Alla inlägg under januari 2011
Små pajer är festligt att ha på buffe bordet.Orkar man inte göra många små går det dock lika bra att göra en stor. 16 st pajskal: 3 dl mjöl 75 g smör 1 dl kesella mager Fyllning: 100 g fetaost (eller västerbotten ost eller chevre eller mögelost,använd fantasin!) 8 körsbärstomater 3 ägg 3 dl grädde salt,svartpeppar Sätt ugnen på 225 grader. Hacka ihop mjöl och smör.Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen.Tryck ut degen i engångsaluminiumformar.Låt vila i kylen i ca 20 minuter. Mosa osten och halvera tomaterna.Vispa ihop ägg och grädde.Smaka av med salt och peppar. Lägg osten i botten på formarna och häll på äggstanningen.Lägg en tomathalva i mitten på varje form.Grädda i mitten av ugnen ca 15 min eller tills äggstanningen stelnat.
Godast om man grillar dem ute, men ugnen fungerar också!
ca10-15 spett
400 g laxfile
1 dl matlagningsyoghurt
1-2 vitlöks klyftor
½ tsk salt
½ tsk malen ingefära
1 tsk garam masala
½ kryddmått cayennepeppar
½ tsk gurkmeja
Skär laxen i avlångabitar eller småkuber.Blanda yoghurten med alla kryddor.Lägg ner laxen och låt den ligga i minst 4 timmar,gärna över natten.
Blöt lägg grillspett.Trä upp laxen och grilla i ugnen på 250 grader i ca 3-5 min
Gott på buffebordet,gott till grillat!
Zucchini
Paprika
Körsbärstomater
Aubergine
200 g fetaost
2dl creme fraiche
1-2 pressade vitlöksklyftor
Salt,svartpeppar
Timjan ,helst färsk
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop creme fraiche,ost,vitlök, salt och peppar.
Dela grönsakerna i halvstora bitar.Körsbärstomaterna kan vara hela. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form.Bred oströran ovanpå.
Gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 min.Strö över färsk timjan innan servering.
Lite anorlunda med god fiskgryta!
500 g oskaldade räkor
2dl rödvin
1dl vatten
2 gul lök
2 vitlök
200 g färska champinjoner
400 g laxfile
1 msk smör
1 msk tomatpure
1 tsk timjan
salt, svartpeppar
½ fiskbuljobg
3 dl grädde
2 msk mjöl
persilja
Skala räkorna och lägg skalet i en kastrull.Häll på vatten och vin.Koka i ca 10 min.Sila bort skalet.
Skala och hacka gul+vit lök.Dela champinjonerna och skär laxen i bitar. Fräs lök+champ. Rör i tomatpure,timjan,salt,peppar,buljong och räkspad.
(hit kan man med fördel göra dagen innan)
Vispa ner grädde och mjöl.Koka upp.Tillsätt laxen och låt sjuda i ca 5 min. Lägg i räkorna.Garnera med hackad persilja.
Servera med ris eller potatis.
Små goda rullar med röktlax och pepparrotsost
Tunnbröd
Kallrökt skivad lax
pepparrotsost
Sallad
Bred ost på brödet,lägg på två salladsblad och två-3 skivor lax.Rulla ihop och skär ca 5 bitar per tunnbröd.
Så god,så enkel! Vi har den oftast på crostini men den funkar även till pasta och bakadpotatis och varför inte till smörgåstårta?!
1pkt philadelfia ost
Färskbasilika efter smak och tyckte,hellre för mycket..
4-5 bitar soltorkad tomat i olja
2-3 vitlöksklyftor
salt,peppar
Finhacka basilikan,skär tomaterna i små bitar och pressa vitlöken.Sen blandas allt med osten och man smakar av med salt och peppar.
De här kakorna smakar nästan som twix godis!Funkar att äta djupfrysta!
Mördegsbotten:
6-7 dl vetemjöl
225 g smör
1 dl socker
Kolasås:
175 g smör
2½ dl socker
1½msk sirap
3 dl grädde
200 g ljus blockchoklad
Sätt ugnen på 175grade.
Blanda ihop alla ingredienser till mördegsbotten.Lägg den gryniga massan i en långpanna (35x45 cm) Tryck ut degen ända ut i kanterna.Grädda ganska högt upp i ugnen ca 15 min.
Gör under tiden kolasåsen.Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.Låt koka på medelvärme tills såsen tjocknat.
Bred såsen över kakan.Ställ kallt.
Smält chokladen i micro eller över vattenbad.Bred den över den kalla kakan.Låt stelna och skär sedan i bitar.
En av många favoriter!
250 g smör
1½ dl socker
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl snabb marsanpulver
1-2dl hallonsylt
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda alla ingredienser utom sylten i en vid bunke och arbeta samman till en deg (tillsätt 1msk vatten om det behövs)
Rulla ut degen till en rulle och dela i bitar 25-50 beroende på vilken storlek du har på kakformarna!Rulla varje bit till en boll och lägg i formarna.Gör en grop mitt i bollen och fyll gropen med sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|