Alla inlägg den 21 januari 2011
Uj så mastig!Och god!
Botten:
1dl ljus sirap
1burk jordnötssmör(gärna med bitar)
6dl cornflakes
Tryffel:
400-500g mjölkchoklad
1dl grädde
1-2msk smör
Koka upp sirap.Dra från värmen och tillsätt jordnötsmöret.Rör om tills allt har blandat sig.Rör i cornflakes och vänd om lite försiktigt.Häll upp i en pajform.Ställ kallt.
Hacka eller riv mjölkchokladen.Koka upp grädde dra från plattan och rör i choklad+smör.Rör om tills allt har smält.
Häll tryffeln över cornflakes botten och ställ kallt i några timmar.
En smarrig och riktigt kladdig kladdkaka,precis som det ska vara mao! Vill man, så kan man tillsätta 2msk vetemjöl för att kakan ska får lite mera styrsel, men då är den ju inte glutenfri längre.
150g margarin
200g mörk blockchoklad
4ägg
2dl socker
en gnutta salt
(2msk mjöl)
Sätt på ugnen på 225grader.
Smält smör och socker tillsammans.Vispa ägg och socker pösigt.Tillsätt choklad smeten(och ev mjöl)och en gnutta salt,vispa.Bra att provsmaka smeten innan den far in i ugnen.
Smörj en rund form,bröa med lite kakao.Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.Servera ljummen med lättvispad grädde och hallon.
Ett färgglatt tillbehör på buffebordet!Man kan om man vill koka morötterna lite lätt innan,jag gör det dock inte.
Morötter
Rödlök
Persilja
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Skala och skiva morötterna i slantar.Finhacka rödlök och persilja.Blanda i en skål.Ringla över olivolja(inte för snålt!)smaka av med vinäger salt och peppar.Ställ kallat,gärna över natten.Lägg på lite färsk persilja innan servering.
Här kommer ett recept som är ett hopkok av flera recept!En syrlig och god(och nyttig!)sallad som passar bra på buffebordet.Som vanligt i mina recept så är mängden på ett ungefär,man får prova sig fram helt enkelt!
Bulgur
grönsaksbuljong
tomatpure
bladpersilja
rödlök
tomater
citroner
olivolja
salt
Koka upp bulgur enligt anvisningarna på paketet.Tillsätt buljongtärningen i vattnet.
Hacka undertiden persiljan(det ska vara rikligt med persilja!)Hacka även tomaterna och rödlöken.(jag tar ett stort knippe persilja och 4-5normalstora tomater till 2dl torr bulgur)
Blanda i ca2msk tomatpure i den färdigkokta bulgurn.Blanda väl.Blanda i persilja lök och tomater.Pressa över citronsaft från ca3 citroner.Ringla över olivolja.Smaka av med salt.
Att sno ihop sallader är något av det enklaste!Man kan variera i det oändliga!Passar utmärkt på buffebordet och som picknick mat.Jag som inte gör efter recept har lite svårt att ange mängden,man får helt enkelt ta i så mycket som man vill ha!
Bulgur
grönsaksbuljong
körsbärstomter
fetaost
babyspenat
rödlök
kalamtaoliver
olivolja
vitvinsvinäger
salt
Koka upp bulgur enligt förpackningen,tillsätt buljongtärningen i vattnet.Låt bulgur svalna.Halvera tomaterna,skölj och ruska spenaten.Skär rödlök i ringar.Blanda allt tillsammans med bulgur i en stor fin skål eller på ett stort fat.Ringla över olivolja,stänk på vinäger och smaka av med salt.
Det här receptet är nästan ett ljugrecept,jag höftar nästan alltid då jag lagar mat så nu blir det på ett ungefär när det gäller mängden av allt!En lassagne kan man ju variera i det oändliga,lägga till det som är gott, ta bort det som är mindre gott.
En liten form,till ca 4 pers
Lassagneplattor,färska eller torkade
Krossade tomater
1-2msk tomat pure
2vitlök
1gullök
färska eller torkade örter,pizzakrydda funkar
salt,peppar och en gnutta socker
olivolja
Färsk eller djupfryst spenat
salt,peppar
Nån msk smör
6dl mjölk
2msk mjöl (eller mer)
salt,svartpeppar
ev riven ost
Chevreost
Gör tomatsåsen:
Hacka vitlök+gullök.Fräs dem i hyffsat mycket olivolja.Tillsätt tomater+pure.Låt puttra ihop ca 10-15 min.Blir såsen för "stabbig"häll på lite mera olja och en gnutta vatten.Salta peppra och ha lite socker.Smaksätt med örter.
Medans såsen puttrar får spenaten fräsa lite lagomt brevid.Salta peppra.Dax för vita såsen,smält smöret i en kastrull, rör ner mjöl,vispa och tillsätt mjölk och ev riven ost.Krydda med salt och peppar.Vill man så kryddar man med lite muskot också.
Ta en form,häll lite av den vita såsen i botten,lägg på lassagneplattor och varva sen med tomatsås,spenat,vitsås och plattor.Översta lagret lite vitsås och smulad chevre.Grädda i ugnen 225grader i ca 30 min.
Goda kakor som har en tendens till att försvinna,jag gör oftast trippelsats..
200g smör (riktigt smör, inte margarin)rumsvarmt
2½dl socker (vill man ha variation kan man ta råsocker,muscovadosocker eller nåt annat)
4msk sirap
2½dl vetemjöl
2dl grahamsmjöl
1tsk bakpulver
2msk vaniljsocker
1½-2dl solrosfrön
Ugnen ska vara på 200grader.Rör smör och socker poröst.Tillsätt sirap och rör om.Blanda i resterande ingredienser och se till att det blir en smidig deg.Rulla ut till långa längder,ungefär fingertjocka.Lägg på bakplåtspapper.Platta till dem något och strö lite extra solrosfrön över.Grädda mitt i ugnen ca 15min.Skär i snittar när de svalnat något.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|