


Koka upp florsocker och vatten under omrörning i ca 3-4 minuter. Låt svalna. Smält den vita och den mörka chokladen i varsin microtålig behållare. Jag använder tupperwares microkanna. Var lite extra försiktig då den vita  chokladen ska smältas. Smält den på låg temperatur så att den inte bränns.

Vispa äggulorna med sosckerlagen och fördela smeten i tre skålar. Tillsätt chokladen i varsin skål. 

Mät upp kaffe och baileys och värm i ca 30 sek i micron. Rör om tills kaffet löst upp sig.

Blanda kaffet i den tredje skålen med sockerlag.

( nu har du en skål med vitchokladsmet, en med mörk samt en med kaffe!)

Vispa grädden tjock och fördela den i de tre skålarna.

Tag fram en lämplig form att frysa in glassen i.

Jag använder tupperwares jelloring, men utan mittinsatsen. En större sosckerkaksform går också bra!

Häll en smak åt gången. Lägg på ett lock och ställ i frysen i minst 5 timmar.

Ta fram ca 30 minuter innan servering.

Av matildas-recept - 14 juli 2012 21:37

Chokladmousse går att variera hur mkt som helst! Själv föredrar jag att mörkchokladmousse får smaka just mörk, gärna lite kraftig, choklad! Men vill man kan man smaksätta med apelsin, baileys, kaffe eller vad man nu känner för!

Den här moussen slängde jag ihop idag, på 10 minuter! Det gör inget om den får stå något längre i kylen, men det är inte nödvändigt om man är jättesugen!


6 p

300 g mörk choklad av god kvalitet

1 ägg

4 dl grädde

1 slev cremefraiche (helst ej mager)

Garnera med färsk citronmellis eller bär!


Hacka chokladen och smält den i micron eller över vattenbad.

Vispa upp ett ägg. (går bra att vispa för hand)

Blanda ägget med chokladen. Vispa kraftigt.(chokladen kommer bli tjock o lite klumpig men det gör inget!)

Vispa grädden.

Blanda grädden med chokladsmeten. Vispa kraftigt. (det funkar fortf. att vispa för hand)

Sleva ner en stor sked creme fraiche o ev smalsättning.

Vispa så hårt du kan för hand tills smeten känns slät och fluffig.

Skeda upp i portionsformar, garnera och ställ i kylen några minuter iaf!

Av matildas-recept - 9 juli 2012 12:36

Mini pajer är ett trevligt inslag på en buffe!

Här har jag gjort 65 st små!

Jag tog då och tredubblade pajdegen från det här receptet och dubblerade fyllningen från samma recept!

Så smidigt!

Tänk bara på att man inte kan tina pajer i micron om man som jag använde aluminiumformar!

Jag kavlade ut degen, stansade mått med ett glas, blev perfekt storlek till mazarinformarna!

   

 

Av matildas-recept - 9 juni 2012 20:08

Bra bjudrätt till många! Eller varför inte frysa in matlådor?!


1,2 kg lövbiff

1 stor purjolök

1 påse paprika mix ( 3 paprikor i olika färg)

3 färska broccoli

1 stor palsternacka

1-2 dl vita sesamfrön

Marinad till kött:

½ dl sesamoil

½ dl kikkomansoja (ev lite extra)

4 vitlöksklyftor, pressade

Färskriven ingefära, ca 3 cm


500 g äggnudlar

Nån skvätt apelsin eller äppeljuice

1msk socker


Strimla lövbiffen och lägg i en skål. Blanda ingredienserna till marinaden och häll över köttet. Låt stå ca 15 minuter.

Dela undertiden broccolin i lagoma bitar. Skala och skär palsternackan i stavar. Skär paprikan i stavar. Skölj purjolöken och skär den i ganska stora bitar.

Fräs grönsakerna lite hastigt i smör. (hellre  för lite än för mkt..)

Lägg grönsakerna åt sidan.

Fräs köttet i omgångar i smör.

Koka upp vatten och koka nudlarna enligt förpackningen.

Blanda kött, grönsaker och nudlar. Ha ev på lite mer soja. Tillsätt en skvätt apelsinjuice eller äppeljuice+ nån msk socker. Smaka av med lite salt.

 

Av matildas-recept - 29 maj 2012 16:49

Den här kakan går ju att variera  i det oändliga!

Här har jag använt raberber, citron och vitchoklad, en otroligt lyckad kombination!

Receptet på degen hittar du HÄR! 

Rabarber

1 citron

1-2 msk potatismjöl

3 msk strösocker

100 g grovhackad vitchoklad

Följ receptet på degen här. 

Riv skalet från citronen och blanda med rabarber. Pressa över lite saft. Rör ner potatismjöl och socker.

Häll över halvgräddad kaka.

Strö över chokladen och grädda ytterligare 7-10 minuter.

Servera med lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.



Av matildas-recept - 29 maj 2012 16:35

Den absolut enklaste bärkakan hittar ni här! 

Här kommer en  variant på den , med rabarber citron och mandelmassa!

Gör degen enligt receptet! 

Rabarber

1 citron

1-2 msk potatismjöl

1-2 msk strösocker

250 g mandelmassa

Förgrädda kakan i ca 10 minuter i 200 grader.

Blanda undertiden ett gäng hackade rabarber (hellre för mkt än för lite! ) med skalet från en citron. Pressa i lite saft också! Tillsätt nån matsked potatismjöl samt strösocker. Rör om.

Häll över kakan.

Riv 250 g mandelmassa grovt över kakan.

Grädda ytterligare 7-10 minuter.

Servera med lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås!



Av matildas-recept - 16 maj 2012 12:10

En rätt så kryddstarksås. Ett gäng ingredienser men lätt att göra! Bara blanda allt i en mixer och köra i några minuter!

1dl salta jordnötter

2 dl jordnötssmör med krokant

2 dl kokosmjölk

2-3 tsk röd currypasta

1 tsk färsk riven ingefära

1 pressad vitlöksklyfta

salt


Mixa allt och smaka av med salt. Gott till grillat! Förvaras i kylskåp.

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards