Alla inlägg under mars 2011
Nästa lördag har vi bjudit hit familjen på brunch! Så nu planeras det och bakas det för fullt! Bilder och fler recept kommer!
Kryddig chokladtryffel som man lägger ner i mugg varm mjölk.Enkelt!Lyxigt
1½ dl vispgrädde
400 g mörk choklad
1-2 kanelstång
1 vaniljstång eller ½ tsk äkta vaniljpulver
Nymalen kardemumma
En gnutta salt
Kakao + kanel att rulla tryfflarna i
Koka upp grädden tillsammans med kanelstång + delad vaniljstång.Låt stå på svag värme i ca 15 minuter.
Hacka chokladen.
Ta upp kanelstången och vaniljstången.Skrapa ur vaniljfröna ner i grädden.Koka upp grädden igen. Ta bort från värmen och rör ner den hackade chokladen.Ställ kallt. Forma sen bollar som rullas i kakao blandad med kanel. Häll upp varm mjölk i en mugg och lägg ner 1-2 tryfflar som får smälta. Rör om och njut!
Har idag premiär bakat egna bagels!Det var inte alls så krångligt trots kokning osv.Det roligaste var nästan att snurra dem runt fingret,en ring flög iväg..
ca 16 st mellansmå eller 12 stora
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2½ tsk salt
2 msk flytande honung
13 dl vetemjöl (gärna special men det fungerar med vanligt)
eller
7 dl vetemjöl+6 dl vetemjöl special,fullkorn
Pensling:
Äggvita
sesamfrön, vallmofrön, pumpakärnor eller solrosfrön
Lös upp jästen med vatten salt och honung.Tillsätt mjölet och arbeta i 5 minuter i maskin.Degen kommer bli ganska kompakt.Låt jäsa övertäckt i 60 minuter.
Dela degen i 16 delar. Forma små bollar och gör ett hål i mitten med pekfingret.Snurra sen degen på fingret så att hålet blir större.
Låt jäsa övertäckta på en plåt i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Fyll en stor kastrull med vatten+ 3 msk socker. Låt koka upp.
Lägg ner några brödringar i taget.Låt koka i ca minuter på varje sida.Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på en kökshandduk.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.Pensla med uppvispad äggvita och strö över tex sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Paj är så smidig bjudmat! Man kan äta den både varm och kall och du kan fylla den med i stort sett vad du vill!
Det här receptet blir en stor paj som räcker till många.Passar bra både till brunch, till grillat och till kräftor.
Pajskal:
3 dl vetemjöl (eller 1½ dl vetemjöl+1½ dl grahamsmjöl)
120 g smör
En gnutta salt
1 dl riven västerbotten ost
1½ msk pressad citronsaft
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
4 dl grädde
300 g riven västerbottenost
Salt och nymalen vitpeppar.
Alla ingredienser till pajskalet hackas ihop.Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg och grädde.Salta och peppra.Blanda i osten.
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.För att kanterna inte ska hasa ner kan du trycka fast folieremsor runt kanterna.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare 30 min.Sänk ev värmen till 175 grader om det behövs.Fyllningen ska stelna innan den är klar.
Spröda kakor med en härlig smörsmak. Gör gärna dubbelsats!
300 g smör
3 dl ljust muscovadoråsocker
1 ägg
1 vaniljstång
3½ dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl havregryn
Extra havregryn att rulla kakorna i
Vispa smör och socker poröst. Rör ner ägget. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.Blanda ner dem i äggsmeten tillsammans med resterande ingredienser.
Forma till bollar och rulla i havregryn.Lägg på bakplåtspapper. Tänk på att de flyter ut!
Grädda i 175 grade ca 10-15 minuter.
Havrekakor med smak av smör,mums!
12 st
15o g smör
3 dl havregryn
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl russin
1½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Liten gnutta salt
Smält smöret och häll det över havregrynen. Låt stå några minuter.
Blanda ner socker, vaniljsocker, russin och salt. Blanda mjölet med bikarbonat och rör ner i smeten.
Klicka ut till små berg på bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader ca 15 minuter
Smarrigt och lättgjort godis!
1 påse riven kokos
4dl florsocker
1 dl grädde
1 dl smält smör
400 g smält choklad till att doppa bollarna i
Blanda kokos,florsocker, grädde och smör. Ställ kallt i ca 15 minuter. Rulla små bollar och doppa dem i den smälta chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper.
Det här receptet har jag fått ifrån min svärmor, en tvätt äkta spanjorska.Många moment men ändå lätt att göra. Laga mycket för det är så gott!
Kyckling
Fläskkarre eller kotlett
Bläckfisk
Musslor
Räkor
Djupfrysta ärtor majs och paprika
Grön färsk paprika
3-4 vitlöksklyftor,hackade
1 förp krossade tomater
Avorioris
Olivolja
Saffran
Salt, peppar
Gröna oliver
Citron
Kräftor
Skala räkorna och koka upp räkskalet.Låt koka i ca 15 minuter.Sila av och spar räkvattnet.
Stek kycklingdelarna och fläskköttet. Lägg i den gröna hackade paprikan och vitlöken. Häll på lite extra olivolja. Ha i riset. Häll på krossade tomater och räkvatten utblandat med saffran.
Tillsätt ev en hönsbuljong för mera smak.
Salta peppra.Låt sjuda under lock i ca 20-40 minuter på svag värme.
Tillsätt de djupfrysta grönsakerna, musslor, räkor och bläckfisk på slutet.
Garnera med citron, oliver och kräftor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 |
9 | 10 |
11 | 12 | 13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 | 30 |
31 |
||||||
|