Alla inlägg under januari 2011
Brownies kan man ju variera hur mycket som helst så här kommer ett recept till!
225 g smör
100 g mörk blockchoklad
4 dl socker
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 msk snabbkaffepulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
200 g hackade mörk choklad
150 g hackade valnötter
En gnutta salt
smör och kakao till formen
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en rektangulär form ca 25x35 cm.
Smält smör och blockchokladen tillsamans i en kastrull på lägsta värme.Tillsätt socker och låt svalna.
Blanda mjöl,bakpulver,kaffepulver och vaniljsocker och tillsätt i den avsvalnade chokladblandningen.
Tillsätt äggen,ett i taget,rör ordentligt.
Tillsätt halva mängden av den hackade chokladen+halva mängden av de hackade valnötterna.Smaka av med en liten gnutta salt
Fördela smeten i formen och strö på resten av choklad-och nöthacket.
Grädda i ca 20-30 min.Det gör absolut ingenting om kakan är lite kladdig!
Smarriga!
250 g smör
2½ dl farinsocker
2 dl socker
3 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
200 g grovhackad vit choklad
2 dl grovhackade röda cocktailkörsbär+ca 15 till garnering
Sätt ugnen på 175 grader
Rör smör, farinsocker och strösocker smidigt.Tillsätt äggen.
Blanda mjöl,bikarbonat,kakao och vaniljsocker.Rör ned det i ägg/socker blandningen och blanda till en deg.Tillsätt den hackade chokladen och de hackade körsbären.
Forma degen till runda bollar.Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.Halvera resterande körsbär och tryck ner halvorna på kakorna.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 min.Låt dem sen svalna på galler.
Har inte varit något fan av chili con carne tidigare men när jag gjorde det här receptet så fick jag något av en aha upplevelse!Så god!
4pers
400 g krossade tomater
4 msk tomatepuré
460 g röda kidney bönor (på burk)
2 (fast jag brukar nog ta 3-4) vitlöksklyftor
2 gullök
1 röd färsk chili
2 grön paprika
500 g nötfärs
Olivolja
1 tsk spiskummin
Salt och nymalen peppar
Den här rätten kan tillagas i micro,hör av er till mig om ni vill ha den versionen!
Hetta upp olja i en stekpanna/stekgryta.Sänk värmen.Fräs lök+vitlök.Tillsätt köttfärs och bryn den.Häll på krossade tomater,tomatpure och en gnutta olja.Dela chilin och skrapa ur kärnorna.Finhacka och blanda ner i grytan.Skär paprika i tärningar och blanda i.Skölj bönorna och blanda i dem. Smaka av med salt peppar och spiskummin.
Servera med bröd och ev ris
Som vanligt har jag inget fast recept utan varierar maträtten med vad som finns hemma.Den här varianten blev det häromdagen!
Köttfärs
Gullök
3 vitlöksklyftor
1pkt bacon
1 stort pkt krossade tomater
1 pkt djupfryst basilika
1 buljongtärning
tomatpure
en gnutta socker
Salt,peppar
Grädde
Olivolja
Hetta upp en stekpanna.Klipp i bacon i småbitar.Låt fräsa.Lägg i lök+vitlök.Lägg med köttfärs.Rör om så att den blir finfördelad.
(Har man tid och ork så gör man en tomatsås vid sidan om som får stå och puttra ihop sig och som man blandar köttfärsen i sen)
Häll på de krossade tomaterna,tomatpure,buljongtärning ,grädde och kryddor.Låt det puttra ca 10 min.Servera med pasta.
Utan grädde resp med grädde.Båda goda!
Otroligt lättgjord laxrätt!
Laxfile,jag brukar använda djupfrysta portionsbitar,en per person
Haricots verts, så mycket man vill ha
1-2 stora röda paprikor
1-2 vitlöksklyftor
1 stor eller 2 små flaskor teriyakisås
Olja
Salt
Hetta upp oljan i en stekpanna och sänk värmen.Finhack eller pressa vitlöken och fräs den mjuk. Dela laxen i lagomt stora bitar typ 4 per portionsbit.Stek dem på medelvärme.Tillsätt haricots verts,går bra med djupfryst.Strimmla paprika och låt den fräsa med.Häll över teriyakisås och låt småputtra några minuter.Smaka av med lite salt.
Här utan paprikor och med honung/lime sås till.
Här kommer "grundreceptet"När jag gör soppan nu så lägger jag i det jag har hemma!Blanda gärna olika fisksorter,tex lax,spätta torsk.Vill man ha den matigare så tärna i potatis och morot.Fänkål är väldigt gott att ha i,man får prova sig fram!
8-10pers
4 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 dl olja
2 påsar saffran
2 msk paprika pulver
1 tsk timjan
3 lagerblad
3 dl vittvin
1½ l fiskbuljong (tre tärningar i 1½ l vatten)
2 burkar tomater
1 burk tomatjuice
4 hg färsk eller fryst rödspätta
1 burk musslor i vatten (255g)
4 hg skalade räkor
2 äggulor
Saft av en citron,salt,peppar
Hacka lök+vitlök och fräs dem mjuka i olja.Tillsätt saffran och paprika och fräs.Lägg ner timjan och lagerblad.Späd med vin,fiskbuljong,krossade tomater och tomatjuice.Låt soppan koka i ca 10 min.(Hit kan man med fördel göra dagen innan!)Skär fisken i ca 2cm stora bitar,lägg den i soppan och låt dem sjuda i ca 5 min.Tillsätt musslorna i sitt spad + räkorna.Rör ihop äggulor och citron.Vispa ner det i soppan.Nu får den inte koka.
Servera gärna med aioli och bröd.
Lättgjord bärkaka!
2 stora ägg(eller 3 små)
1½dl socker
2dl mjöl
1tsk bakpulver
½tsk vaniljpulver eller 1tsk vaniljsocker
200g mandelmassa
200g blåbär (eller lite mer..)
75g smör
Sätt ugnen på 175grader
Smörj en pajform
Vispa ägg och socker pösigt.
Riv mandelmassan.Blanda mandelmassa mjöl bakpulver och vaniljpulver med äggvispet.Häll i formen.
Strö över nästan alla blåbär,spara ev några till garnering.Hyvla över smöret med en osthyvel.
Grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen.Strö på resten av blåbären som garnering.
Servera kakan antingen kall eller lummen och gärna med lättvispad grädde till.
En kladdkaka som är lenare i smaken än en vanlig klassisk!
200g mörk choklad
200g smör
4 ägg
2dl socker
2½dl mjöl
1tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
En gnutta salt
Kakao tillformen
Sätt ugnen på 225 grader
Smörj en form och bröa med kakao
Smält smör och choklad tillsammans på låg värme.Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Rör ner den avsvalnade chokladsmeten i äggvispet.I nästa moment ska man eg blanda de torra ingredienserna för sig och sen försiktigt sikta ner blandningen i smeten men jag brukar bara ösa ner de torra ingredienserna och bara blanda om lite försiktigt.Funkar det med!
Häll smeten i den bröade formen och grädda mitt i ugnen ca 12 min.Passa noga så den inte bränns!Den ska vara rinnig i mitten.Låt svalna innan servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|