Alla inlägg under januari 2011
Som med allt kan man variera även det här receptet nästan hur mycket som helst!
Grundsås:
Gorgonzola
2 msk vetemjöl
Grädde eller creme fraiche
salt och svartpeppar
ev en skvätt vittvin
Tillägg:
Vitlök
Gul lök
Champinjoner
Räkor
Körsbärstomater
Spenat
Vispa samman mjöl och grädde i en kastrull.Koka upp och sjud i ca tre minuter.Tillsätt smulad gorgonzola ev vin samt salt och nymalen peppar.Låt sjuda någon minut.Blanda genast med nykokt pasta.
Ska något av tillbehören användas: fräs lök,vitlök och champinjoner.Blanda ner i gorgonzolasåsen.Tillsätt räkor och körsbärstomater. Lägg färsk spenat i botten på djupa tallrikar.Blanda såsen med nykokt pasta och servera.
3 äggvitor
½ krm ättiksprit
2 dl strösocker
30 g hackade valnötter
Sätt ugnen på 100 grader
Vispa äggvitor och ättiksprit till hårt skum.Tillsätt sockret i omgångar och vispa tills äggvispet är blank och fast.
Vänd ner 3/4 av nötterna i smeten.Klicka ut smeten på bakplåtspapper och strö på resten av nötterna.Grädda 45-55 minuter i mitten av ugnen.Låt svalna på galler.
Kom just på att det var längesen jag gjorde just den här pajen.Den är fruktansvärt god!
3½ dl krossade digestivekex
1 dl smält smör
Fyllning:
1 burk krossad ananas(varav 280g fruktkött)
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 dl creme fraiche
Sätt ugnen på 175 grader.
Låt ananasen rinna av i ett durkslag. Gör under tiden pajskalet.Blanda digestivekross med smält smör.Tryck ut i en pajform.Förgrädda i ca 8 minuter,då blir skalet sprödare.Låt svalna.
Blanda ananas,vaniljsocker,socker och creme fraiche.Häll i pajskalet.Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.Låt svalna på galler.Servera pajen kylskåpskall.
Det krävs ett rånjärn för att kunna göra dessa.Man bränner sig lätt flera gånger om men det är det värt!
ca 15 st
100 g smör
1och en fjärdedels socker
1½ dl vatten
2½ dl vetemjöl
Smält smöret på svag värme och låt det svalna.Blanda ner socker och rör tills massan blir porös.Blanda ner mjöl och vatten och rör till en jämn smet.Värm upp rånjärnet och pensla med smör.Häll i 1 msk av smeten,bred ut och grädda ca ½-1 minut.Rulla genast ihop kakorna till rullar och låt svalna på galler.
Botten:
200 g smör
5 dl vetemjöl
1/3 tsk bakpulver
1/2 dl socker
Fyllning:
4 dl creme fraiche
2 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
Färsk frukt och bär
2 dl aprikosmarmelad+3-4 msk vatten
Sätt ugnen på 200 grader.Smält smöret.Blanda i alla torra ingredienser i det något avsvalnade smöret.Tryck ut i en form och grädda mitt i ugnen ca 20 min.Ta ut och låt kallna.
Rör ihop cremefraiche, vaniljsocker och florsocker.Bred över kall botten.Dela frukt/bär i bitar och lägg över creme fraichen.
Lägg aprikosmarmelad+vatten i en kastrull och värm tills marmeladen smält.Låt svalna något.Skeda över den smälta marmeladen så att hela kakan täcks.Ställ kallt 1 timma.
Har man bråttom så kan man byta ut botten mot digestive+smält smör(mosa kexen i smält smör) som sen får ställas kallt.
Godast när den börjat smälta lite, så gör den vid och tunn, tinar snabbare!
4dl vispgrädde
4 st äggulor
1 dl florsocker
2 äggvitor
1 dl krossade polkagrisar
Vispa grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker pösigt.Vispa äggvitorna till fast skum i egen bunke.Blanda polkagrisarna med äggulesmeten.Vänd i grädden och tillsist äggvitan.Häll upp i en skål eller form, gärna med lock, täck annars med folie.Ställ i frysen i minst 6 timmar
Nu är det bestämt, på lördag blir det smörgåstårta!
Sen sitter jag på en massa goa buffe recept, men de får komma lite närmare sommaren.
Inte det mest exotiska men nog så gott!
4,5 dl mjöl
1 l mjölk
1 tsk salt
4 ägg
1 pkt bacon
Smör till ugnsformen
Sätt ugen på 200 grader. Blanda mjöl och salt i en bunke och tillsätt mjölken.Vispa till en slät smet.Tillsätt äggen.Vispa.Häll smeten i en liten långpanna.Strimmla bacon och strö över smeten.Grädda i nedre delen av ugen i ca 20-30 min.
Servera med lingonsylt eller äppelmos eller sirap.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|