Alla inlägg under februari 2011

Av matildas-recept - 17 februari 2011 18:59

Som en gigantisk pirog,ungefär!Fyll med det du tycker är gott.Här kommer förslag på två fyllningar.

Deg:

3½ dl fingervarmt vatten

25 g jäst

1½ msk olivolja

1 tsk salt

8-10 dl vetemjöl special fullkorn eller vanligt vetemjöl

1 uppvisat ägg till pensling.


Spenatfyllning:

Olivolja

1 hackad gul lök

2-3 pressade vitlöksklyftor

500g fryst,tinad spenat (eller ca 1 kg färsk)

200 g västerbottenost(eller den ost man gillar) i skivor

2 msk dill

1 dl torrostade pinjenötter

Chevre eller fetaost

Salt, peppar och ev chili


Kycklingfyllning:

2 tillagade kycklingfileer

1 pkt djupfryst basilika

3 soltorkade tomater

2-3 pressade vitlöksklyftor

Nån klick creme fraiche

200 g västerbottenost eller annan ost som man tycker om

Salt,peppar,paprikapulver


Sätt ugen på 175 grader.Lös upp jästen i det fingervarma vattnet.Tillsätt olja, salt och en del av mjölet.TIllsätt resten och knåda till en deg.Låt jäsa väl övertäckt i ca 30 minuter.

Knåda degen lätt och dela den i två bitar.Kavla ut till en platta.Lägg på  ostskivorna och sen fyllningen.Låt kanterna vara rena ca 2 cem runt om.Vik degen försiktigt mot mitten och låt den andra kanten möta upp så de går lite omlott.Vik in kanterna på på kortsidorna.Vänd försiktigt över på ett bakplåtspapper,skarven nedåt.Pensla  med uppvispat ägg och grädda i ca 20-30 minuter i mitten av ugnen.

Spenatfyllningen:

Fräs lök+vitlök i oljan.Tillsätt den tinade spenaten.Salta och peppra.Smaka av med dill. Blanda i pinje.Smula över chevre.

Kycklingfyllning:

Dela kycklingen i småbitar och lägg i en skål.Tillsätt den pressade vitlöken, basilikan och de finhackade tomaterna.Salta och peppra.TIllsätt cremefraiche.Smaka av med paprikapulver.


Låt brödet svalna något och skär skivor tvärs över.

 


Av matildas-recept - 17 februari 2011 13:32

Jag gör allt för sällan piroger,synd eftersom det är så gott och så lätt att variera!

Köttfärsfyllning, kyckling, skinka, lax,spenat osv Degen är lättarbetad!

20-25 st

1 l vetemjöl

350 g smör

1 tsk salt

1 ägg

ca 1½ dl filmjölk,grädde eller kesella, ta det som finns hemma!


Hacka ihop alla ingredienserna i en matberedare. Kavla ut lagom mängd av degen på mjölat bakbord.Lagom ca 2-3 mm tjock.Tag ut rundlar, pensla med uppvispat ägg i kanterna.LÄgg på en klick fyllning och vik ihop.Tryck med fingrar eller gaffel utmed kanterna.LÄgg på bakplåtspapper.Pensla med uppvispat ägg.Grädda i 225 grader 10-15 minuter i mitten av ugnen.Låt svalna på galler. Kan ätas både varm och kall.

Förslag på fyllning:

Köttfärssås

Grovrivna morötter

smaka av med kryddor

Perfekt om man har kvar köttfärssås!Värm upp den och blanda i morötterna.Smaka av!


Grillad kyckling

Cremefraiche

Lök, vitlök

Paprikapulver

Curry

Salt och peppar

Dela kycklingen i små bitar.Fräs lök och vitlök.Häll på cremefraiche(inte för mycket!)Krydda och blanda i kycklingen.


Spenat

Fetaost

Lök

Salt, peppar

Fräs lök.Tillsätt spenaten.Salta och peppra. Tag bort från värmen och smula över fetaost.

   

Av matildas-recept - 16 februari 2011 06:46

Muffins, så lätta att variera bara man har lite fantasi!

14 st små

4 dl vetemjöl

1½ msk nymalen kardemumma

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 ägg

2 dl socker

1 dl smält avsvalnat smör

1½ dl yoghurt

Fyllning:

50 g hackad mörk choklad

½ dl farinsocker

1-2 tsk kanel

strössel:

20 g smör

0,7 dl vetemjöl

½ dl råsocker


Blanda mjöl,kardemumma,vaniljsocker och bakpulver i en skål.Vispa ägg och socker pösigt i en annan.Rör ner smör och yoghurt i  äggsmeten och häll sen äggsmeten över mjölblandningen.Blanda ihop fyllningen i en skål. Skeda upp hälften av muffinsmeten i formar. Strö över fyllningen och lägg på resen av smeten. Mosa smör mjöl och råsocker med en sked eller med fingrarna till små smulor.Strö dem över de ogräddade muffinsarna.Grädda i 225 grader ca 10-20 minuter beroende på vilken storlek muffinsen har.

