Alla inlägg under januari 2011

Av matildas-recept - 23 januari 2011 18:37

Små pajer är festligt att ha på buffe bordet.Orkar man inte göra många små går det dock lika bra att göra en stor. 16 st pajskal: 3 dl mjöl 75 g smör 1 dl kesella mager Fyllning: 100 g fetaost (eller västerbotten ost eller chevre eller mögelost,använd fantasin!) 8 körsbärstomater 3 ägg 3 dl grädde salt,svartpeppar Sätt ugnen på 225 grader. Hacka ihop mjöl och smör.Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen.Tryck ut degen i engångsaluminiumformar.Låt vila i kylen i ca 20 minuter. Mosa osten och halvera tomaterna.Vispa ihop ägg och grädde.Smaka av med salt och peppar. Lägg osten i botten på formarna och häll på äggstanningen.Lägg en tomathalva i mitten på varje form.Grädda i mitten av ugnen ca 15 min eller tills äggstanningen stelnat.

Av matildas-recept - 23 januari 2011 18:25

Godast om man grillar dem ute, men ugnen fungerar också!


ca10-15 spett

400 g laxfile

1 dl matlagningsyoghurt

1-2 vitlöks klyftor

½ tsk salt

½ tsk malen ingefära

1 tsk garam masala

½ kryddmått cayennepeppar

½ tsk gurkmeja


Skär laxen i avlångabitar eller småkuber.Blanda yoghurten med alla kryddor.Lägg ner laxen och låt den ligga i minst 4 timmar,gärna över natten.

Blöt lägg grillspett.Trä upp laxen och grilla i ugnen på 250 grader i ca 3-5 min

Av matildas-recept - 23 januari 2011 18:09

Gott på buffebordet,gott till grillat!


Zucchini

Paprika

Körsbärstomater

Aubergine

200 g fetaost

2dl creme fraiche

1-2 pressade vitlöksklyftor

Salt,svartpeppar

Timjan ,helst färsk


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop creme fraiche,ost,vitlök, salt och peppar.

Dela grönsakerna i halvstora bitar.Körsbärstomaterna kan vara hela. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form.Bred oströran ovanpå.

Gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 min.Strö över färsk timjan innan servering.

 

Av matildas-recept - 23 januari 2011 17:52

Lite anorlunda med god fiskgryta!


500 g oskaldade räkor

2dl rödvin

1dl vatten

2 gul lök

2 vitlök

200 g färska champinjoner

400 g laxfile

1 msk smör

1 msk tomatpure

1 tsk timjan

salt, svartpeppar

½ fiskbuljobg

3 dl grädde

2 msk mjöl

persilja


Skala räkorna och lägg skalet i en kastrull.Häll på vatten och vin.Koka i ca 10 min.Sila bort skalet.

Skala och hacka gul+vit lök.Dela champinjonerna och skär laxen i bitar. Fräs lök+champ. Rör i tomatpure,timjan,salt,peppar,buljong och räkspad.

(hit kan man med fördel göra dagen innan)

Vispa ner grädde och mjöl.Koka upp.Tillsätt laxen och låt sjuda i ca 5 min. Lägg i räkorna.Garnera med hackad persilja.

Servera med ris eller potatis.



Av matildas-recept - 23 januari 2011 17:36

Små goda rullar med röktlax och pepparrotsost


Tunnbröd

Kallrökt skivad lax

pepparrotsost

Sallad


Bred ost på brödet,lägg på två salladsblad och två-3 skivor lax.Rulla ihop och skär ca 5 bitar per tunnbröd.

Av matildas-recept - 23 januari 2011 17:28

Så god,så enkel! Vi har den oftast på crostini men den funkar även till pasta och bakadpotatis och varför inte till smörgåstårta?!


1pkt philadelfia ost

Färskbasilika efter smak och tyckte,hellre för mycket..

4-5 bitar soltorkad tomat i olja

2-3 vitlöksklyftor

salt,peppar


Finhacka basilikan,skär tomaterna i små bitar och pressa vitlöken.Sen blandas allt med osten och man smakar av med salt och peppar.

        

Av matildas-recept - 23 januari 2011 08:30

De här kakorna smakar nästan som twix godis!Funkar att äta djupfrysta!


Mördegsbotten:

6-7 dl vetemjöl

225 g smör

1 dl socker


Kolasås:

175 g smör

2½ dl socker

1½msk sirap

3 dl grädde


200 g ljus blockchoklad


Sätt ugnen på 175grade.

Blanda ihop alla ingredienser till mördegsbotten.Lägg den gryniga massan i en långpanna (35x45 cm) Tryck ut degen ända ut i kanterna.Grädda ganska högt upp i ugnen ca 15 min.

Gör under tiden kolasåsen.Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.Låt koka på medelvärme tills såsen tjocknat.

Bred såsen över kakan.Ställ kallt.

Smält chokladen i micro eller över vattenbad.Bred den över den kalla kakan.Låt stelna och skär sedan i bitar.

 

Av matildas-recept - 23 januari 2011 08:23

En av många favoriter!


250 g smör

1½ dl socker

4½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 dl snabb marsanpulver

1-2dl hallonsylt

Sätt ugnen på 200 grader

Blanda alla ingredienser utom sylten i en vid bunke och arbeta samman till en deg (tillsätt 1msk vatten om det behövs)

Rulla ut degen till en rulle och dela i bitar 25-50 beroende på vilken storlek du har på kakformarna!Rulla varje bit till en boll och lägg i formarna.Gör en grop mitt i bollen och fyll gropen med sylt.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<<
Januari 2011 >>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards