Alla inlägg under mars 2011
Busenkel och superbra utflyktsmat!
1 pkt tortilla bröd
Smör
Ketchup
Skinka
pizzakrydda
Ost
Smör till stekning
Bred smör och ketchup på hälften av bröden.Lägg på skinka så det täcker hela.Strö på pizzakrydda.Täck hela med ost.Lägg tortilla bröd som lock.Stek på medelsvag värme i rikligt med smör.Dela varje tortilla bröd i fyra bitar.Servera varma eller kalla.
Variera med fyllning efter smak och tycke!
Perfekt att sno ihop om man har några övermogna bananer!
100g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 bananer
½ dl kallt kaffe
100 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form på minst 1,5 l.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen.Helst ett i taget men det funkar även att ta alla.
Blanda mjöl, bakpulver, ingefära, kanel och den grovhackade chokladen. Blanda ner i smeten. Mosa bananerna och tillsätt dem + kaffet. Grädda kakan i nedere delen av ugnen i ca 1 tim. Låt svalna innan den stjälps ur formen.
Nygräddade bullar och ett glas kall mjölk måste vara nåt av det godaste som finns!
Min mormor bakade otroligt goda släta bullar som hon skar i skivor.Jag frågade henne vad hon hade för recept.Hon sa att det var vanligt bullrecept men kanske att hon tog i lite extra salt.Det har jag anammat!
Antal: många!
300 g smör
1 l mjölk
2 pkt jäst
2-3 dl strösocker
1½-2 tsk salt
Nymalen kardemumma efter smak och tycke.Gärna grovmalen
ca 2½ l vetemjöl
Fyllning kanelbullar :
300-400 g smör
3 dl strösoscker eller råsocker
Kanel
Fyllning kardemummabullar :
300 g rumsvarmt smör
2 dl muscovado soscker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3 msk grovmalen kardemumma
Ägg till pensling
pärlsocker
Smula jästen i en degbunke.Smält smöret och häll på mjölken.Värm till som varmast fingervarmt, 37 grader.(Hellre för kallt än för varmt)
Tillsätt socke, salt, kardemumma och 2 liter av mjölet.Arbeta degen smidig.Tillsätt resterande mängd av mjölet om det behövs. Ha hellre en något kletig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.Sätt på ugnen på 220 grader.
Förbered med bullformar på plåtar.
Rör ihop fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord.Dela den i 3-4 delar. Kavla ut till en rektangulär platta.Bred på fyllningen och rulla ihop som en rulltårta.Skär i bitar och lägg i formar. Alternativ kavla ut till en avlång platta, lägg på fyllningen och vik ihop på mitten. Skär sedan remsor som du tvinnar och snurrar till en knut.
Låt jäsa i ytterligare 10-15 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. På kardemummabullarna brukar jag strö över strösocker och nymalen kardemumma istället för pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter beroende på hur stora bullarna är.
Bullar är nåt av det godaste fikat som finns!Här kommer ett recept på kalljästabullar.
ca 40-45
50 g jäst
4 dl kall mjölk
400 g rumsvarmt smör
3 msk socker
1 gnutta salt
ca 1,2 l vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker
Pensling:
1 ägg
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten
Smula ner jästen i en bunke.Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
TIllsätt smör i små kuber,socker, salt och vetmjöl.Arbeta snabbt ihop till en smidig deg.Dela degen i två delar och kavla ut till en stor fyrkant, ca 40x40 cm.
Skär i fyrkanter.Rör samman ingredienserna till fyllningen.Klicka en liten klick på varje fyrkant.Vik upp hörnen på degbitarna över fyllningen.Lägg i pappersformar och ställ dem på plåtar.Låt jäsa övertäckta i ca 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg.Grädda mitt i ugnen i 250grader 5-8 minuter.
Låt bullarna kallna.Rör ihop glasyren o glasera bullarna strax innan servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 |
9 | 10 |
11 | 12 | 13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 | 30 |
31 |
||||||
|