Alla inlägg under december 2011

Av matildas-recept - 2 december 2011 16:10

En julig variant av brownie. Vill man kan man tillsätta hackade nötter och syltade apelsinskal i kaksmeten!


En liten långpanna:

200 g hackad mörkchoklad

200 g smör

4 dl socker

4 ägg

1 msk kanel

2 tsk vaniljsocker

En gnutta salt

2 dl mjöl


Saffranstryffel

½ pkt saffran (eller hela om man vill ha mer saffranssmak)

1 dl grädde

200 g hackad vit choklad


Sätt ugnen på 200 g och lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna.

Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme i en kastrull.

Vispa ihop ägg, socker, kanel och vaniljsocker.

Tillsätt den smälta chokladen och rör smeten jämn. 

Rör ned mjöl och salt.

Häll smeten i långpanna och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Låt kakan svalna.

Koka upp saffran och grädde.

Ta bort kastrullen från plattan och låt grädden stå och dra i ca 30 minuter.

Koka upp igen. Ta bort kastrullen från värmen och rör ned den hackade chokladen.

Låt tryffeln svalna något innan du brer den på kakan.

Skär kakan i rutor. 

 

Av matildas-recept - 2 december 2011 09:38

Men så smidigt! Ett tips är att ha en mikrotålig kanna att koka i, då är det lätt att hälla knäcken i formarna.

Dubblera INTE satsen!

30 st ca

1 dl grädde

1dl mörksirap

1 dl socker

½ dl hackad mandel


Sätt ut knäckformar på en plåt. Blanda allt utom mandeln i en mikrotålig kanna. Kör på 750w i 5 minuter. Passa så den inte kokar över,tiden kan variera mellan olika mikrovågsugnar!

Ta ut kannan och rör om.

Kör ytterligare 3-4 minuter.

Gör kulprovet i ett glas kallt vatten.

Blanda i mandel och häll/skeda upp i formarna.

Av matildas-recept - 1 december 2011 19:36

Blir lite mjuksega kakor med maräng! Experimentera gärna med smaksättning på marrängen, tex citron,apelsin eller flagad mandel.


1 pkt färdig pepparkaksdeg

Maräng:

2 äggvitor

4 msk socker


Dela degen i två bitar och kavla ut dem till rektangulära plattor på mjölat bakbord.

Vispa vitorna till fast skum. TIllsätt sosckret och vispa lite till.

Bred marängen på degen och rulla ihop till en rulltårta.

Skär snittar ca 1,5 cm breda och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i ca 15-20 minuter i 165 grader.

Låt svalna.

 

Av matildas-recept - 1 december 2011 18:15

Mums så god! Och lätt att göra!


Till en liten långpanna:

200 g rumsvarmt smör

4 dl socker

4 ägg

3 dl yoghurt

4 dl mjöl

3 tsk malen ingefära

3 tsk malda nejlikor

4 tsk kanel

2 tsk bikarbonat

Glasyr:

300 g philadelfiaost

50-75 g rumsvarmtsmör

3 dl florsocker

3 tsk vaniljsocker

2 dl frysta lingon till garnering


Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker 2-3 minuter med elvisp.

Rör ned äggen.

TIllsätt yoghurt.

Blanda samman mjöl, kryddor och bikarbonat. 

Rör ihop allt till en jämn smet.

Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna med höga kanter.

Häll i smeten.

Grädda i ca 30-40 minuter.

Rör ihop glasyren.

Låt kakan bli helt kall och bred sedan på glasyren. 

Strö över lingon och skär i rutor.

Kakan går bra att frysa!

 


Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards