Alla inlägg under januari 2011
En enkel men festlig laxrätt! Man får höfta lite med mängderna!
(4pers)
Laxfile ca 500g
Färsk parmesanost på bit
citronpeppar
ströbröd
Spenat
ruccolasallad
1gullök
1vitlöks klyfta
en ask körsbärstomater
olivolja
salt,peppar
Sätt på ugnen 200-225grader.
Skala och hacka gullök+vitlök.Fräs dem på svagvärme i olivolja.Tillsätt spenat(färsk eller djupfryst,jag brukar ta en stor påse)samt ruccola.Fräs lite lagomt.Blanda i körsbärstomarerna,salta o peppra.Lägg spenatfräset i en ugnsfast form.
Lägg laxen på spenatfräset.Riv ganske mycket parmesanost.Blanda med lite ströbröd(ca 0.5dl)och citronpeppar.Fördela ostblandningen över laxen.Sätt in i ugnen ca 10-15 min.
Lätt som en plätt att sno ihop några bakelser!
3ägg
1½dl socker
1dl potatismjöl
3msk kakao
1tsk bakpulver
Fyllning:
1dl vispgrädde
½burk kesella
½dl socker
200g hallon
Vispa ägg och socker poröst. Blanda övriga ingredienser och vänd försiktigt ner dem i äggblandningen.Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpannna.Grädda i 250grader i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper.Låt svalna något.Vispa grädden tillsätt kesella socker och hallon. Bred på smeten på kakan.Låt vila en stund innan kakan skärs upp.
Skär med fördel lite större bitar som du ställer på högkant,garnera med lite vispad grädde så har du en bakelse!
Smördeg är smidigt att ha i frysen.Då kan man enkelt sno ihop några piroger om man får besök eller bara plötsligt blir sugen.Det här receptet är beräknat till 4pers
2 plattor fryst smördeg
Några skivor kokt skinka
1dl riven ost
½dl hackad persilja
2msk dijon senap
(vill man kan man även ha i nån matsked ketchup eller chilisås)
1ägg till pensling
Värm ugnen till 225grader
Tina smördegen något.Kavla ut degen något.Dela degen mitt i tu och kavla ut till fyra kvadrater. Tärna skinkan och blanda med persilja senap och riven ost .Fördela fyllningen mitt på smördegen. Rulla ihop.Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt sen svalna något på galler.
Servera gärna en sallad till.
Uj så mastig!Och god!
Botten:
1dl ljus sirap
1burk jordnötssmör(gärna med bitar)
6dl cornflakes
Tryffel:
400-500g mjölkchoklad
1dl grädde
1-2msk smör
Koka upp sirap.Dra från värmen och tillsätt jordnötsmöret.Rör om tills allt har blandat sig.Rör i cornflakes och vänd om lite försiktigt.Häll upp i en pajform.Ställ kallt.
Hacka eller riv mjölkchokladen.Koka upp grädde dra från plattan och rör i choklad+smör.Rör om tills allt har smält.
Häll tryffeln över cornflakes botten och ställ kallt i några timmar.
En smarrig och riktigt kladdig kladdkaka,precis som det ska vara mao! Vill man, så kan man tillsätta 2msk vetemjöl för att kakan ska får lite mera styrsel, men då är den ju inte glutenfri längre.
150g margarin
200g mörk blockchoklad
4ägg
2dl socker
en gnutta salt
(2msk mjöl)
Sätt på ugnen på 225grader.
Smält smör och socker tillsammans.Vispa ägg och socker pösigt.Tillsätt choklad smeten(och ev mjöl)och en gnutta salt,vispa.Bra att provsmaka smeten innan den far in i ugnen.
Smörj en rund form,bröa med lite kakao.Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.Servera ljummen med lättvispad grädde och hallon.
Ett färgglatt tillbehör på buffebordet!Man kan om man vill koka morötterna lite lätt innan,jag gör det dock inte.
Morötter
Rödlök
Persilja
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Skala och skiva morötterna i slantar.Finhacka rödlök och persilja.Blanda i en skål.Ringla över olivolja(inte för snålt!)smaka av med vinäger salt och peppar.Ställ kallat,gärna över natten.Lägg på lite färsk persilja innan servering.
Här kommer ett recept som är ett hopkok av flera recept!En syrlig och god(och nyttig!)sallad som passar bra på buffebordet.Som vanligt i mina recept så är mängden på ett ungefär,man får prova sig fram helt enkelt!
Bulgur
grönsaksbuljong
tomatpure
bladpersilja
rödlök
tomater
citroner
olivolja
salt
Koka upp bulgur enligt anvisningarna på paketet.Tillsätt buljongtärningen i vattnet.
Hacka undertiden persiljan(det ska vara rikligt med persilja!)Hacka även tomaterna och rödlöken.(jag tar ett stort knippe persilja och 4-5normalstora tomater till 2dl torr bulgur)
Blanda i ca2msk tomatpure i den färdigkokta bulgurn.Blanda väl.Blanda i persilja lök och tomater.Pressa över citronsaft från ca3 citroner.Ringla över olivolja.Smaka av med salt.
Att sno ihop sallader är något av det enklaste!Man kan variera i det oändliga!Passar utmärkt på buffebordet och som picknick mat.Jag som inte gör efter recept har lite svårt att ange mängden,man får helt enkelt ta i så mycket som man vill ha!
Bulgur
grönsaksbuljong
körsbärstomter
fetaost
babyspenat
rödlök
kalamtaoliver
olivolja
vitvinsvinäger
salt
Koka upp bulgur enligt förpackningen,tillsätt buljongtärningen i vattnet.Låt bulgur svalna.Halvera tomaterna,skölj och ruska spenaten.Skär rödlök i ringar.Blanda allt tillsammans med bulgur i en stor fin skål eller på ett stort fat.Ringla över olivolja,stänk på vinäger och smaka av med salt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|