Alla inlägg under januari 2011

Av matildas-recept - 23 januari 2011 08:11

Brownies kan man ju variera hur mycket som helst så här kommer ett recept till!

225 g smör

100 g mörk blockchoklad

4 dl socker

2½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

2 msk snabbkaffepulver

2 tsk vaniljsocker

4 ägg

200 g hackade mörk choklad

150 g hackade valnötter

En gnutta salt

smör och kakao till formen


Sätt ugnen på 175 grader

Smörj och bröa en rektangulär form ca 25x35 cm.

Smält smör och blockchokladen tillsamans i en kastrull på lägsta värme.Tillsätt socker och låt svalna.

Blanda mjöl,bakpulver,kaffepulver och vaniljsocker och tillsätt i den avsvalnade chokladblandningen.

Tillsätt äggen,ett i taget,rör ordentligt.

Tillsätt halva mängden av den hackade chokladen+halva mängden av de hackade valnötterna.Smaka av med en liten gnutta salt

Fördela smeten i formen och strö på resten av choklad-och nöthacket.

Grädda i ca 20-30 min.Det gör absolut ingenting om kakan är lite kladdig!

Av matildas-recept - 23 januari 2011 08:03

Smarriga!


250 g smör

2½ dl farinsocker

2 dl socker

3 ägg

6 dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1 kryddmått salt

200 g grovhackad vit choklad

2 dl grovhackade röda cocktailkörsbär+ca 15 till garnering


Sätt ugnen på 175 grader

Rör smör, farinsocker och strösocker smidigt.Tillsätt äggen.

Blanda mjöl,bikarbonat,kakao och vaniljsocker.Rör ned det i ägg/socker blandningen och blanda till en deg.Tillsätt den hackade chokladen och de hackade körsbären.

Forma degen till runda bollar.Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.Halvera resterande körsbär och tryck ner halvorna på kakorna.

Grädda mitt i ugnen i 10-12 min.Låt dem sen svalna på galler.

Av matildas-recept - 23 januari 2011 07:50

Har inte varit något fan av chili con carne tidigare men när jag gjorde det här receptet så fick jag något av en aha upplevelse!Så god!


4pers

400 g krossade tomater

4 msk tomatepuré

460 g röda kidney bönor (på burk)

2 (fast jag brukar nog ta 3-4) vitlöksklyftor

2 gullök

1 röd färsk chili

2 grön paprika

500 g nötfärs

Olivolja

1 tsk spiskummin

Salt och nymalen peppar


Den här rätten kan tillagas i micro,hör av er till mig om ni vill ha den versionen!


Hetta upp olja i en stekpanna/stekgryta.Sänk värmen.Fräs lök+vitlök.Tillsätt köttfärs och bryn den.Häll på krossade tomater,tomatpure och en gnutta olja.Dela chilin och skrapa ur kärnorna.Finhacka och blanda ner i grytan.Skär paprika i tärningar och blanda i.Skölj bönorna och blanda i dem. Smaka av med salt peppar och spiskummin.

Servera med bröd och ev ris

Av matildas-recept - 23 januari 2011 07:38

Som vanligt har jag inget fast recept utan varierar maträtten med vad som finns hemma.Den här varianten blev det häromdagen!


Köttfärs

Gullök

3 vitlöksklyftor

1pkt bacon

1 stort pkt krossade tomater

1 pkt djupfryst basilika

1 buljongtärning

tomatpure

en gnutta socker

Salt,peppar

Grädde

Olivolja

Hetta upp en stekpanna.Klipp i bacon i småbitar.Låt fräsa.Lägg i lök+vitlök.Lägg med köttfärs.Rör om så att den blir finfördelad.

(Har man tid och ork så gör man en tomatsås vid sidan om som får stå och puttra ihop sig och som man blandar köttfärsen i sen)

Häll på de krossade tomaterna,tomatpure,buljongtärning ,grädde och kryddor.Låt det puttra ca 10 min.Servera med pasta.

   

Utan grädde resp med grädde.Båda goda!

Av matildas-recept - 23 januari 2011 07:14

Otroligt lättgjord laxrätt!


Laxfile,jag brukar använda djupfrysta portionsbitar,en per person

Haricots verts, så mycket man vill ha

1-2 stora röda paprikor

1-2 vitlöksklyftor

1 stor eller 2 små flaskor teriyakisås

Olja

Salt


Hetta upp oljan i en stekpanna och sänk värmen.Finhack eller pressa vitlöken och fräs den mjuk. Dela laxen i lagomt stora bitar typ 4 per portionsbit.Stek dem på medelvärme.Tillsätt haricots verts,går bra med djupfryst.Strimmla paprika och låt den fräsa med.Häll över teriyakisås och låt småputtra några minuter.Smaka av med lite salt.

  Här utan paprikor och med honung/lime sås till.

Av matildas-recept - 22 januari 2011 08:34

Här kommer "grundreceptet"När jag gör soppan nu så lägger jag i det jag har hemma!Blanda gärna olika fisksorter,tex lax,spätta torsk.Vill man ha den matigare så tärna i potatis och morot.Fänkål är väldigt gott att ha i,man får prova sig fram!

8-10pers

4 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 dl olja

2 påsar saffran

2 msk paprika pulver

1 tsk timjan

3 lagerblad

3 dl vittvin

1½ l fiskbuljong (tre tärningar i 1½ l vatten)

2 burkar tomater

1 burk tomatjuice

4 hg färsk eller fryst rödspätta

1 burk musslor i vatten (255g)

4 hg skalade räkor

2 äggulor

Saft av en citron,salt,peppar

Hacka lök+vitlök och fräs dem mjuka i olja.Tillsätt saffran och paprika och fräs.Lägg ner timjan och lagerblad.Späd med vin,fiskbuljong,krossade tomater och tomatjuice.Låt soppan koka i ca 10 min.(Hit kan man med fördel göra dagen innan!)Skär fisken i ca 2cm stora bitar,lägg den i soppan och låt dem sjuda i ca 5 min.Tillsätt musslorna i sitt spad + räkorna.Rör ihop äggulor och citron.Vispa ner det i soppan.Nu får den inte koka.

Servera gärna med aioli och bröd.

Av matildas-recept - 22 januari 2011 08:15

Lättgjord bärkaka!


2 stora ägg(eller 3 små)

1½dl socker

2dl mjöl

1tsk bakpulver

½tsk vaniljpulver eller 1tsk vaniljsocker

200g mandelmassa

200g blåbär (eller lite mer..)

75g smör


Sätt ugnen på 175grader

Smörj en pajform

Vispa ägg och socker pösigt.

Riv mandelmassan.Blanda mandelmassa mjöl bakpulver och vaniljpulver med äggvispet.Häll i formen.

Strö över nästan alla blåbär,spara ev några till garnering.Hyvla över smöret med en osthyvel.

Grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen.Strö på resten av blåbären som garnering.

Servera kakan antingen kall eller lummen och gärna med lättvispad grädde till.


Av matildas-recept - 22 januari 2011 08:04

En kladdkaka som är lenare i smaken än en vanlig klassisk!


200g mörk choklad

200g smör

4 ägg

2dl socker

2½dl mjöl

1tsk vaniljsocker

1tsk bakpulver

En gnutta salt

Kakao tillformen


Sätt ugnen på 225 grader

Smörj en form och bröa med kakao

Smält smör och choklad tillsammans på låg värme.Vispa ägg och socker riktigt pösigt.

Rör ner den avsvalnade chokladsmeten i äggvispet.I nästa moment ska man eg blanda de torra ingredienserna för sig och sen försiktigt sikta ner blandningen i smeten men jag brukar bara ösa ner de torra ingredienserna och bara blanda om lite försiktigt.Funkar det med!

Häll smeten i den bröade formen och grädda mitt i ugnen ca 12 min.Passa noga så den inte bränns!Den ska vara rinnig i mitten.Låt svalna innan servering.

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<<
Januari 2011 >>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards