Alla inlägg den 21 januari 2011
En supersmarrig kycklingrätt!Många ingredienser men man blandar bara ihop allt och häller över kycklingen sen sköter den sig själv i ugnen.Lätt som en plätt!
Till en stor sats behövs:
2kycklingar
2msk pressad citron
6msk ketchup
4msk vinäger
1½dl vatten
4msk worchester sås
1dl farin socker
4msk smör
2msk salt
2msk senap
1dessertsked chilipulver
2dessertskedar paprika pulver
Sätt ugnen på 200grader
Dela kycklingen i lagoma bitar och lägg i en ugnsfast form.Vispa ihop alla övriga ingredienser i en kastrull.Koka upp och låt småputtra i några minuter.Häll såsen över kycklingen.Sätt in i ugnen och låt stå i ca 40-60 minuter.
Sötsliskig och jättegod!Den behöver yogurten som tillbehör.
Pajskal:
3dl mjöl
120g smör
2msk socker
2msk vatten
Fyllning:
2ägg
1½dl farinsocker
1dl sirap
1tsk vaniljsocker
1krm salt
100g smält smör
2st dubbeldajm
turkisk yoghurt till servering
Sätt ugnen på 150grader.
Hacka ihop ingredienserna till pajskalet.Tryck ut i en form och ställ kallt ca 15 min.Nagga och förgrädda pajskalet i ca 10 min.
Vispa undertiden ihop ägg farinsocker sirap salt och vaniljsocker.Vispa i smöret och häll smeten i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Hacka dajmen och strö över den varma pajen.Låt kallna.Servera med yoghurt.
Mmmmm...
450g mörk choklad
5msk sirap
6dl grädde
(rostade och hackade hasselnötter,kan uteslutas)
Smält choklad+sirap i micro eller över vattenbad.Vispa grädden lätt,den ska just börja få form.Rör i den något avsvalnade chokladen i grädden.Bröa ev en pajform med nötterna.Häll i chokladsmeten och ställ kallt i några timmar
En av mina absoluta paj-favoriter!Passar utmärkt på buffebordet,kan ätas både kall och varm.Gör två när du ändå håller på.
Pajskal:
2dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
100g smör
½dl olja från paprikaburken
En gnutta salt.
Fyllning:
2 lökar
olja från paprika burken
300g grillad paprika (på glasburk)
ca 400-500g chevreost,skuren i skivor
2dl grädde (mjölk om man vill ha den lite magrare)
2st ägg
salt+nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 225grader.Blanda ihop ingredienserna till pajskalet,matberedare eller förhand.Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt i ca15 min.Förgrädda pajskalet sen i ca 10min
Hacka löken och fräs den i olja från paprika burken.Strimmla paprikan och blanda med löken.Fördela i pajskalet.
Lägg på ostskivorna.Vispa ihop grädde,ägg,salt och svartpeppar.Häll över pajen.
Grädda längst ner i ugnen ca 25 min till äggstanningen har stelnat.
En sallad där du kan peta i allt möjligt egentligen,men här kommer ett förslag iaf!
Potatis
Rödlök
Ägg
Kapris
Sockerärtor
Tomat
Gurka
Kalamata oliver
Ruccola
Olivolja
Citron
Flingsalt
Koka potatisen och låt den svalna något.Koka äggen.Dela potatis gurka och tomater,gärna i ganska grova bitar.Skär rödlöken i ringar.Blanda allt i en stor skål alt. på ett stort fat.Ringla över olivolja och pressad citron alt.vinäger.Strö över lite flingsalt.
En enkel men festlig laxrätt! Man får höfta lite med mängderna!
(4pers)
Laxfile ca 500g
Färsk parmesanost på bit
citronpeppar
ströbröd
Spenat
ruccolasallad
1gullök
1vitlöks klyfta
en ask körsbärstomater
olivolja
salt,peppar
Sätt på ugnen 200-225grader.
Skala och hacka gullök+vitlök.Fräs dem på svagvärme i olivolja.Tillsätt spenat(färsk eller djupfryst,jag brukar ta en stor påse)samt ruccola.Fräs lite lagomt.Blanda i körsbärstomarerna,salta o peppra.Lägg spenatfräset i en ugnsfast form.
Lägg laxen på spenatfräset.Riv ganske mycket parmesanost.Blanda med lite ströbröd(ca 0.5dl)och citronpeppar.Fördela ostblandningen över laxen.Sätt in i ugnen ca 10-15 min.
Lätt som en plätt att sno ihop några bakelser!
3ägg
1½dl socker
1dl potatismjöl
3msk kakao
1tsk bakpulver
Fyllning:
1dl vispgrädde
½burk kesella
½dl socker
200g hallon
Vispa ägg och socker poröst. Blanda övriga ingredienser och vänd försiktigt ner dem i äggblandningen.Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpannna.Grädda i 250grader i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper.Låt svalna något.Vispa grädden tillsätt kesella socker och hallon. Bred på smeten på kakan.Låt vila en stund innan kakan skärs upp.
Skär med fördel lite större bitar som du ställer på högkant,garnera med lite vispad grädde så har du en bakelse!
Smördeg är smidigt att ha i frysen.Då kan man enkelt sno ihop några piroger om man får besök eller bara plötsligt blir sugen.Det här receptet är beräknat till 4pers
2 plattor fryst smördeg
Några skivor kokt skinka
1dl riven ost
½dl hackad persilja
2msk dijon senap
(vill man kan man även ha i nån matsked ketchup eller chilisås)
1ägg till pensling
Värm ugnen till 225grader
Tina smördegen något.Kavla ut degen något.Dela degen mitt i tu och kavla ut till fyra kvadrater. Tärna skinkan och blanda med persilja senap och riven ost .Fördela fyllningen mitt på smördegen. Rulla ihop.Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt sen svalna något på galler.
Servera gärna en sallad till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|