Alla inlägg under januari 2011

Av matildas-recept - 22 januari 2011 07:50

Chokladganache är, enligt mig,ett mellanting av chokladsås och chokladtryffel.Lite tjockare än sås men tunnare än tryffel.Funkar bra som fyllning mellan kakor och på kakor.Lätt att göra oxå!Man får höfta sig fram lite beroende på hur tjock man vill ha den.Kan göras med vit ljus och mörkchoklad.


200g choklad

3dl grädde


Värmgräddenoch dra den från plattan just innan den börjar koka.Finhacka chokladen och rör ner den i grädden.Häll den varm över kaka eller låt den kallna något.Feel free!

(ska den vara som fyllning mellan kakor måste den dock vara kall..)

Av matildas-recept - 22 januari 2011 07:42

Farligt smidig att göra!Vill man lyxa till kakan lite kan man tex hälla på kondenserad mjölk eller kola sås på kakan,ställa kallt.Medans kakan står kallt gör man en enkel chokladganache som man brer på kakan sen och ställer kallt igen!


2ägg

3dl socker

125g smör

1½dl mjöl

4msk kakao

1½tsk vaniljsocker

en gnutta salt


Sätt ugnen på 150grader.

Smält smöret i en kastrull.Rör sen ner alla torra ingredienser.Ta i äggen sist.Smaka av smeten!

Smörj en pajform och ströa med lite kakao(då blir det en lite intensivare chokladsmak!).Häll smeten i pajformen ochgrädda längst ner i ugnen ca 20 min

Servera med lättvisap grädde eller vaniljglass.

Av matildas-recept - 22 januari 2011 07:33

En otroligt lättgjord och smarrig cheescake!Variera botten efter tycke och smak!


125g smör

ca 40 pepparkakor eller 15 digestivekex eller 15-20 cookisar

300g vitchoklad

2dl kesella (ej smaksatt)

Bär till servering


Smält smöret.Krossa pepparkakorna fint tex med en grönsaksstöt.Blanda krosset med smöret.

Fördela massan i en form och ställ kallt.

Smält den vita chokladen.(smälter du i micron så var försiktig.Ju ljusare choklade dessto lägre effekt på micron,rör om var 30e sek)

Blanda kesellan med chokladen.Bred på pepparkasbotten och ställ kallt i minst 15 min.

Av matildas-recept - 21 januari 2011 22:10

Ett lättlagat wokrecept,variera med grönsaker efter smak!


Kyckling fileer

1Grön paprika

2morötter

1palsternacka

1 bukett färsk broccoli

Purjolök

5 dl kycklingbuljong

3 msk apelsinjuice

2msk soya (helst ljus)

2tsk majsena

2-3tsk sesamolja

Färskriven ingefära

Saft från ½-1 lime

Salt

Äggnudlar

Blanda buljong,juice,soya,majsena,olja,ingefära och lime i en skål och ställ åt sidan.

Skär kycklingen i lagom stora bitar.Strimmla paprikan.Skala morot+palsternacka och skär i fina stavar.Dela broccolibuketen i lagoma bitar.Skär purjolöken.

Hetta upp lite olja i en wok (det funkar även i en stekpanna..)Bryn kycklingen i ca 6 min.Tillsätt grönsakerna och woka ca 5 min.Tillaga undertiden nudlarna enligt förpackningen men minska koktiden med ca 1 min. Blanda ner nudlarna i woken.Tillsätt såsen och koka upp.Sänk värmen och låt sjuda i 2-3 min.

Av matildas-recept - 21 januari 2011 21:04


4 port


4 kycklingfileer

30 g pinjenötter

1 kruka basilika

2-4 vitlöksklyftor

salt

2msk riven parmesan

olivolja,svartpeppar


Rosta pinjenötter i torr stekpanna tills de fått lite lite färg.Mixa basilika,vitlök,pinje och salt till en slät pesto.Blanda ner parmesan och olivolja.Smaka av med svartpeppar.

Snitta kycklingfileerna och fyll med pesto.Fäst ihop med tandpetare om det behövs.Krydda kycklingfileerna med salt och peppar på båda sidorna.Stek i stekpanna på medelvärme ca 5-8 min på varje sida.

Av matildas-recept - 21 januari 2011 20:44

En lättgjord smakrik sallad som passar till det mesta.Salladen går att variera hur mycket som helst,lägg till eller ta bort ingredienser.


1 pkt kidneybönor

1 liten rödlök

1 röd paprika

Lagomt med haricots verts

1 pkt djupfryst basilika

olivolja,vitvins vinäger

salt


Blanda bönor lök paprika och basilika.Smaka av med olja vinäger och salt



Av matildas-recept - 21 januari 2011 20:25

De här kan man göra små så passar de bra på buffebordet,lite större så funkar de att grilla som burgare.


1 kg lammfärs

2 msk vetemjöl

1 ägg

1 finhackad gul lök

2-3 vitlöksklyftor,pressade

1½ dl smulad fetaost

2 msk kapris

Färsk rosmarin

salt,vitpeppar


Blanda färs och mjöl ordentligt.Tillsätt övriga ingredienser.Smaka av med salt och peppar.Forma till biffar och stek dem i smör på medelstark värme.

Av matildas-recept - 21 januari 2011 20:16

När jag lagade hemmagjorda fiskpinnar för första gången fick jag lova äldsta sonen att aldrig mer köpa färdiga fiskpinnar.Det löftet håller jag!


1pkt djupfryst torsk

1dl ströbröd

1dl mjöl

2st uppvispade ägg

salt,nymalen vitpeppar

smör


Halvtina fiskblocket.Skär i ca 2 cm tjocka bitar.Blanda ströbröd med vetemjöl.Salta och mal ner vitpeppar. Doppa fiskbitarna i det uppvispade ägget och vänd dem sedan i ströbröd blandningen.Stek dem gyllenbruna på medelhög värme i smör.

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<<
Januari 2011 >>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards