Alla inlägg under februari 2011
Som en gigantisk pirog,ungefär!Fyll med det du tycker är gott.Här kommer förslag på två fyllningar.
Deg:
3½ dl fingervarmt vatten
25 g jäst
1½ msk olivolja
1 tsk salt
8-10 dl vetemjöl special fullkorn eller vanligt vetemjöl
1 uppvisat ägg till pensling.
Spenatfyllning:
Olivolja
1 hackad gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
500g fryst,tinad spenat (eller ca 1 kg färsk)
200 g västerbottenost(eller den ost man gillar) i skivor
2 msk dill
1 dl torrostade pinjenötter
Chevre eller fetaost
Salt, peppar och ev chili
Kycklingfyllning:
2 tillagade kycklingfileer
1 pkt djupfryst basilika
3 soltorkade tomater
2-3 pressade vitlöksklyftor
Nån klick creme fraiche
200 g västerbottenost eller annan ost som man tycker om
Salt,peppar,paprikapulver
Sätt ugen på 175 grader.Lös upp jästen i det fingervarma vattnet.Tillsätt olja, salt och en del av mjölet.TIllsätt resten och knåda till en deg.Låt jäsa väl övertäckt i ca 30 minuter.
Knåda degen lätt och dela den i två bitar.Kavla ut till en platta.Lägg på ostskivorna och sen fyllningen.Låt kanterna vara rena ca 2 cem runt om.Vik degen försiktigt mot mitten och låt den andra kanten möta upp så de går lite omlott.Vik in kanterna på på kortsidorna.Vänd försiktigt över på ett bakplåtspapper,skarven nedåt.Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 20-30 minuter i mitten av ugnen.
Spenatfyllningen:
Fräs lök+vitlök i oljan.Tillsätt den tinade spenaten.Salta och peppra.Smaka av med dill. Blanda i pinje.Smula över chevre.
Kycklingfyllning:
Dela kycklingen i småbitar och lägg i en skål.Tillsätt den pressade vitlöken, basilikan och de finhackade tomaterna.Salta och peppra.TIllsätt cremefraiche.Smaka av med paprikapulver.
Låt brödet svalna något och skär skivor tvärs över.
Jag gör allt för sällan piroger,synd eftersom det är så gott och så lätt att variera!
Köttfärsfyllning, kyckling, skinka, lax,spenat osv Degen är lättarbetad!
20-25 st
1 l vetemjöl
350 g smör
1 tsk salt
1 ägg
ca 1½ dl filmjölk,grädde eller kesella, ta det som finns hemma!
Hacka ihop alla ingredienserna i en matberedare. Kavla ut lagom mängd av degen på mjölat bakbord.Lagom ca 2-3 mm tjock.Tag ut rundlar, pensla med uppvispat ägg i kanterna.LÄgg på en klick fyllning och vik ihop.Tryck med fingrar eller gaffel utmed kanterna.LÄgg på bakplåtspapper.Pensla med uppvispat ägg.Grädda i 225 grader 10-15 minuter i mitten av ugnen.Låt svalna på galler. Kan ätas både varm och kall.
Förslag på fyllning:
Köttfärssås
Grovrivna morötter
smaka av med kryddor
Perfekt om man har kvar köttfärssås!Värm upp den och blanda i morötterna.Smaka av!
Grillad kyckling
Cremefraiche
Lök, vitlök
Paprikapulver
Curry
Salt och peppar
Dela kycklingen i små bitar.Fräs lök och vitlök.Häll på cremefraiche(inte för mycket!)Krydda och blanda i kycklingen.
Spenat
Fetaost
Lök
Salt, peppar
Fräs lök.Tillsätt spenaten.Salta och peppra. Tag bort från värmen och smula över fetaost.
Muffins, så lätta att variera bara man har lite fantasi!
14 st små
4 dl vetemjöl
1½ msk nymalen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl socker
1 dl smält avsvalnat smör
1½ dl yoghurt
Fyllning:
50 g hackad mörk choklad
½ dl farinsocker
1-2 tsk kanel
strössel:
20 g smör
0,7 dl vetemjöl
½ dl råsocker
Blanda mjöl,kardemumma,vaniljsocker och bakpulver i en skål.Vispa ägg och socker pösigt i en annan.Rör ner smör och yoghurt i äggsmeten och häll sen äggsmeten över mjölblandningen.Blanda ihop fyllningen i en skål. Skeda upp hälften av muffinsmeten i formar. Strö över fyllningen och lägg på resen av smeten. Mosa smör mjöl och råsocker med en sked eller med fingrarna till små smulor.Strö dem över de ogräddade muffinsarna.Grädda i 225 grader ca 10-20 minuter beroende på vilken storlek muffinsen har.
Tips: Ha hela kardemummakärnor i en kvarn och mal istället för att stöta dem i en mortel så slipper ni kärnor som sprätter iväg överallt!
Älgfärs
Ströbröd
Grädde
Gul lök,hackad
Salt, peppar
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 ägg
Viltfond
Chevre att stoppa i färsbiffarna
Blanda ströbröd och grädde, låt det stå i ca 10 minuter.Fräs löken glansig i smör på låg värme.Blanda färsen i ströbrödet.Tillsätt örter,salt,peppar, ägg och fond.Forma färsen till biffar.Stoppa in en bit chevre, förslut och platta till.Stek i smör på medelstark värme.Vänd på dem med jämna mellanrum.Man kan även tillaga dem klart i ugnen, 175 grader.
En mycket enkel och snabbgjord sky!God dessutom!
Smör
Lök,gul lök, schalotten lök eller rödlök
1 flaska rött matlagningsvin
Ett knippe färsk timjan
2 msk socker
2 msk viltfond
2 dl vatten att vispa ur stekpannan där köttet stekts i
1-2 msk potatismjöl
Salt,peppar
Fräs löken i smöret på svag värme.Tillsätt sockret och låt det puttra i några minuter. Tillsätt vin,fond,timjan samt vattnet från stekpannan.Låt puttra i 5-10 minuter.Strö över potatismjölet.Smaka av med salt och peppar.
100 g (2 pkt) jäst för söta degar
125 g smör
6 dl mjölk
2½ dl kesellla
1-1½ tsk salt
2 dl socker
Ny malen kardemumma efter smak
1 tsk hjorhornssalt
1½-2 l vetemjöl
Fyllning:
Inkråm från bullen
Riven mandelmassa
En skvätt mjölk
Vispad grädde
Florsocker
Smält smöret och häll i mjölken.Värm till fingervarmt.Smula jästen i bunken.TIllsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig.Tillsätt socke, salt, kardemumma, kesella och hälften av mjölet.Arbeta ihop till en tjock smet.Blanda hjorthornssaltet med 2 dl mjöl och rör ned i smeten.Tillsätt resterande mjöl.Arbeta i några minuter.Låt jäsa väl övertäckt i ca 30 minuter.Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lite lätt.Dela i ca 25 delar, rulla till bollar och lägg på bakplåtspapper.Låt jäsa ytterligare 15 minuter.Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 5-10 minuter.Låt bullarna svalna på galler under kökshandduk.
När bullarna är kalla,skär av ett lock och gröp ur det mesta av inkråmet.Lägg det i en bunke tillsammans med den rivna mandelmassan och en liten skvätt mjölk.Vispa ihop allt, gärna med en elvisp, till en slät massa.Fyll gropen i bullen med massan.Klicka eller spritsa över grädde.Lägg på locket och pudra över florsocker.
Måste bara tipsa om det här!Så lite som lyfter hela såsen!Blir nästan som att äta en tryffel till maten, mums!Tipset är att klicka i en rågade matsked i gräddsåsen!Blir sååå gott!
Gräddsås:
Grädde
Lite vetemjöl
Soja
Salt
Nymalen svartpeppar
Steksky från pannan du stekt köttet i
Svartvinbärsgele
Pasta med hemmagjord pesto är nåt av det godaste som finns!När jag gör en pesto så tar jag bara lite basilika o vitlök o de övriga ingredienserna,hackar ihop och har på pastan.Här kommer dock det "riktiga" receptet, som det egentligen ska vara!
Jag brukar göra tredubbelsats när jag ändå håller på, det är ju så gott!
60 g färsk basilika
8 msk god olivolja
2 msk pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1½ dl nyriven parmigiano-reggiano ost
2 msk nyriven pecorino romano ost
45 g rumsvarmt smör
Salt
2 msk hett vatten
pasta
Lägg basilikablad, olivolja, pinje, vitlök och 1 tsk salt i en mixer och hacka till en slät massa.
Häll över massan i en skål och tillsätt de båda ostsorterna.
Koka pastan enligt förpackningen. Häll av pastan och blanda den genast med såsen, 2 msk hett vatten och smöret.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 |
16 | 17 | 18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 | 24 | 25 |
26 | 27 |
|||
28 | |||||||||
|