Alla inlägg under januari 2011
Chokladganache är, enligt mig,ett mellanting av chokladsås och chokladtryffel.Lite tjockare än sås men tunnare än tryffel.Funkar bra som fyllning mellan kakor och på kakor.Lätt att göra oxå!Man får höfta sig fram lite beroende på hur tjock man vill ha den.Kan göras med vit ljus och mörkchoklad.
200g choklad
3dl grädde
Värmgräddenoch dra den från plattan just innan den börjar koka.Finhacka chokladen och rör ner den i grädden.Häll den varm över kaka eller låt den kallna något.Feel free!
(ska den vara som fyllning mellan kakor måste den dock vara kall..)
Farligt smidig att göra!Vill man lyxa till kakan lite kan man tex hälla på kondenserad mjölk eller kola sås på kakan,ställa kallt.Medans kakan står kallt gör man en enkel chokladganache som man brer på kakan sen och ställer kallt igen!
2ägg
3dl socker
125g smör
1½dl mjöl
4msk kakao
1½tsk vaniljsocker
en gnutta salt
Sätt ugnen på 150grader.
Smält smöret i en kastrull.Rör sen ner alla torra ingredienser.Ta i äggen sist.Smaka av smeten!
Smörj en pajform och ströa med lite kakao(då blir det en lite intensivare chokladsmak!).Häll smeten i pajformen ochgrädda längst ner i ugnen ca 20 min
Servera med lättvisap grädde eller vaniljglass.
En otroligt lättgjord och smarrig cheescake!Variera botten efter tycke och smak!
125g smör
ca 40 pepparkakor eller 15 digestivekex eller 15-20 cookisar
300g vitchoklad
2dl kesella (ej smaksatt)
Bär till servering
Smält smöret.Krossa pepparkakorna fint tex med en grönsaksstöt.Blanda krosset med smöret.
Fördela massan i en form och ställ kallt.
Smält den vita chokladen.(smälter du i micron så var försiktig.Ju ljusare choklade dessto lägre effekt på micron,rör om var 30e sek)
Blanda kesellan med chokladen.Bred på pepparkasbotten och ställ kallt i minst 15 min.
Ett lättlagat wokrecept,variera med grönsaker efter smak!
Kyckling fileer
1Grön paprika
2morötter
1palsternacka
1 bukett färsk broccoli
Purjolök
5 dl kycklingbuljong
3 msk apelsinjuice
2msk soya (helst ljus)
2tsk majsena
2-3tsk sesamolja
Färskriven ingefära
Saft från ½-1 lime
Salt
Äggnudlar
Blanda buljong,juice,soya,majsena,olja,ingefära och lime i en skål och ställ åt sidan.
Skär kycklingen i lagom stora bitar.Strimmla paprikan.Skala morot+palsternacka och skär i fina stavar.Dela broccolibuketen i lagoma bitar.Skär purjolöken.
Hetta upp lite olja i en wok (det funkar även i en stekpanna..)Bryn kycklingen i ca 6 min.Tillsätt grönsakerna och woka ca 5 min.Tillaga undertiden nudlarna enligt förpackningen men minska koktiden med ca 1 min. Blanda ner nudlarna i woken.Tillsätt såsen och koka upp.Sänk värmen och låt sjuda i 2-3 min.
4 port
4 kycklingfileer
30 g pinjenötter
1 kruka basilika
2-4 vitlöksklyftor
salt
2msk riven parmesan
olivolja,svartpeppar
Rosta pinjenötter i torr stekpanna tills de fått lite lite färg.Mixa basilika,vitlök,pinje och salt till en slät pesto.Blanda ner parmesan och olivolja.Smaka av med svartpeppar.
Snitta kycklingfileerna och fyll med pesto.Fäst ihop med tandpetare om det behövs.Krydda kycklingfileerna med salt och peppar på båda sidorna.Stek i stekpanna på medelvärme ca 5-8 min på varje sida.
En lättgjord smakrik sallad som passar till det mesta.Salladen går att variera hur mycket som helst,lägg till eller ta bort ingredienser.
1 pkt kidneybönor
1 liten rödlök
1 röd paprika
Lagomt med haricots verts
1 pkt djupfryst basilika
olivolja,vitvins vinäger
salt
Blanda bönor lök paprika och basilika.Smaka av med olja vinäger och salt
De här kan man göra små så passar de bra på buffebordet,lite större så funkar de att grilla som burgare.
1 kg lammfärs
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 finhackad gul lök
2-3 vitlöksklyftor,pressade
1½ dl smulad fetaost
2 msk kapris
Färsk rosmarin
salt,vitpeppar
Blanda färs och mjöl ordentligt.Tillsätt övriga ingredienser.Smaka av med salt och peppar.Forma till biffar och stek dem i smör på medelstark värme.
När jag lagade hemmagjorda fiskpinnar för första gången fick jag lova äldsta sonen att aldrig mer köpa färdiga fiskpinnar.Det löftet håller jag!
1pkt djupfryst torsk
1dl ströbröd
1dl mjöl
2st uppvispade ägg
salt,nymalen vitpeppar
smör
Halvtina fiskblocket.Skär i ca 2 cm tjocka bitar.Blanda ströbröd med vetemjöl.Salta och mal ner vitpeppar. Doppa fiskbitarna i det uppvispade ägget och vänd dem sedan i ströbröd blandningen.Stek dem gyllenbruna på medelhög värme i smör.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|