Direktlänk till inlägg 17 februari 2011
Som en gigantisk pirog,ungefär!Fyll med det du tycker är gott.Här kommer förslag på två fyllningar.
Deg:
3½ dl fingervarmt vatten
25 g jäst
1½ msk olivolja
1 tsk salt
8-10 dl vetemjöl special fullkorn eller vanligt vetemjöl
1 uppvisat ägg till pensling.
Spenatfyllning:
Olivolja
1 hackad gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
500g fryst,tinad spenat (eller ca 1 kg färsk)
200 g västerbottenost(eller den ost man gillar) i skivor
2 msk dill
1 dl torrostade pinjenötter
Chevre eller fetaost
Salt, peppar och ev chili
Kycklingfyllning:
2 tillagade kycklingfileer
1 pkt djupfryst basilika
3 soltorkade tomater
2-3 pressade vitlöksklyftor
Nån klick creme fraiche
200 g västerbottenost eller annan ost som man tycker om
Salt,peppar,paprikapulver
Sätt ugen på 175 grader.Lös upp jästen i det fingervarma vattnet.Tillsätt olja, salt och en del av mjölet.TIllsätt resten och knåda till en deg.Låt jäsa väl övertäckt i ca 30 minuter.
Knåda degen lätt och dela den i två bitar.Kavla ut till en platta.Lägg på ostskivorna och sen fyllningen.Låt kanterna vara rena ca 2 cem runt om.Vik degen försiktigt mot mitten och låt den andra kanten möta upp så de går lite omlott.Vik in kanterna på på kortsidorna.Vänd försiktigt över på ett bakplåtspapper,skarven nedåt.Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 20-30 minuter i mitten av ugnen.
Spenatfyllningen:
Fräs lök+vitlök i oljan.Tillsätt den tinade spenaten.Salta och peppra.Smaka av med dill. Blanda i pinje.Smula över chevre.
Kycklingfyllning:
Dela kycklingen i småbitar och lägg i en skål.Tillsätt den pressade vitlöken, basilikan och de finhackade tomaterna.Salta och peppra.TIllsätt cremefraiche.Smaka av med paprikapulver.
Låt brödet svalna något och skär skivor tvärs över.
Det är inte alls svårt att göra egen mandelmassa! Fick recept på pistagemandelmassa häromveckan och rackarns vad enkelt det var! Och så gott det blir! 200g pistage nötter, skalade och osaltade 120 g skållad och skalad sötmandel 3dl florsocker ...
En barnsligt god kola! 100g smör 2 dl grädde 3 dl socker 1dl sirap En gnutta salt Skal från en citron ½ tsk äkta vaniljpulver Blanda smör grädde socker sirap och salt i en tjockbottnad kastrull på låg värme. När smöret har smält k...
Så lätt det är att koka en marmelad! 1,5 liter svarta vinbär, sköljda och rensade 1,25 dl vatten 700 g socker Lägg bär och vatten i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan de små koka på medelvärme i ca 20-25 minuter. Ta bort kastrullen ...
En rätt som du kan variera hur mkt som helst! Här tog jag lite av det jag hade hemma, blev gott! 600 g kycklingfilee 1 gullök 5 dl cremefraiche en påse tacokrydda 1 liten burk majs tortilla bröd 300 g riven ost Bryn lök och k...
En bra rätt att laga mkt av! Går bra att frysa in i matlådor! Variera fyllningen efter smak och tycke! 1 kg kycklingfileer ca 300 g spenat 1-2 vitlöksklyftor 2 gul lök 5-7 dl grädde eller cremefraiche 2 msk vetemjöl salt, peppar,gri...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 |
16 | 17 | 18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 | 24 | 25 |
26 | 27 |
|||
28 | |||||||||
|