Alla inlägg under februari 2011
Som bekant tycker jag om att baka sånt som går snabbt!Gillar när man kan röra ihop alla ingredienserna och sen bara klicka ut! Här kommer en variant på knäckflarn, där jag bytt ut havregryn mot sesamfrön.
150 g smör
2 dl socker
½ dl ljus sirap
½ dl grädde
3-4 dl sesamfrön
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smält mörk choklad till fyllningen
Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna.Klicka ut smeten på bakplåtspapper.Se till att ha mellanrum mellan kakorna då de flyter ut under gräddningen.Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Lägg ihop kakorna två och två med smält choklad.
En blandning mellan bröd och kaka!Gott till både kvällsfika och brunchen.
1 stort bröd
25 g jäst
1½ dl ljummen mjölk
4 msk honung
1 tsk salt
3 mosade mogna bananer
1 msk citronsaft
75-100 g rumsvarmt smör
5 dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl special med fullkorn (eller vanligt vetemjöl)
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.Rör tills jästen löst sig.Tillsätt honung, salt, bananer ,citronsaft och smör. Rör ner grahamsmjölet och blanda.Tillsätt vetemjöl och knåda.Degen kommer att vara kladdig.Låt jäsa övertäckt i ca 1 timma.Knåda igen och lägg i en bröad form.Låt jäsa ytterligare en timma.Sätt ugnen på 220 grader.Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.Låt svalna på galler.
En lättlagad krämig och god soppa! Vil man ha den vegetarisk byter man ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong och vill man ha den matigare kan man tillsätta små pastahjul eller liknade.Stark korv och maj är också gott att ha i.Servera gärna tillbehör som krutonger,majs och korv i skålar vid sidan om så får man blanda till sin egna soppa!
1 msk smör
500 g passerade tomater
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 hönsbuljongtärningar
2½ dl matlagningsgrädde
4 dl vatten
1 pkt djupfryst basilika (självklart går det med färsk också!)
Salt,peppar
Ev krutonger som läggs i soppan då man serverar
Fräs vitlöken i smöret på svag värme.Tillsätt tomat,buljong och vatten och koka upp.Låt små koka på medelvärme i ca 6 minuter.Tillsätt grädde och basilika och småkoka i ytterligare 5 minuter.Smaka av med salt och peppar.
Åh vad jag tycker om sno-ihop-recept!Snabbt o smidigt!Foccacia kan man variera i smak hur mycket som helst!Just idag blev det fetaost och rosmarin på min, men man kan ha på oliver, körsbärstomater, göra gropar och fylla med vitlökssmör eller pesto osv.
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
½-1 tsk salt
ca 1 l vetemjöl
Olivolja till pensling
Flingsalt
Fetaost
Rosmarin, färsk eller torkad
Sätt ugnen på 220 grader.
Rör ut jästen med vattnet.Tillsätt oljan,salt och vetemjöl.Rör till en jämn smet.Täck degen med en bakhandduk och låt jäsa i ca 30 minuter.Förbered under tiden fyllningen. Smörj en långpanna med olja.Häll ut degen och tryck/kavla ut till en platta.Låt jäsa 20-30 minuter. Tryck gropar i degen med fingrarna och fördela fyllningen.Ringla eller pensla över olivolja.Snåla inte!Toppa med flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Det här receptet har jag fått av mamma.Så gott!Och så enkelt!Bara smälta smör och röra ihop o skjuts in i ugnen!Jag brukar riva äpplena grovt ibland,då blir pajen saftigare.(Jag brukar alltid dubblera receptet!)
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl strösocker
4-5 skalade äpplen
Ev. kanel/kardemumma efter tycke och smak!
Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret.Rör i övriga torra ingredienser och blanda till en deg.Riv eller skiva äpplena och lägg dem i botten på en pajform.Strö ev över lite kanel eller kardemumma eller varför inte både och?Klicka över degen.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.Servera med vaniljsås,grädde eler glass!
Åh, hittade mitt gamla recept!Vad längesen det var jag gjorde den här!En bas på philadelphiaost,rödlök,stenbitsrom och crabfish som sen garneras med allt möjligt gott!
Pajbotten:
2½ dl vetemjöl
124 g smör
2 msk pressade citronsaft eller kallt vatten
Fyllning:
100 g philadelphiaost,naturell
2 dl creme fraiche
1 finhackad rödlök
1 burk röd stenbitsrom
100 g crabfish (eller räkor)
Ev citronpeppar
Garnering:
Massor av skalade räkor
Gurka i tunna skivor
Dill
Citronskivor
Röd stenbitsrom
Hacka ihop pajdegen och låt vila kallt i minst 30 minuter.Sätt ugnen på 225 grader.Tryck sen ut den i en pajform.Lägg bakplåtspapper i pajformen och häll på torra ärtor och förgrädda i ca 10-15 minuter.(Har du inte ärtor så går det att trycka fast aluminiumfoliremsor i skarven botten/kant)Låt pajskalet svalna, gärna på galler.
Blanda ost och creme fraiche,hackad lök,stenbitsrom och strimmlad crabfish.Smaka ev av med lite peppar.Bred ut blandningen i pajskalet och garnera med räkor,gurka,citron rom och dill och vad du nu vill ha på!
Fyllningen är även god i bakadpotatis och den går säkert att ha på pasta och som fyllning i smörgåstårta!Det är bara att prova sig fram!
Mjuka små snäckformade kakor med smak av citron och smör.Goda till ett glas kall mjölk!Men självklart till kaffe,saft eller te också!
Har man inte snäckformade formar går det lika bra att göra i en långpanna och skära rutor,eller muffins formar.
225 g smör
6 ägg
3 dl strösocker
skal och saft av en citron
4½ dl vetemjöl
1 dl smör till formarna
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret,låt det svalna något.Separera äggen och vispa äggulor och socker tills det blir vitt.Blanda ner det smälta smöret och citronskal+saft.Rör sen försiktigt ner mjölet.Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner dem försiktigt i smeten.Pensla formarna med det smälta smöret och fyll formarna till hälften ungefär.Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
En superkladdig och jättegod kladdkaka!Jag kortar gräddningstiden med 5 minuter,då blir kakan väldigt väldigt kladdig och god.
Kaka:
200 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
1 dl kakao
en gnutta salt
1 msk vaniljsocker eller ½ msk äkta vaniljpulver
3 dl vetemjöl
Kokostosca:
200 g kokos
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
75 g smör
Sätt ugnen på 200 grader
Lägg i bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm (jag använder en på 30x20 cm för att få en högre och kladdigare kaka)
Smält smöret.Vispa ägg och socker poröst.Tillsätt kakao,salt,vaniljsocker och mjöl.Rör till en jämn smet.Blanda tillsist i det smälta smöret.Häll smöret i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Koka under tiden toscan.Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt det koka till en tjock smet under omrörning. Ta ut formen från ugnen och bred på toscan.Grädda i ytterligare 10-15 minuter.Låt kakan svalna och skär sendan i rutor.Går utmärkt att frysa!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 |
16 | 17 | 18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 | 24 | 25 |
26 | 27 |
|||
28 | |||||||||
|