Alla inlägg under januari 2011
Det här receptet är nästan ett ljugrecept,jag höftar nästan alltid då jag lagar mat så nu blir det på ett ungefär när det gäller mängden av allt!En lassagne kan man ju variera i det oändliga,lägga till det som är gott, ta bort det som är mindre gott.
En liten form,till ca 4 pers
Lassagneplattor,färska eller torkade
Krossade tomater
1-2msk tomat pure
2vitlök
1gullök
färska eller torkade örter,pizzakrydda funkar
salt,peppar och en gnutta socker
olivolja
Färsk eller djupfryst spenat
salt,peppar
Nån msk smör
6dl mjölk
2msk mjöl (eller mer)
salt,svartpeppar
ev riven ost
Chevreost
Gör tomatsåsen:
Hacka vitlök+gullök.Fräs dem i hyffsat mycket olivolja.Tillsätt tomater+pure.Låt puttra ihop ca 10-15 min.Blir såsen för "stabbig"häll på lite mera olja och en gnutta vatten.Salta peppra och ha lite socker.Smaksätt med örter.
Medans såsen puttrar får spenaten fräsa lite lagomt brevid.Salta peppra.Dax för vita såsen,smält smöret i en kastrull, rör ner mjöl,vispa och tillsätt mjölk och ev riven ost.Krydda med salt och peppar.Vill man så kryddar man med lite muskot också.
Ta en form,häll lite av den vita såsen i botten,lägg på lassagneplattor och varva sen med tomatsås,spenat,vitsås och plattor.Översta lagret lite vitsås och smulad chevre.Grädda i ugnen 225grader i ca 30 min.
Goda kakor som har en tendens till att försvinna,jag gör oftast trippelsats..
200g smör (riktigt smör, inte margarin)rumsvarmt
2½dl socker (vill man ha variation kan man ta råsocker,muscovadosocker eller nåt annat)
4msk sirap
2½dl vetemjöl
2dl grahamsmjöl
1tsk bakpulver
2msk vaniljsocker
1½-2dl solrosfrön
Ugnen ska vara på 200grader.Rör smör och socker poröst.Tillsätt sirap och rör om.Blanda i resterande ingredienser och se till att det blir en smidig deg.Rulla ut till långa längder,ungefär fingertjocka.Lägg på bakplåtspapper.Platta till dem något och strö lite extra solrosfrön över.Grädda mitt i ugnen ca 15min.Skär i snittar när de svalnat något.
Ett smarrigt och lättbakat bröd!Blir en långpanna eller två formar.Ungefär
6dl grahamsmjöl
7-9dl vetemjöl
2tsk salt
100g jäst
russin
torkade aprikoser
solrosfrön
ev valnötter
1liter mjölk
2dl mörk sirap
Ljumna mjölken,smula jästen i degbunke.Häll mjölk och sirap över jästen och rör om.Tillsätt grahamsmjöl,solrosfrön nötter och torkad frukt.Tillsätt vetemjölet.Låt degen hellre vara lite lös än för fast,blir saftigare bröd då!Låt jäsa under bakduk en stund.Runt 30-40 min kan vara lagomt.Smörj en långpanna häll ner degen.Ställ in i ugnen som är runt 175grader varm.Grädda till brödet ser färdigt ut, kan ta ca 40 min.
Seg,söt och sliskig!
100g smör
100g vitchoklad
2dl socker
2tsk vaniljsoscker
2 ägg
rivet skal+lite saft av en citron
2½dl vetemjöl
ev kokos att bröa formen med
Smält smöret,hacka chokladen och blanda med smöret.Rör i socker,vaniljsocker,mjöl och ägg.Smaksätt med citron.Smaka av smeten!
Smörj en form och bröa med kokos eller ströbröd grädda i mitten av ugnen 200grader 12-15 minuter.Den ska vara kladdig!Servera gärna med bär och vispad grädde.
Den här efterrätten är snuskigt god, om jag får säga det själv!
3dl grädde
300g vitchoklad
rivetskal+lite saft från en lime
Ett paket frysta blåbär
Vaniljglass
Koka upp grädden,hacka chokladen.Dra grädden från värmen och blanda i chokladen.Rör om tills chokladen har smält.Smaksätt med lime.Smaka
Lägg blåbär i en dessertskål.(de får gärna vara frysta)Häll över chokladsåsen så blåbärna nästan simmar runt.Lägg på en kula vaniljglass.Finns det någon sås kvar så ringla lite över glassen oxå.Slurp
Såsen är även god till färska jordgubbar.
Mmmmmm smälter i munnen!
4-6 pers,beroende på hur mkt man vill ha..
3dl vispgrädde
200g vitchoklad
1äggula
rivet skal från en lime
Färska jordgubbar
Vispa grädden lätt.Smält chokladen försiktigt.Tillsätt grädden och äggulan i chokladen.Smaksätt med det rivna limeskalet. Lägg upp moussen i portionsglas,dekorera med jordgubbar.Njut
En riktigt sliskig och mastig godispaj som jag hittade i någon tidining för flera år sedan.Lite små mäckig att göra pga alla moment,men det är helt klart värt besväret!
200g choklad cookies
75g smör
mörkchokladkola
1½dl grädde
1½dl socker
1dl mörk sirap
2msk kakao
½tsk ättiksprit
50g smör
Ljus chokladkola
1½dl grädde
1½dl socker
1dl ljussirap
100g vitchoklad
½ tsk ättiksprit
50g smör
Börja med botten.Smält smöret,krossa cookies.Blanda ihop och tryck ut i en pajform,ställ kallt.
Mörkchokladkola:
Blanda grädde,socker,sirap och kakao i en kastrull,koka upp och låt koka i 10-15min till 120grader.Dra bort från värmen och tillsätt smör och ättiksprit.Häll över pajbotten och ställ kallt.
Ljus chokladkola:
Blanda grädde socker och sirap i en kastrull och låt koka upp.Koka i 10-15 min,även där till 120grader.Hacka den vita chokladen.Dra kastrullen från värmen och blanda i choklad smör och ättiksprit.Rör om tills chokladen smält.Häll över den stelnade mörka chokladkolan och ställ kallt.
Ta gärna fram pajen 15 min innan servering och strö lite kakao över.Servera med lättvispad grädde men förvarna gästerna att den är mastig!
Ett enkelt och smarrigt recept som går att variera hur mycket som helst!
100g smör
100g mörkchoklad(eller 200g,går lika bra!)
200g vit choklad
2ägg
2dl strösocker
1msk vanilj socker
1 gnutta salt
1½dl vetemjöl
1tsk bakpulver
Lite kakao
Smält smör,med fördel i micron.Hacka chokladen och rör i det smälta smöret.Rör tills chokladen har smält.Blanda i alla torra ingredienser utom den vita chokladen.Rör om o kanske smaka? Rör i äggen (ett i taget står det i alla recept men det funkar att ta i båda samtidigt)Grov hacka den vita chokladen och blanda hälften i smeten.Smörj en form med lite smör och bröa med kakaon.Häll över smeten i formen och strö över resten av den vita chokladen.
Grädda mitt i ugnen 175grader ca 15 min.Kakan ska vara kladdig! Servera med lättvispad grädde.
Tillsätt någon av dessa ingredienser för att få variation på kakan
grovhackade valnötter
grovhackade salta jordnötter
Syltade körsbär
Krossade polkagrisar
bananbitar
Hallon
Maschmallows
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|