Tips: Ha hela kardemummakärnor i en kvarn och mal istället för att stöta dem i en mortel så slipper ni kärnor som sprätter iväg överallt!

 

   

Av matildas-recept - 14 februari 2011 19:27

Älgfärs

Ströbröd

Grädde

Gul lök,hackad

Salt, peppar

Färsk timjan

Färsk rosmarin

1 ägg

Viltfond

Chevre att stoppa i färsbiffarna


Blanda ströbröd och grädde, låt det stå i ca 10 minuter.Fräs löken glansig i smör på låg värme.Blanda färsen i ströbrödet.Tillsätt örter,salt,peppar, ägg och fond.Forma färsen till biffar.Stoppa in en bit chevre, förslut och platta till.Stek i smör på medelstark värme.Vänd på dem med jämna mellanrum.Man kan även tillaga dem klart i ugnen, 175 grader.



Av matildas-recept - 14 februari 2011 19:13

En mycket enkel och snabbgjord sky!God dessutom!


Smör

Lök,gul lök, schalotten lök eller rödlök

1 flaska rött matlagningsvin

Ett knippe färsk timjan

2 msk socker

2 msk viltfond

2 dl vatten att vispa ur stekpannan där köttet stekts i

1-2 msk potatismjöl

Salt,peppar


Fräs löken i smöret på svag värme.Tillsätt sockret och låt det puttra i några minuter. Tillsätt vin,fond,timjan samt vattnet från stekpannan.Låt puttra i 5-10 minuter.Strö över potatismjölet.Smaka av med salt och peppar.



Av matildas-recept - 13 februari 2011 19:13

100 g (2 pkt) jäst för söta degar

125 g smör

6 dl mjölk

2½ dl kesellla

1-1½ tsk salt

2 dl socker

Ny malen kardemumma efter smak

1 tsk hjorhornssalt

1½-2 l vetemjöl

Fyllning:

Inkråm från bullen

Riven mandelmassa

En skvätt mjölk

Vispad grädde

Florsocker

Smält smöret och häll i mjölken.Värm till fingervarmt.Smula jästen i bunken.TIllsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig.Tillsätt socke, salt, kardemumma, kesella och hälften av mjölet.Arbeta ihop till en tjock smet.Blanda hjorthornssaltet med 2 dl mjöl och rör ned i smeten.Tillsätt resterande mjöl.Arbeta i några minuter.Låt jäsa väl övertäckt i ca 30 minuter.Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lite lätt.Dela i ca 25 delar, rulla till bollar och lägg på bakplåtspapper.Låt jäsa ytterligare 15 minuter.Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 5-10 minuter.Låt bullarna svalna på galler under kökshandduk.

När bullarna är kalla,skär av ett lock och gröp ur det mesta av inkråmet.Lägg det i en bunke tillsammans med den rivna mandelmassan och en liten skvätt mjölk.Vispa ihop allt, gärna med en elvisp, till en slät massa.Fyll gropen i bullen med massan.Klicka eller spritsa över grädde.Lägg på locket och pudra över florsocker.

 

Av matildas-recept - 13 februari 2011 18:09

Måste bara tipsa om det här!Så lite som lyfter hela såsen!Blir nästan som att äta en tryffel till maten, mums!Tipset är att klicka i en rågade matsked i gräddsåsen!Blir sååå gott!

Gräddsås:

Grädde

Lite vetemjöl

Soja

Salt

Nymalen svartpeppar

Steksky från pannan du stekt köttet i

Svartvinbärsgele

Av matildas-recept - 12 februari 2011 15:21

Pasta med hemmagjord pesto är nåt av det godaste som finns!När jag gör en pesto så tar jag bara lite basilika o vitlök o de övriga ingredienserna,hackar ihop och har på pastan.Här kommer dock det "riktiga" receptet, som det egentligen ska vara!

Jag brukar göra tredubbelsats när jag ändå håller på, det är ju så gott!


60 g färsk basilika

8 msk god olivolja

2 msk pinjenötter

2 vitlöksklyftor

1½ dl nyriven parmigiano-reggiano ost

2 msk nyriven pecorino romano ost

45 g rumsvarmt smör

Salt

2 msk hett vatten

pasta


Lägg basilikablad, olivolja, pinje, vitlök och 1 tsk salt i en mixer och hacka till en slät massa.

Häll över massan i en skål och tillsätt de båda ostsorterna.

Koka pastan enligt förpackningen. Häll av pastan och blanda den genast med såsen, 2 msk hett vatten och smöret.

  

       

Presentation

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards